ΟΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ανακοίνωση Αγροτικών Συλλόγων περιοχής και της ΕΟΑΝΣΛ για τις τιμές και την διάθεση των φρούτων

Με την περίοδο της συγκομιδής να έχει παρέλθει για την συντριπτική πλειοψηφία των φρούτων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, διαπιστώνουμε ότι η μοναδική πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς οι αγρότες είναι ολική καταστροφή. Ετσι εκατοντάδες στρέμματα πολυετών καλλιεργειών θα εγκαταλειφθούν ή θα ξεπατωθούν από δεκάδες συναδέλφους μας οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Ενώ αρκετοί θα εγκαταλείψουν τελείως το επάγγελμα διότι αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειες τους αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τους κυβερνώντες.
Καλούμαστε σήμερα αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα να ανταπεξέλθουμε σε ένα κόστος παραγωγής που δεν έχει προηγούμενο τριπλάσιες τιμές σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα στα μέσα και στα εφόδια στο ρεύμα στο πετρέλαιο.

Βερίκοκα,Νεκταρινια,Ροδάκινα,Αχλαδια,Δαμάσκηνα,Κεράσια,Επιτραπέζια Σταφύλια και λοιπά φρούτα πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές ενώ αρκετά έμειναν πάνω στα δένδρα και στα κούτσουρα αφού μιλάμε για φρούτα τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν εξαγωγή σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η επιλογή όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων να ταυτιστούν με την Ε.Ε στην επιβολή εμπάργκο στην Ρωσία από το 2014 αλλά και πρόσφατα λόγω του πόλεμου είχε αρνητικές συνέπειες με τα γνωστά αποτελέσματα για αγροτικά προϊόντα της χώρας μας.

Παίρνοντας αφορμή και από αυτό μεσάζοντες προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση μισές τιμές από πέρυσι για τα φρούτα της περιοχής ενώ οργιάζουν με τις ανοιχτές τιμές δηλαδή οι αγρότες δεν ξέρουν πόσα χρήματα και πότε θα πληρωθούν την παραγωγή τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι βιομηχανίες σχετικά με τα φρούτα που διοχετεύονται σε αυτές εμπαιγμός των παραγωγών και πρωτοφανείς καταστάσεις εις βάρος των αγροτών.
Κερδοσκοπούν όλοι αυτοί στις πλάτες των αγροτών με την ανοχή των Ελληνικών Κυβερνήσεων.

Ενώ η εγχώρια αγορά έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα μετά από τόσα χρόνια κρίσεις και μνημονίων αλλά και πρόσφατα με την ακρίβεια να
τσακίζει τους πάντες και τα πάντα.

Με συνέπεια η αγοραστική δύναμη του λαού να είναι περιορισμένη αφού δεν επιτρέπει στην λαϊκή κατανάλωση να καλύπτει τα πάγια έξοδα ενώ παράλληλα να προβαίνει στην αγορά φρούτων που πλέον κατάντησαν να είναι είδος πολυτελείας για τις λαϊκές οικογένειες.

Να παρθούν τώρα μέτρα από την Κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η αισχροκέρδεια εις βάρος των αγροτών και των καταναλωτών από τους γνωστούς άγνωστους.
Ενω παράλληλα η αύξηση των μισθών, των συντάξεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κινηθεί η λαϊκή κατανάλωση.

Ως Αγροτικοί Σύλλογοι έχουμε πλέον την εμπειρία την δύναμη την θέληση να επιβάλουμε με τους αγώνες μας λύσεις.

Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους μας να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση ώστε να διεκδικήσουμε μαζί λύσεις.

Κανένας δεν περισσεύει.

Κανένας πια στον καναπέ.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών του Δήμου Τυρνάβου που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, σχεδόν διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.

Να μην στήριξη και να μην υλοποίηση η Ελληνική Κυβέρνηση το εμπάργκο στην Ρωσία ώστε να ξανανοίξει αυτή η τεράστια αγορά που απορροφούσε την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών μας προϊόντων.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα που να εξασφαλίζει την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωσης της τιμής του ρεύματος, επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ