Παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
«Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο που πλησιάζει στη λήξη της, οι αγρότες, που καλλιεργούν οπωροφόρα στο νομό Λάρισας, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που έχει στην επιβίωσή τους η προβληματική διάθεση και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και για τούτο απαιτείται η κρατική παρέμβαση με συγκεκριμένες ενισχυτικές ενέργειες».
Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην ερώτησή του αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μήλου, ροδακίνου και αχλαδιού, επισημαίνοντας ότι «η διαθεσιμότητα των μήλων, τα οποία αποτελούν την κύρια καλλιέργεια στην περιοχή της Αγιάς, είναι προβληματική και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται έντονα, καθώς η παραγωγή τους δεν μπορεί να απορροφηθεί από το εγχώριο εμπόριο και, όταν απορροφάται, οι τιμές στον παραγωγό είναι χαμηλές, ενώ ζέον είναι το πρόβλημα που έχει ενσκήψει με την αδυναμία εξαγωγών στην Αίγυπτο, ξεκινώντας από την ποικιλία Gala. Η ανησυχία των μηλοπαραγωγών για επέκταση του προβλήματος και στις υπόλοιπες ποικιλίες είναι έντονη και συνεπώς ζητούν την αρωγή της πολιτείας.
Για το αχλάδι, ο κύριος όγκος παραγωγής του οποίου εστιάζεται στον δήμο Τυρνάβου με βασική την ποικιλία Κρυστάλλι, επίσης υπήρξαν εμπόδια στην απορρόφησή του από το εμπόριο. Όπως επισημαίνουν οι αγρότες αχλαδοπαραγωγοί, υπάρχουν κτήματα που σημαντικό τμήμα της παραγωγής τους έμεινε ασυγκόμιστο στα δένδρα με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους, ενώ, παράλληλα, φέτος, κυριάρχησε η πώληση με “ανοιχτή τιμή”. Υπογραμμίζουν την αδυναμία τους να αντισταθμίσουν αυτή την κατάσταση και ταυτόχρονα εκφράζουν φόβους ότι, αν αυτή υιοθετηθεί και στο μέλλον, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην καλλιέργεια και στην οικονομική τους κατάσταση.
Τέλος, οι ροδακινοπαραγωγοί θέτουν ως ζήτημα την προβληματική απορρόφηση στο βιομηχανικό ροδάκινο, καθώς οι παραδόσεις του προϊόντος στα σημεία συγκέντρωσης δεν ήταν ομαλές. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τμήμα της παραγωγής να καταστεί ακατάλληλο για παράδοση, παραμένοντας στα δένδρα, και κατά συνέπεια οι αγρότες μιλούν για απώλεια εσόδων, χωρίς δική τους ευθύνη τους.
Εν κατακλείδι, οι εν λόγω αγρότες αναφέρουν ότι ο συνδυασμός αύξησης των εξόδων –λόγω των επιπτώσεων της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης- και μείωσης των εσόδων, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομική τους επιβίωση. Η ευπάθεια των προϊόντων τους στις διακυμάνσεις της αγοράς, αλλά και η εγγενής αδυναμία τους να προβούν γρήγορα σε αλλαγές στις μόνιμες καλλιέργειές τους, αποτελούν παράγοντες τους οποίους το κράτος με τις υπηρεσίες του θα πρέπει να αναγνωρίσει και όταν οι συνθήκες, όπως εφέτος, το επιβάλλουν, να προβεί σε ενέργειες που θα αποτρέψουν την οικονομική τους καταστροφή.
Καταλήγοντας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό αν θα «εξετάσει τα ζητήματα που θέτουν οι παραγωγοί φρούτων και θα διερευνήσει τις δυνατότητες για ενέργειες που θα ανακουφίσουν την οικονομική τους δυστοκία για το τρέχον έτος».