Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των βλημάτων από την περιοχή που το Σάββατο σημειώθηκε η τραγωδία με το Antonov 12, το οποίο έπεσε έξω από την Καβάλα, οδηγώντας στον θάνατο τους 8 Ουκρανούς που επέβαιναν.

Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών, ενώ οι Αρχές αυτή την ώρα καλούνται να συνθέσουν το παζλ της τραγωδίας, ρίχνοντας φως σε κάθε στοιχείο. Από σήμερα το πρωί, θα ξεκινήσουν οι έρευνες των πυροτεχνουργών, οι οποίοι θα εξετάσουν το χώρο σε ακτίνα 500 – 1.000 μέτρων, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλα τα βλήματα θα απομακρυνθούν από το σημείο της αεροπορικής τραγωδίας.

Η διαδικασία θα πάρει αρκετές ημέρες, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο ασφαλείς δίοδοι, ώστε να προσεγγίσουν την περιοχή.

Τα μοιραία λεπτά πριν την πτώση και οι τελευταίες κινήσεις του πιλότου για να το σώσει

Να επιστρέψει στη Σερβία, στο αεροδρόμιο από το οποίο είχε αναχωρήσει και όχι να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας φαίνεται ότι ήταν η πρώτη επιλογή του πιλότου του μοιραίου Antonov 12, το οποίο κατέπεσε φλεγόμενο το βράδυ του Σαββάτου μεταφέροντας 11.5 τόνους πυρομαχικά από την Σερβία με τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία αποκαλύπτει ότι ο κυβερνήτης του ουκρανικού αεροσκάφους περίπου είκοσι λεπτά μετά την είσοδό του στον ελληνικό εναέριο χώρο, στις 22:37, ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για τον τελικό του προορισμό, αλλά θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Η απόφαση αυτή εικάζεται ότι μπορεί να οφείλεται στην επικινδυνότητα του φορτίου και στην ενδεχόμενη προσπάθεια του πιλότου να αποφύγει την προσγείωση του αεροσκάφους σε μία τρίτη χώρα, κάτι το οποίο θα ενεργοποιούσε και την εφαρμογή αυστηρού πρωτοκόλλου και εντατικών ελέγχων.

Ωστόσο στη συνέχεια, πιθανώς διότι η βλάβη επεκτάθηκε κάνοντας αδύνατη την επιστροφή, ο πιλότος στις 22.45 ενημερώνει στη συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας ότι τελικά κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Δύο λεπτά μετά το σήμα του χάθηκε εντελώς από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΥΠΑ

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ενημερώνει σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους Antonov 12 στην περιοχή της Καβάλας το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022.

Το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές (πλήρωμα και 11,5 τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods). Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν), την Σαουδική Αραβία (Ριάντ) και την Ινδία (Αχμενταμπάντ).

Στον Ελληνικό εναέριο χώρο εισήρθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα (4) αναφέροντας: may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα. Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την κατάσταση κινδύνου και εν συνεχεία για την απώλεια επικοινωνίας και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τοπικοί φορείς) για την απώλεια στίγματος του αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

Για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).

ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ