Ερώτηση του Β. Κόκκαλη σε Κ. Σκρέκα – Γ. Γεωργαντά
«Η Κυβέρνηση καταδικάζει σε αφανισμό τον πρωτογενή τομέα μεθοδεύοντας τον αποχαρακτηρισμό τεράστιων -υπό αναδασμό -εκτάσεων χαρακτηρισμένων ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων» τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτηση του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.
Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης που συνυπογράφεται από 29 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται τα εξής: «Επανειλημμένως ως ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. – Π.Σ θέσαμε και αναδείξαμε το αδιαμφισβήτητα σοβαρό ζήτημα της ανάγκης προστασίας της γεωργικής γης και ιδιαίτερα της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΥΠ) ενώ στη σχετική ερώτηση 8105/19-07-2021 που καταθέσαμε δυστυχώς εώς και σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση.
Η Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΥΠ), βρίσκεται κυριολεκτικά υπό διωγμό προς χάρη ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων, στα οποία, στο όνομα μιας στρεβλής «ανάπτυξης», η παρούσα Κυβέρνηση παρέχει διευκολύνσεις να «εξαγοράζουν» μεγάλες παραγωγικές εκτάσεις για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων (ΦΒΣ) με αποτέλεσμα τη συνεχή συρρίκνωση τόσο της γεωργικής γης όσο και της η γεωργικής παραγωγής.
Ως Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. λάβαμε ουσιαστικά μέτρα για την προστασία και διαφύλαξη της γης υψηλής παραγωγικότητας καθώς σύμφωνα με το Π.Δ 59/2018 ‘Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γής’, και με βάση το άρθρο 14, «Σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας δεν επιτρέπονται άλλες χρήσεις πλην της αγροτικής εκμετάλλευσης – αγροτικής δραστηριότητας». Επίσης με βάση τις αποφάσεις Α.Π. 10894/13894/130433/22-11-2016 του τότε αρμόδιου υπουργού, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση των κριτηρίων της διαβάθμισης της Αγροτικής Γης, όπως ορίζονται από την ΚΥΑ 168040/2010), η έκδοση «εδαφολογικού πιστοποιητικού», η «Δημιουργία Εθνικής Χωρικής βάσης Εδαφολογικών Δεδομένων με σκοπό την αξιοποίησή τους στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Γεωργίας» και την εφαρμογή του ν. 2945/2001 για την οριοθέτηση της ΓΥΠ, της οποίας μάλιστα οι προτάσεις περιγράφονται στο σχετικό πόρισμα της. Μέχρι σήμερα όμως ουδεμία ενέργεια έχει πραγματοποιηθεί για την αξιοποίηση τους όπως και δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση.
Επιπλέον, τεράστιες εκτάσεις που σήμερα είναι χαρακτηρισμένες ως ΓΥΠ και είχαν γίνει ή είχε αποφασιστεί να γίνουν αναδασμοί, με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν σε Απλή Γη με το πρόσχημα ότι σε πολλές από αυτές δεν έχουν γίνει τα έργα αναδασμού, ώστε να μπορούν σε αυτές να εγκατασταθούν Φωτοβολταϊκά Συστήματα μεγάλης ισχύος.
Επειδή μεγάλες ομάδες παραγωγών και ιδιαίτερα κτηνοτρόφων έχουν περιέλθει σε απελπισία, καθώς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις μονάδες τους λόγω απώλειας των βοσκότοπων από την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων .
Επειδή απειλείται η επιβίωση και παραμονή των παραγωγών στον τόπο τους.
Επειδή η κατάσταση της απώλειας γεωργικής γης έχει πάρει πλέον τη μορφή λαίλαπας στη Θεσσαλία.
Επειδή η προστασία της γεωργικής γης αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Συμπεριλαμβάνεται στις προθέσεις τους ο αποχαρακτηρισμός εκτάσεων Γης Υψηλής Παραγωγικότητας ,στις οποίες αν και έχουν γίνει ή έχει σχεδιασθεί να γίνουν αναδασμοί δεν έγιναν τα σχετικά έργα αναδασμού;
2. Για ποιους λόγους δεν ολοκληρώνεται η εκτέλεση των έργων αναδασμού, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα του πολυτεμαχισμού του πολύ μικρού έτσι και αλλιώς γεωργικού κλήρου;
3. Με ποιο τρόπο προτίθενται να αξιοποιήσουν και να εφαρμόσουν τις προτάσεις που περιέχονται στο πόρισμα της ομάδας εργασίας για την αναθεώρηση των κριτηρίων της διαβάθμισης της Αγροτικής Γης;»