Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ 2021-2027

Συνάντηση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και την κατεύθυνση πόρων προς την ανάπτυξη του Ν. Λάρισας είχε ο βουλευτής και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ενημερώθηκε από τον κ. Τσακίρη για τις δράσεις που αφορούν την περιφέρεια κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Όπως, σημειώθηκε από τον υφυπουργό, οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021-2027, του Ταμείου Ανάκαμψης, της ΚΑΠ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ανέρχονται σε 77 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι υπερδιπλάσια των ενισχύσεων του μεταπολεμικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Ευρώπης (Σχέδιο Μάρσαλ). Ιδίως, σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, υπογράμμισε πως το 1/3 των πόρων του Συμφώνου πρόκειται να διατεθούν για την ανάπτυξη της περιφέρειας μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων.

Οι κύριοι Κέλλας και Τσακίρης εστίασαν, ειδικότερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία καταγράφει σημαντικές επιδόσεις στην απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων, επιτυγχάνοντας τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, που ήταν και στρατηγικός στόχος του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού. Ο Λαρισαίος βουλευτής τόνισε, ειδικότερα, πως η πρωτιά, που έχει πετύχει η Περιφέρεια, σε σχέση με την επίτευξη των 17 στόχων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την άμβλυνση των ανισοτήτων, την αποτελεσματική διακυβέρνηση, την αειφόρο ανάπτυξη, την πράσινη οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος, καταδεικνύει πως το Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» θα είναι ιδιαίτερα παραγωγικό τόσο για τον Νομό Λάρισας όσο και για τους υπόλοιπους θεσσαλικούς νομούς.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκαν στην πανευρωπαϊκή συμβολή της αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ. Από πλευράς του κ. Τσακίρη, επισημάνθηκε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες των κρατών-μελών διασφαλίζουν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών και δη των δράσεων για το περιβάλλον σε ποσοστά 70% και 90% αντιστοίχως, ενώ χαρακτηρίστηκε ως καθοριστική και η συμβολή τους στην πραγματοποίηση των δημοσίων επενδύσεων. Με βάση και την αυτοδιοικητική εμπειρία του, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε, αναλόγως, πως η ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης θα συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργικότητας του κρατικού μηχανισμού και στην αμεσότερη πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι δύο άνδρες, επίσης, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης των διαδημοτικών και διαπεριφερειακών συνεργασιών. Η έμφαση στην καινοτομία, η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή οικονομία, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ο βιώσιμος τουρισμός και η σύγχρονη διασύνδεση των αστικών κέντρων της περιφέρειας με τις κωμοπόλεις και τα χωριά αποτέλεσαν βασικά σημεία συζήτησης, τα οποία προτάχθηκαν από τον κ. Κέλλα ως προτεραιότητες για την αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου και την παροχή κινήτρων παραμονής στους νέους ανθρώπους.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή τους, ο Λαρισαίος πολιτικός ευχαρίστησε τον υφυπουργό για τη συνεργασία και συμφώνησαν να είναι σε επαφή, ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών του Ν. Λάρισας νέες δράσεις του ΕΣΠΑ στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ