ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΠΟ FUNDS

Εν αναμονή του σκεπτικού της απόφασης που έλαβε κατά συντριπτική πλειοψηφία και σε χρόνο ρεκόρ – μόλις δύο εβδομάδες από την εισαγγελική πρόταση – η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την οποία τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια, που αποτελούν πρώτη κατοικία και να μπορούν να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Με ορατό πλέον τον κίνδυνο να βγουν στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, καθώς αναμένεται να αποτελέσει μπούσουλα για χιλιάδες εκκρεμείς διαδικασίες, η Έφη Αχτσιόγλου αναδεικνύει την τεράστια κυβερνητική ευθύνη για την ανεξέλεγκτη δράση των funds.

«Με τη δικαστική αυτή απόφαση -το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού», αναφέρει μεταξύ άλλων η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όταν μάλιστα, μόνο τους τελευταίους μήνες κατατέθηκαν εκατοντάδες αιτήσεις ανακοπής πλειστηριασμών από δανειολήπτες που επικαλέστηκαν ότι δεν είχε ακόμα αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο.

«Εξαρχής είχαμε τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας», επισημαίνει η βουλευτής Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει ότι «η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και για ένα πλαίσιο πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες».

Η Δήλωση της τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών οι δανειολήπτες με επιλογή της κυβέρνησης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Άρειος Πάγος με κατά πλειοψηφία απόφασή του έκρινε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να διενεργούν πλειστηριασμούς. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ήταν ούτως ή άλλως πλήρως απελευθερωμένοι με πολιτική επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με τη δικαστική αυτή απόφαση -το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού.

Εξαρχής είχαμε τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επέμεινε στον πτωχευτικό της κώδικα με τον οποίο είχε καταργήσει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ άφησε εντελώς ανεξέλεγκτα τα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, χωρίς καν υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης προς τον οφειλέτη.

Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία που σαρώνεται από εκτεταμένο κύμα πλειστηριασμών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, και οι μέχρι χθες ενήμεροι δανειολήπτες κινδυνεύουν πλέον με πλειστηριασμούς, καθώς με την έκρηξη των επιτοκίων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί ως ανέμελος παρατηρητής και εξαντλείται σε επικοινωνιακού τύπου διαρροές.

Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και για ένα πλαίσιο πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες.

►«Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και καλεί όλα τα κόμματα να αποδεχτούν και να στηρίξουν τροπολογία που καταθέτει και πάλι στη Βουλή, η οποία, όπως υποστηρίζει «συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες».

Σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα».

Η Χαριλάου Τρικούπη ασκεί δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, καθώς «δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό. Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε», όπως αναφέρει.

«Κατόπιν αυτών, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταθέτει και πάλι τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds», η οποία μεταξύ άλλων, προβλέπει «καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων και επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες, όπως και την προστασία της αγροτικής γης».

►«Η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία “λύνονται τα χέρια” των funds και των εταιριών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και προσθέτει:

«Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, γιατί στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που παρέδωσε τα “κόκκινα” δάνεια στα αρπακτικά των fundς και σε συνέχεια στον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ.».

«Τώρα, χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς, που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, για να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών» τονίζει ο Περισσός.

►«Η κοινωνία και τα κινήματα μπορούν και πρέπει να επιβάλουν την αλλαγή αυτών των απάνθρωπων πολιτικών, τις οποίες δυστυχώς, πέρα από τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ.), υπηρετεί και η Δικαιοσύνη», σημειώνει το ΜέΡΑ25, μιλώντας για «λεηλασία», από την οποία «δεν υπάρχει δικαστική οδός για να προστατευτούν πραγματικά οι πολίτες».

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25
Πολιτικός είναι ο δρόμος της ανατροπής των ληστρικών μνημονιακών πλαισίων για τους δανειολήπτες – Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί το ΜέΡΑ25

«Η δικαιοσύνη και το δίκαιο είναι αλλονών αγαθό: Είναι εκείνο που συμφέρει τον ισχυρότερο και τον εξουσιαστή, ενώ γι’ αυτόν ο οποίος συμμορφώνεται στις εντολές και υποτάσσεται είναι ζημιά – και η αδικία το αντίθετο· και κυβερνάει ο αφέντης τα κορόιδα κι όσους πάνε με το δίκαιο, κι αυτοί, υποτελείς, κάνουν ό,τι συμφέρει εκείνον, μια και είναι ο πιο δυνατός».

Θρασύμαχος ο Χαλκηδόνιος (Πολιτεία Πλάτωνος)

Η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά για τη δυνατότητα πλειστηριασμών και πράξεων εκτέλεσης γενικά από αρπακτικά ταμεία είναι κατάπτυστη, όχι τόσο κατάπτυστη όμως, όσο οι πολιτικές της σημερινή Κυβέρνησης της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, αλλά και των μνημονιακών προκατόχων της, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ., όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια.

Η Δικαιοσύνη είναι σαφές πως δεν είναι απλά τυφλή, αλλά ταξική, το ζήτημα όμως είναι το πολιτικό σύστημα που δημιουργεί αυτό το απάνθρωπο πλαίσιο για τους πολίτες και την κοινωνία, εντός της μνημονιακής διαδικασίας που τάχα μου δήθεν τελείωσε. Έτσι βγήκαμε από τα μνημόνια; Με πλειστηριασμούς και εξώσεις στα σπίτια και τα μαγαζιά του κόσμου;

Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ενίσχυση του ΜέΡΑ25 που από την πρώτη στιγμή έχει θέσει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα των κόκκινων δανείων και έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις με τον «Οδυσσέα» απέναντι στον «Ηρακλή» της Κυβέρνησης και του μνημονιακού τόξου.

Διότι δεν υπάρχει δικαστική οδός για να προστατευτούν πραγματικά οι πολίτες, όπως φαίνεται από αυτή την λεηλασία.

Υπάρχει πολιτικός δρόμος, όπου η κοινωνία και τα κινήματα μπορούν και πρέπει να επιβάλουν την αλλαγή αυτών των απάνθρωπων πολιτικών, τις οποίες δυστυχώς, πέρα από τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ.), υπηρετεί και η Δικαιοσύνη.

►Για «θλιβερή πλειοψηφία» στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου κάνει λόγο η Ελληνική Λύση, υπογραμμίζοντας ότι με την απόφασή του αυτή «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις σπιτιών Ελλήνων πολιτών από funds “αγνώστου διαμονής και μίας λίρας”… Χρησιμοποιώντας βέβαια τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων».

Η ανακοίνωση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου
Η Ελληνική Λύση θα ανατρέψει κάθε κατάσχεση σπιτιών Ελλήνων από funds, που νομοθέτησαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Με μία θλιβερή πλειοψηφία (56-9) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η οποία μάλιστα ορίστηκε σε χρόνο – ρεκόρ, τάχθηκε υπέρ των funds. Χρησιμοποιώντας βέβαια τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων.

Με αυτή την απόφαση ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις σπιτιών Ελλήνων πολιτών από funds «αγνώστου διαμονής και μίας λίρας».

Προκαλεί θλίψη ότι στον Άρειο Πάγο βρέθηκαν μόλις εννέα ανώτατοι δικαστικοί επιπέδου Τερτσέτη και Πολυζωίδη.

Η Ελληνική Λύση δεσμεύεται ότι θα ανατρέψει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας από Funds, όταν ο Ελληνικός λαός την εμπιστευθεί. Όσοι νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων, να είναι βέβαιοι ότι θα έρθει η στιγμή που θα χάσουν τα λεφτά τους και θα βρεθούν κατηγορούμενοι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ