«Η Κυβέρνηση λίγο πριν το τέλος της, γκρεμίζει το τελευταίο κάστρο του κοινωνικού κράτους» τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Πρέπει να καταγραφεί ως μια γκρίζα ημέρα στην ιστορία του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα η σημερινή, 1-12-2022, καθώς η Κυβέρνηση, διά του Υπουργού Υγείας, θα εισάγει στην Ολομέλεια και θα ψηφίσουν οι κυβερνητικοί Βουλευτές, το σχέδιο νόμου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Θα ψηφίσουν στην ουσία όχι ένα νομοσχέδιο, που εισάγει ρυθμίσεις, αλλά την ίδια την κατάλυση του βασικού πυλώνα του κοινωνικού κράτους, που είναι η ο δημόσιος χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καταργώντας και στερώντας από τους πολίτες το συνταγματικό αναφαίρετο δικαίωμα τους, με όρους ισότητας και ανεξαιρέτως, να απολαμβάνουν πρόσβασης σε ποιοτικές παροχές υγείας.
Σε αυτό το αποτέλεσμα θα οδηγήσει η πρόβλεψη για πρώτη φορά της εισαγωγής στο Ε.Σ.Υ. του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης για ιατρούς Ε.Σ.Υ και η ταυτόχρονη δυνατότητα των ίδιων ιατρών ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με την διατήρηση και ιδιωτικού ιατρείου.
Η πρόφαση, που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να εισάγει την μερική απασχόληση των ιατρών στο ΕΣΥ, είναι η δήθεν “ευελιξία” στους ιατρούς Ε.Σ.Υ. με την δυνατότητα ετεροαπασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα και η δήθεν “ώθηση” στο Ε.Σ.Υ. για κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των δημοσίων νοσοκομείων.
Η αλήθεια είναι ότι η δήθεν ευελιξία στην εργασία των ιατρών ΕΣΥ είναι στην πραγματικότητα εργασιακή εκμετάλλευση των ιατρών, δίνοντας σε αυτούς μερική και περιστασιακή απασχόληση, με τις αντίστοιχες μισθολογικές αποδοχές. Ενώ η δήθεν ώθηση στο ΕΣΥ για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων , λέγεται στην πραγματικότητα απώθηση.
Η σύμπλευση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας είναι όχι απλά αναποτελεσματική, αλλά ιδιαιτέρως επικίνδυνη και αποτελεί την επιβεβαίωση των όσων καταγγέλλουμε εδώ και καιρό, ότι οι μη προσλήψεις στο δημόσιο και η έλλειψη στελέχωσης κλινικών και νοσοκομείων, με μόνιμο προσωπικό, ήταν μέρος του κυβερνητικού σχεδίου κατάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.
Για το λόγο αυτό το παρόν νομοσχέδιο είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και συγχρόνως δέσμευση της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης η επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ».