Η Ελλάς, ασπίδα της Ευρώπης

Το μήνυμα του Χρ. Κέλλα από το Ίδρυμα «Καραμανλής» 

Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» επισκέφθηκε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, όπου παρέστη σε διάλεξη του προέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών «Βίλφρεντ Μάρτενς» του ΕΛΚ, Μίκουλας Τζουρίντα, με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας.

Τον Λαρισαίο πολιτικό υποδέχθηκε στην εκδήλωση ο διευθυντής του Ιδρύματος και πρώην υπουργός Παιδείας, καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με τον οποίο συνδέονται με μακρά φιλία. Οι κύριοι Κέλλας και Αρβανιτόπουλος σχολίασαν τη διεθνή επικαιρότητα μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, βουλευτή Σερρών, Τάσο Χατζηβασιλείου, ενώ, στη συνέχεια, παρακολούθησαν τη διάλεξη του κ. Τζουρίντα. Ο πρόεδρος του Κέντρου «Μάρτενς» και πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανέλυσε τις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την παγκόσμια τάξη, εστιάζοντας στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Χρήστος Κέλλας συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση και, κατά την αποχώρησή του, από το Ίδρυμα «Καραμανλής», δήλωσε:

«Η αμυντική ένωση της ΕΕ αποτελεί εγχείρημα κομβικής σημασίας για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η διασύνδεση των κρατών-μελών στον αμυντικό τομέα με θεσμοθετημένες δομές θα ευνοήσει την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, η οποία θα δύναται να υπερασπίζεται την ακεραιότητά της αυτοδύναμα. Το ΝΑΤΟ είναι στρατηγικός εταίρος της Ένωσης, αλλά η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας είναι υπόθεση των κρατών-μελών. Σε κάθε περίπτωση, η αμυντική ένωση θα πρέπει να συνοδεύεται κι από τη σύγκλιση των εθνικών εξωτερικών πολιτικών και πολιτικών ασφάλειας, τις οποίες οφείλουμε να εναρμονίσουμε περαιτέρω.

Η Ελλάδα ενισχύεται γεωπολιτικά από την ανάπτυξη της αμυντικής ένωσης, αφού βρισκόμαστε στα σύνορα της ΕΕ και δη στη νοτιοανατολική επικράτεια, η σταθερότητα της οποίας συνιστά προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Μέσα από συμφωνίες στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας, όπως με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, η χώρα μας έχει καταστεί βασικός επιχειρησιακός βραχίονας της εν δυνάμει αμυντικής ένωσης, ενώ αποτελεί και λειτουργικό πυλώνα του ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θωρακίσει την πατρίδα αμυντικά και διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενη πρόκληση, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα και την ασφάλεια των πολιτών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ