ΧΡ. ΤΣΙΟΠΑΣ: Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΕΧΕΙ ΤΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της ΣΥΝ Πολιτείας με αφορμή συζητήσεις που γίνονται για το μέλλον και την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Τυρνάβου

Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα, έχει ξεκινήσει συζήτηση για το αν μπορεί να επιβιώσει η ΔΕΥΑ Τυρνάβου με τα τιμολόγια για το πόσιμο νερό που ομολογουμένως είναι από τα φθηνότερα στη χώρα, μετά μάλιστα και την πρόσφατη απόφαση του δ.σ. της ΔΕΥΑ Τυρνάβου για μεταφορά κονδυλίων για έργα της επιχείρησης στο δήμο Τυρνάβου κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας της να πληρώσει τον ΦΠΑ για έργα προϋπολογισμού 400.000 €, υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν ότι ήταν λάθος της προηγούμενης διοίκησης της επιχείρησης και του τότε δημάρχου να εφαρμόσει την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίουν ότι παρά την κρίση θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

Με δεδομένη αυτή τη συζήτηση το paidis.com απευθύνθηκε στον δημοτικό σύμβουλο της ΣΥΝ Πολιτείας και μέλος της τότε δημοτικής αρχής Χρήστο Τσιόπα <ητώντας ένα σχόλιο για την τιμολογιακή πολιτική αλλά και για το αύριο της ΔΕΥΑ Τυρνάβου.

Απαντώντας ο κ. Τσιόπας ανέφερε:

“Στις δύσκολες μέρες που περνάμε και ίσως στις ακόμα χειρότερες που έρχονται, οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες κ.λπ.) «παγώνουν» όταν βρίσκουν τους λογαριασμούς κάτω από την πόρτα τους. Οι τρελές αυξήσεις στην ενέργεια, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, ψαλιδίζουν συνεχώς την δυνατότητα κάλυψης των οικογενειακών δαπανών. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση χρειάζονται γενναία μέτρα της πολιτείας που θα στηρίζουν τα νοικοκυριά με σκοπό να κρατηθούν εντός της οικονομικής και της κοινωνικής πραγματικότητας.

Στον Δήμο Τυρνάβου ο πιο «φιλικός» για την τσέπη μας λογαριασμός είναι αυτός του νερού. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΤ) παρέχει στους πολίτες ποιοτικό και φθηνό νερό. Συγκριτικά με όλους τους Δήμους στην Ελλάδα εδώ από το 2015 να έχουμε το πιο φθηνό νερό.

Για να φτάσουν σε αυτό το επίτευγμα συνέβαλαν πολλοί. Πρώτα απ’ όλα συνέβαλαν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι δημότες του Αμπελώνα που αντέδρασαν, γιατί ο τότε Δήμαρχος κ. Μαλάκος και η παράταξή του (σήμερα είναι επικεφαλής ο κ. Αμάρι), χρέωνε με πολύ υψηλούς λογαριασμούς τα νοικοκυριά λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που εφάρμοζε. Ήταν πολύ έντονη η αντίδραση των πολιτών με κορύφωση τις κινητοποιήσεις και τις επεισοδιακές συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Η τακτική του κ. Μαλάκου εκτός του ότι παρέτεινε το πρόβλημα, επιπλέον διαίρεσε και την κοινωνία. Αυτό έπρεπε να τελειώσει.

Μετά ήρθε η δικιά μας συμβολή ως δημοτική αρχή που με συντονισμένες και υψηλού ρίσκου ενέργειες επέβαλε το πιο φθηνό νερό στην χώρα. Έτσι από τους πρώτους μήνες που αναλάβαμε καταργήσαμε το τέλος 80% που σχεδόν διπλασίαζε τους λογαριασμούς. Αυτό το μέτρο που πήραμε ήταν ενάντια στον νόμο και χρειάστηκε πολύ μεγάλη τόλμη από τον τότε Δήμαρχο κ. Σαρχώση, «να πάει κόντρα» στην πολιτεία. Εκτός όμως από την κατάργηση του τέλους έπρεπε να επανέλθει και η ηρεμία στην τοπική κοινωνία. Έτσι άλλαξαν οι χρεώσεις στους λογαριασμούς του νερού και επιστράφηκαν χρήματα στους δημότες που πλήρωσαν υπέρογκα ποσά.

Όλες οι ενέργειες που κάναμε τότε επικυρώθηκαν από την πολιτεία με νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργήθηκε η επιβολή και η είσπραξη του τέλους. Η πολιτεία αναγνώρισε το δίκαιο της δικιάς μας απόφασης και το επέκτεινε σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι έκλεισε ο κύκλος των ενεργειών όλων όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός φιλολαϊκού μέτρου που ωφελούνται όλοι και κυρίως τα αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά.

Καλώ λοιπόν τον σημερινό Δήμαρχο να μην πειράξει την τιμή του νερού και για κανέναν λόγο’’.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ