Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε την Παρασκευή 22/07/2022 η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. ΆνναΒαγενά, για την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση των Γενικών Αρχείων του Κράτους συνολικά και στη Λάρισα ειδικότερα, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
«Τα Γενικά Αρχεία Του Κράτους, ο Εθνικός Δημόσιος Αρχειακός Φορέας, (Γενική Διεύθυνση στην Αθήνα και 3 Διευθύνσεις, 54 Τμήματα και 7 Αρχειοφυλακεία σε όλη την Ελλάδα), διαδραματίζουν από 1914 σημαντικότατο ρόλο στην έρευνα, στη γνώση, στον πολιτισμό, στη δημόσια Διοίκηση και η συμβολή τους είναι αδιαμφισβήτητη. Παρόλα αυτά, η λειτουργία τους βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή η Πολιτεία τα άφησε να μαστίζονται από τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και πόρων.
Στην ίδια δυσχερή θέση βρίσκονται και τα ΓΑΚ Λάρισας, των οποίων τα προβλήματα παραθέτω:
-Απουσία προϋπολογισμού για τη συντήρηση κτηρίων, για πυρασφάλεια, φύλαξη, καθαριότητα, εξοπλισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολύτιμο αρχειακό υλικό: Οι ζημιές στο κτήριο των Γενικών Αρχείων και στα μεταλλικά ράφια που τα φιλοξενούν από τον σεισμό στην Ελασσόνα, στις 03/03/2021, δεν αποκαταστάθηκαν. Οι τελευταίες προμήθειες υλικών συντήρησης, ταξινόμησης, αποθήκευσης πραγματοποιήθηκαντο2018. Ο εξοπλισμός διακίνησης του όγκου αρχείων δυσχεραίνει την πρόσβαση του κοινού και καταπονεί αθροιστικά την υγεία του προσωπικού, ενώ οι μεγάλοι όγκοι αρχείων που πρέπει να προσκτηθούν από την Υπηρεσία, παραλαμβάνονται με δική του προσωπική, σωματική και οικονομική επιβάρυνση.
-Έλλειψη μόνιμου, εξειδικευμένου προσωπικού, τρανό παράδειγμα της οποίας αποτελεί το Αρχειοφυλακείο Αγιάς, που διοικητικά υπάγεται στα ΓΑΚ Λάρισας, και το οποίο τον Σεπτέμβριο 2021 οδηγήθηκε σε αναστολή της καθημερινής λειτουργίας του λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ασφάλεια των συλλογών και την εξυπηρέτηση του κοινού στο Μεταξοχώρι και τον Αετόλοφο (κτήρια Αρχειοφυλακείου) καλύπτει το προσωπικό των ΓΑΚ Λάρισας με ίδια έξοδα.
-Απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες που επιδεινώθηκαν στην πανδημία, (έλλειψη των αναγκαίων ειδών καθαριότητας για την προστασία προσωπικού και κοινού) και τις ελλείψεις καλύπτουν, όπως μπορούν, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Πολλά αρχεία παραλαμβάνονται από σοβαρά επιβαρυμένο υγειονομικό περιβάλλον, με ποντίκια, μούχλα, ή μέσα από λύματα, και αποθηκεύονται κατευθείαν στα Γ.Α.Κ. χωρίς τη δυνατότητα λήψης υγειονομικών μέτρων. Παρόλα αυτά, η τροπολογία του Νόμου για τις προμήθειες (άρθ. 58, Ν. 4692/2020/ΦΕΚΑ,111/12-06-2020) αναφέρει ξεκάθαρα ότι, τις προμήθειες των ΓΑΚ αναλαμβάνει το ΥΠΕΘ. Στόχος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κιβωτού μνήμης της ελληνικής Ιστορίας, είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τη σπουδαιότητα των Αρχείων και οι κυβερνώντες σχετικά με την ποιοτική και διαφανή διακυβέρνηση του Κράτους, μέσα από τη διατήρηση και την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτά, και γι’αυτό, η εγκατάλειψή τους δεν αρμόζει σε σύγχρονη, ευνομούμενη Πολιτεία.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1) Ποια είναι η σημασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους για την ηγεσία του ΥΠΕΘ και αυτή σκοπεύει επιτέλους να δραστηριοποιηθεί, όπως αρμόζει και όπως οΝόμος ορίζει, ώστε
α) να διασφαλιστεί η επάρκεια πόρων και η συντήρηση κτηρίων, υποδομών και υλικού,
β) να στελεχωθούν οι αρχειακές υπηρεσίες με το αναγκαίο μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό και
γ) να εξασφαλιστούν η καθαριότητα και οι προδιαγραφές υγιεινής για τον συγκεκριμένο χώρο;
2) Η ηγεσία του ΥΠΕΘ θα ανταποκριθεί επιτέλους στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του Σωματείου για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης, πριν τα ΓΑΚ οδηγηθούν στην πλήρη κατάρρευση;»