Δείτε την ανακοίνωση – διαμαρτυρία της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
Σε συνέχεια των όσων καταγράφηκαν στην ημερίδα της ΕΘΕΑΣ (Agrotica 2022) κατά την τελετή βράβευσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς για τη «Διατήρηση της ελληνικής κόκκινης φυλής βοοειδών Καστοριάς-Κρυσταλλοπηγής» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης των κρατών – μελών της Ε.Ε., η οποία εμμέσως αποτελεί τιμή για το σύνολο της εκτατικής βοοτροφίας στη χώρα μας, αλλά και της χθεσινής λεπτομερούς ανακοίνωσης των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκη, δηλώνουμε την πλήρη συμφωνία μας με τη διαμαρτυρία των συναδέλφων εκτροφέων βοοειδών επί των εξελίξεων (από πλευράς ΥΠΑΑΤ) σχετικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα βοοειδή στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.
Η τιμή των 108 ευρώ για τη γέννηση μόσχου είναι εξευτελιστική και δυσανάλογα μικρή, τόσο σε σχέση με το πραγματικό κόστος παραγωγής όσο και με την μέχρι τώρα υφιστάμενη κατάσταση (140-150 ευρώ), αλλά και τις τιμές που ανακοινώθηκαν για την έξοδο των μόσχων, ανεξαρτήτου προέλευσης, στα σφαγεία (200 και 250 ευρώ ανάλογα με την ηλικία τους) στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Με τις αιφνιδιαστικές αυτές αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ καθίσταται σαφές ότι η εγχώρια εκτατική βοοτροφία βάλλεται για μία ακόμη φορά, καθώς το συγκεκριμένο δεν είναι το μόνο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά είναι ένα από τα σημαντικότερα. Για άλλη μια φορά, φαίνεται ότι το υπουργείο στηρίζει ξεκάθαρα τους λίγους εισαγωγείς εμπόρους-παχυντές και όχι τους πολλούς πραγματικούς παραγωγούς, που, σε πολλές επαρχιακές περιοχές της χώρας, αποτελούν τον μόνο πλέον ζωντανό παραγωγικό κλάδο που στηρίζει τις τοπικές οικονομίες.
Ως προς το πριμ σφαγής στα σφαγεία, ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε σύμφωνοι ως προς την υλοποίησή του, για ζώα όμως που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει τα ποσά της ΚΑΠ που προορίζονται για την Ελλάδα, να στηρίζουν κτηνοτροφίες άλλων χωρών. Από την άλλη πλευρά, το ΥΠΑΑΤ πρέπει να αναγνωρίσει ότι η έλλειψη σφαγείων σε πολλές περιοχές (και το πρόσφατο κλείσιμο κάποιων) δεν επιτρέπει την ομαλή μεταφορά ζώων προς αυτά, ειδικά από ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπου οι αποστάσεις προς τα σφαγεία είναι πολύ μεγάλες και το οδικό δίκτυο σε κακή κατάσταση. Η πρόσφατη ΥΑ για την ίδρυση σφαγείων σε ορεινές περιοχές είναι θετική, όμως δεν υπάρχουν χρήματα προς επένδυση.
Επίσης, δηλώνουμε και εμείς, για μία ακόμη φορά, ότι απαιτούνται ουσιαστικοί έλεγχοι στις εκτροφές από τις αρμόδιες γεωργικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες συνήθως είναι υπο-στελεχωμένες. Μόνο έτσι θα λυθεί, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του πραγματικού αριθμού γεννήσεων μόσχων ανά έτος και όχι μέσω της «τιμωρίας», με την τιμή των 108 ευρώ ανά γέννηση.
Αν, τέλος, αποτελεί πολιτική απόφαση και στρατηγικό στόχο ο αφανισμός της ελληνικής – και ειδικά της εκτατικής – κτηνοτροφίας, ας μας το πουν ευθέως, ώστε τουλάχιστον, αυτοί που προλαβαίνουν, να αλλάξουν επάγγελμα ή χώρα. Για μια ακόμη φορά, στο ξεκίνημα της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ, οι επαγγελματίες της κτηνοτροφίας δεν μπορούν να κάνουν στοιχειώδη προγραμματισμό των επιχειρήσεών τους.