ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022: ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ – ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ

H Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε πως: «Τα τελικά αποτελέσματα για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια θα εκδοθούν στα τέλη του Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου».

Πού πέφτουν και πού ανεβαίνουν οι βάσεις

«Αυτό που μπορούμε να συγκρατήσουμε, ως γενική εικόνα, από τις Πανελλαδικές είναι ότι έχουμε λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογία κάτω από τη βάση και λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογία πάνω από 18. Και αυτό είναι κάτι που περιμένουμε ότι θα αποτυπωθεί στη διαμόρφωση των Βάσεων» λέει στο iefimerida ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός-σύμβουλος σταδιοδρομίας.

Για το 1ο Πεδίο, ο κ. Στρατηγάκης λέει ότι φέτος οι αριστούχοι (πάνω από 18) στη Γλώσσα, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά ήταν λιγότεροι. «Έχουμε μεγάλη διαφορά στο ποσοστό των αριστούχων. Από 27,55% των υποψηφίων που αρίστευσαν, πέρυσι, στην Κοινωνιολογία, στα Λατινικά, έχουμε μόλις 17,96%. Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου, όπως οι Νομικές και η Ψυχολογία», σημειώνει.

Στην άλλη άκρη του βαθμολογικού πίνακα βλέπουμε ότι έχουμε λιγότερους υποψηφίους κάτω από τη βάση σε όλα τα μαθήματα, εκτός από τα Λατινικά, που είναι μεν περισσότεροι αλλά η διαφορά είναι μικρή· 43,91% κάτω από τη βάση στην Κοινωνιολογία πέρυσι και 45,13% στα Λατινικά φέτος. Αυτό θα σήμαινε ότι περιμένουμε άνοδο των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Δύο παράγοντες, όμως, μπορεί να μεταβάλουν αυτή την εικόνα: ο αριθμός των υποψηφίων του 1ου πεδίου είναι φέτος μικρότερος από κάθε άλλη χρονιά. Μόλις 18.256 υποψήφιοι εξετάστηκαν στα μαθήματα του 1ου Πεδίου, ενώ πέρυσι εξετάστηκαν 22.594 υποψήφιοι. Πρόκειται για μείωση 19,19%, που είναι πολύ σημαντική και θα φέρει, τελικά, μείωση στις βάσεις και στις χαμηλόβαθμες σχολές. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε μεγάλη μείωση στις βάσεις λόγω έλλειψης υποψηφίων.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, ο άλλος παράγοντας είναι ότι πέρυσι το βασικό μάθημα του Πεδίου ήταν τα Αρχαία Ελληνικά, που είχαν συντελεστή 33% σε όλες τις σχολές του Πεδίου, κάτι που φέτος δεν συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι με τις ίδιες βαθμολογίες θα συγκεντρώσουν φέτος περισσότερα μόρια από όσα θα έβγαζαν με τον περσινό τρόπο υπολογισμού των μορίων. Ο μέσος όρος του Πεδίου είναι μεγαλύτερος φέτος από πέρυσι, διότι έχουμε λιγότερους υποψηφίους με βαθμούς κάτω από το 10. Παρ’ όλα αυτά, θα έχουμε πτώση των βάσεων. Πτώση παντού είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα που προκύπτει για το 1ο Πεδίο.

Σε ό,τι αφορά το 2ο Πεδίο, ο κ. Στρατηγάκης τονίζει ότι η μείωση του ποσοστού των αριστούχων ισχύει και εδώ. Μικρότερος αριθμός αριστούχων στη Γλώσσα, τη Φυσική και τα Μαθηματικά, ενώ μικρή αύξηση είχαμε στη Χημεία. Συνεπώς και εδώ περιμένουμε μείωση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Την ίδια στιγμή στις χαμηλές βαθμολογίες έχουμε λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογίες μικρότερες του 10 στη Γλώσσα και τη Χημεία, αλλά περισσότερους υποψηφίους με χαμηλή βαθμολογία στη Φυσική και τα Μαθηματικά. Ο μέσος όρος του Πεδίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, είναι χαμηλότερος από πέρυσι, 11,84 έναντι 11,98. Μικρή η διαφορά, αλλά υπαρκτή. Δεν έχουμε αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των υποψηφίων σ’ αυτό το πεδίο· περίπου 400 υποψήφιοι λιγότεροι από πέρυσι. Αναμένουμε λοιπόν στις χαμηλόβαθμες σχολές περίπου ίδιες βάσεις με πέρυσι.

Στις υψηλές βαθμολογίες του 3ου Πεδίου, σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, έχουμε μείωση των αριστούχων στη Φυσική, τη Βιολογία και τη Γλώσσα. Αύξηση έχουμε μόνο στη Χημεία. Αναμενόμενη είναι η μείωση των βάσεων.

Στις χαμηλές βαθμολογίες έχουμε λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογία κάτω από 10 στη Φυσική. Στη Βιολογία έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στο ποσοστό των βαθμών που είναι κάτω από το 10. 30,74% φέτος έναντι 47,43% πέρυσι. Αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση έχουμε μόνο στη Χημεία, από 31,56% σε 38,34%. Έχουμε 1.000 επιπλέον υποψηφίους φέτος. Από 12.692 πέρυσι σε 13.680 φέτος. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε άνοδο των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου.

Βάσεις 4ου Πεδίου: Ανοδικά παντού, πλην των υψηλόβαθμων σχολών Για το 4ο Πεδίο, ο κ. Στρατηγάκης παρατηρεί μείωση του αριθμού των αριστούχων σε όλα τα μαθήματα του Πεδίου. Αυτό μας δείχνει μείωση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές.

Αντίθετα έχουμε μείωση του αριθμού των γραπτών με βαθμό μικρότερο του 10 στη Γλώσσα, στην Πληροφορική και την Οικονομία. Αύξηση του αριθμού των γραπτών με βαθμό κάτω από 10 έχουμε στα Μαθηματικά, αλλά δεν είναι μεγάλη (μικρότερη του 1%). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε αύξηση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Επιπλέον έχουμε 1.000 υποψηφίους περισσότερους από πέρυσι, γεγονός που θα λειτουργήσει υπέρ της ανόδου των βάσεων και έχουμε αλλαγή των συντελεστών βαρύτητας.

Πέρυσι τα Μαθηματικά είχαν συντελεστή βαρύτητας 33%. Η μεγάλη αποτυχία στα Μαθηματικά σ’ αυτό το Πεδίο έκανε τους υποψηφίους να συγκεντρώνουν λιγότερα μόρια. Φέτος, λοιπόν, με τα Μαθηματικά να μην έχουν τόσο μεγάλο συντελεστή βαρύτητας, περιμένουμε οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια από τα μόρια που θα συγκέντρωναν με την ίδια βαθμολογία πέρυσι. Και αυτός ο παράγοντας θα συντελέσει στην άνοδο των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε σημαντική άνοδο σε όλες τις σχολές του Πεδίου, εκτός από τις υψηλόβαθμες

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ