ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ Β. ΜΑΓΓΟΥ

Η πρόταση ψηφίσματος της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία που κατατέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Λόγω της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια  γίνονται  από τις κυβερνήσεις βίαιες μεταρρυθμίσεις για την ανάταξη του ποσοστού κέρδους. Αυτό όμως επιφέρει την κοινωνική δυσαρέσκεια στα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας με νομοτελειακή συνέπεια τον ξεσηκωμό τους.

Είναι δεδομένο ότι η ύφεση φέρνει συνεχώς νέα μέτρα εναντίον των εργαζομένων, και τα νέα μέτρα νέες εκρήξεις οργής, αγώνες, απεργίες, εξεγέρσεις. Οι κυβερνήσεις σπεύδουν να προλάβουν αυτές τις  καταστάσεις  με προληπτικά μέτρα κρατικής καταστολής.

Το κρεσέντο καταστολής και τρομοκρατίας των αστυνομικών οργάνων γίνεται καθημερινή πρακτική στην αντιμετώπιση όλων των απεργιών, των διαμαρτυριών και των κινητοποιήσεων για την προάσπιση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων καθενός και καθεμιάς απέναντι στα σκληρά μέτρα και στον σκληρό αυταρχισμό.

Η ΕΛΑΣ απαντάει με υπέρμετρη βία, με αύρες, γκλομπ  και χημικά  σε όποιον αντιστέκεται, σε όποιον αντιδρά, σε όποιον αμφισβητεί τις κυβερνητικές επιλογές. Τον τελευταίο καιρό έχει ξεπεράσει ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό, με τα περιστατικά ακραίας καταστολής  να συσσωρεύονται.

Το πρόσφατο περιστατικό αστυνομικής ασυδοσίας στην πόλη της Λάρισας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έρχεται να προστεθεί στο όργιο αστυνομικής καταστολής που ζει όλη η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Τα πιο χτυπητά παραδείγματα είναι η εισβολή και κατοχή χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη εδώ και εβδομάδες από δυνάμεις των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ με τη συνεπικουρία του “Αίαντα”, η επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων που διέλυσαν συναυλία εντός του ΑΠΘ βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, όπως και η παροιμιώδης απρόκλητη αστυνομική βία στο  κέντρο της Αθήνας, όταν ουσιαστικά η ΕΛΑΣ απαγόρευσε και διέλυσε τη φοιτητική πορεία που διεξαγόταν σε απάντηση των όσων έγιναν στη Θεσσαλονίκη και ενάντια στην είσοδο της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα δεκάδες νεαρούς τραυματίες.

Την ίδια στιγμή, με πρόσχημα την κατασκευή μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων, η περιοχή τελεί υπό στρατιωτική κατοχή με δεκάδες ασύδοτους αστυνομικούς να πνίγουν τη γειτονιά στα χημικά, να πραγματοποιούν παράτυπους ελέγχους και να προβαίνουν σε διάφορες έκνομες ενέργειες (προσαγωγές χωρίς λόγο, ξυλοδαρμοί πίσω από τις λαμαρίνες, φωτογράφηση ταυτοτήτων από προσωπικό κινητό κ.ά.)

Η κυβέρνηση, με όχημα την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για επιβολή της ΟΠΠΙ στα Πανεπιστήμια, προσπαθεί να τρομοκρατήσει όχι μόνο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, εφαρμόζοντας στην πράξη το δόγμα της μηδενικής ανοχής και κλιμακώνοντας την καταστολή μέχρι το σημείο να απαγορεύει συγκεντρώσεις και πορείες, στερώντας το βασικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Η  περιοχή μας βρίθει επίσης περιστατικών. Ενδεικτικά αναφέρονται: η άγρια καταστολή της αστυνομίας εις βάρος όσων  κινητοποιούνται  για την υπεράσπιση των Αγράφων. Το έγκλημά τους; η διεκδίκηση της προστασίας του περιβάλλοντος απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, της ποιότητας ζωής τους και -εν τέλει- της επιβίωσης  χιλιάδων πολιτών.

Ο ξυλοδαρμός από τους αστυνομικούς του Β. Μάγγου έξω από τα δικαστήρια, στο όχημα μεταφοράς στην αστυνομία  μετά την προσαγωγή του, και ο βασανισμός του μέσα στο κτίριο της αστυνομίας, που του προκάλεσαν μη αναστρέψιμες σωματικές βλάβες. Έγκλημά του; συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια για δίκη νεαρών που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας του εργοστασίου της ΑΓΕΤ.

Στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και δακρυγόνων μέσα στο πλήθος που διαμαρτυρόταν για τις δραστηριότητες του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, αδιαφορώντας για την παρουσία μικρών παιδιών και ηλικιωμένων.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας να προχωρήσει σε ψήφισμα με το οποίο να καταγγέλλει  την κλιμάκωση της αστυνομικής καταστολής και βίας και να απαιτεί τον σεβασμό όλων των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών του λαού.

Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία

Η περιφερειακή σύμβουλος

Ασπασία Κατσιαμπούρα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ