ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Ξεκίνησε σήμερα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμπελώνα το έργο που αφορά τον εκσυγχρονισμό του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου και προβλέπει υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων σε μήκος 13,3 χλμ καθώς και εκσυγχρονισμό 10 γεωτρήσεων, στις οποίες αντικαθίστανται αντλητικά συγκροτήματα και ηλεκτρικοί πίνακες με συστήματα inverter.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.966.200.00 ευρώ, ενώ η πίστωση προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» με συγχρηματοδότηση από το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ TAMΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ε.Γ.Τ.ΑΑ).

Με την ολοκλήρωσή του το έργο θα αντικαταστήσει το επιφανειακό δίκτυο του Τ.Ο.Ε.Β. με κύρια στόχευση τη μείωση απώλειας νερού από το επιφανειακό δίκτυο.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει:

Tην προμήθεια και τοποθέτηση:

300μ.μ. υπόγειων πλαστικών αρδευτικών αγωγών από σκληρό PVC 12.5 atm, των απαραίτητων υδροληψιών διπλού ή ενός στομίου τις συσκευές ασφαλείας του δικτύου.

Β. Την αντικατάσταση δέκα (10) αντλητικών συγκροτημάτων (κατακόρυφου άξονα), λόγω παλαιότητας, με νέα υποβρύχια, σε δέκα υφιστάμενες γεωτρήσεις.

Γ. Την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών πινάκων με νέους ηλεκτρικούς πίνακες – INVERTER, που αφορούν τα ανωτέρω αντλητικά συγκροτήματα, για εξοικονόμηση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, καλύτερη λειτουργία των αντλητικών συγκροτημάτων και ασφάλεια αυτών.

Ανάλογο έργο του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου αναμένεται να ξεκινήσει και σε Φαλάνη και Γιάννουλη το οποίο προβλέπει υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων σε μήκος 17 χλμ καθώς και εκσυγχρονισμό 5 γεωτρήσεων, στις οποίες αντικαθίστανται αντλητικά συγκροτήματα και ηλεκτρικοί πίνακες με συστήματα inverter.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2021 αλλά δυστυχώς λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και των τεράστιων ανατιμήσεων που υπήρξαν στα υλικά κατασκευής και στην ενέργεια προκάλεσαν αυτήν την καθυστέρηση.

Ο Σ. Τζιούφας

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μάτι Σωτήρης Τζιούφας σε δήλωσή του στο paidis.com αναφέρει:

“Ευχαριστώ εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου και όλων των αγροτών της περιοχής τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για το έργο που ξεκίνησε και με την ολοκλήρωσή του βάζει τον ΤΡΟΕΒ σε ροχιά κανονικότητας όπως το σύνολο των οργανισμών της περιοχής και της χώρας. Είναι ένα έργο ζωής και ευελπιστούμε να τριπλασιάσουμε τα στρέμματα άρδευσης καθώς είχαμε υψηλά ποσοστά σε απώλειες νερού. Το δίκτυο είναι γερασμένο καθώς έχει κατασκευαστεί το 1972 και οι σωλήνες στο μεγαλύτερο μέρος είναι σάπιοι με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος νερού να χάνεται. Κατά συνέπεια έχουμε 70% απώλεια ρεύματος. Είναι ένα έργο που μας δίνει πνοή και λύνει πολλά προβλήματα.

Μαζί με το ενεργειακό έργο που αναμένεται να υλοποιήσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα το μέλλον του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου θα είναι σίγουρα ελπιδοφόρο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ