Συνάντηση Κ. Αγοραστού με τον Δήμαρχο Τυρνάβου για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

Συνάντηση εργασίας για τα αγροτικά προβλήματα της επαρχίας Τυρνάβου είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα, παρουσία του προϊσταμένου του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας Σπύρου Σπυροπούλου.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν διεξοδικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας και του ΕΛΓΑ Λάρισας, τα οποία αποδεικνύουν τη ζημιά που σημειώθηκε – κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης- σε βασικά αγροτικά προϊόντα, τόσο της επαρχίας Τυρνάβου (αχλάδια, αμπέλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα), όσο και του νομού Λάρισας γενικότερα (κάστανα, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια). Η ζημιά επέφερε ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων και οδήγησε σε χαμηλές τιμές και κατά συνέπεια σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών της θεσσαλικής υπαίθρου.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός πρόκειται να ενημερώσει άμεσα την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εξέλιξη αυτή, ζητώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

«Από τις συνεχείς επαφές που έχω με αγροτικούς φορείς της Θεσσαλίας και αυτοδιοικητικούς, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση ενέργειας, καυσίμων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, έλλειψη εργατών γης και αύξηση ημερομισθίων) σε συνδυασμό με τις ζημιές που σημειώθηκαν σε βασικά αγροτικά προϊόντα του κάμπου, αυξάνει την αβεβαιότητα των παραγωγών ως προς το προσδοκώμενο γεωργικό εισόδημα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, η στήριξη των ανθρώπων της παραγωγής και του μόχθου είναι μονόδρομος. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και τους αγροτικούς φορείς, να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να επιλύσουμε προβλήματα και να διατηρήσουμε τον πρωτογενή τομέα σε τροχιά ανάπτυξης» δήλωσε ο Κ. Αγοραστός.

Στη συνάντηση εργασίας παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αποστόλης Μπίλλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου Αγροτικού Τομέα Γιώργος Σακούτσιος και υπηρεσιακά στελέχη της ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ