Ερώτηση στη Βουλή για την επιτακτική ανάγκη ενδελεχούς αντισεισμικού ελέγχου σε όλα τα σχολικά κτίρια, κατέθεσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με σύσσωμη την Κ.Ο.
Στην Ερώτηση υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση, από άποψη σεισμικότητας, στην Ευρώπη και την 6η σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα σχολικά κτίρια είναι στην πλειονότητα τους παλαιά και με ξεπερασμένες αντισεισμικές προδιαγραφές, με τα κτίσματα της περιόδου 1959 – 1985 να αποτελούν το 55 % του συνολικού αριθμού. Σήμερα, στις 16.000 σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις, φοιτούν 1,3 εκατομμύρια περίπου μαθητές».
Επιπλέον, τονίζεται πως η εκπαιδευτική κοινότητα σε πανελλαδικό επίπεδο, «με Ανακοινώσεις, Υπομνήματα και Επιστολές προς την Υπουργό Παιδείας, αλλά και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. στα Συνέδρια του Επιμελητηρίου, έχουν πολλές φορές αναφερθεί λεπτομερώς στην κατεπείγουσα ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων».
Η Ε. Λιακούλη υπογραμμίζει πως «για την αντισεισμική θωράκιση και την ασφάλεια των σχολείων, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις:
– Ο ουσιαστικός, και όχι μόνον οπτικός, προσεισμικός έλεγχος, όπως στατική επάρκεια, έξοδοι διαφυγής, πυρασφάλεια, επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης κλπ, όλων των σχολικών κτιρίων, το συντομότερο δυνατόν, από αρμόδιες Επιτροπές της ΚΤΥΠ Α.Ε,. σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.
– Ο μετασεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία και ιδιαίτερα σε αυτά που μετά από σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ετών, έχουν υποστεί ζημιές και αντιμετώπισαν προβλήματα.
– Η έκδοση “Πιστοποιητικού καταλληλόλητας” και η θέσπιση “Μητρώου επισκευών και συντήρησης” για όλες τις σχολικές μονάδες».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, μαζί με σύσσωμη την Κ.Ο., ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς, να δώσουν στη Βουλή σαφείς απαντήσεις για:
– Τις αναγκαίες ενέργειες για τον ουσιαστικό προσεισμικό και μετασεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία, με προτεραιότητα των περιοχών που έχουν πληγεί από σεισμούς και εκείνων που είναι ιδιαίτερα σεισμογενείς.
– Τα απαραίτητα μέτρα για τις μονάδες που θα κρίνονται ακατάλληλες, ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις, για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και ασφαλή τα σχολεία.
– Τη διασφάλιση σχετικής χρηματοδότησης, καθώς και επιστημονικού προσωπικού, για ελέγχους σε σταθερή και μόνιμη βάση.
– Την έκδοση “Πιστοποιητικού καταλληλόλητας” και τη θέσπιση “Μητρώου επισκευών και συντήρησης” για όλα τα σχολεία.