ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΜΕ 570 ΕΡΓΑ 4.5 ΔΙΣ. € ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030

Την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 570 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, έκανε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι με αυτό το πρόγραμμα η Θεσσαλία γίνεται πρωταθλήτρια ανάπτυξης στη χώρα. Το σχέδιο παρουσιάστηκε σε δημάρχους εκπροσώπους φορέων και δομών της Θεσσαλίας ενώ επιμέρους παρουσιάσεις έκαναν οι υπουργοί που συνόδευαν τον πρωθυπουργό.

Το σχέδιο ξεδιπλώνεται σε τέσσερις άξονες: την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την τόνωση του πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την υλοποίηση σειράς επενδύσεων που θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στην περιοχή.


Το χαρτοφυλάκιο για τις υποδομές και τα δίκτυα περιλαμβάνει 142 έργα προϋπολογισμού 1,4 δισεκ. ευρώ, ανάμεσά τους την κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65 που θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Εγνατία Οδό, την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα – Βόλος στο τμήμα Λατομείο – ΒΙΠΕ – Βόλος και την υλοποίηση επενδύσεων στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

Σε ό,τι αφορά στις λιμενικές υποδομές και τις συνδέσεις διά θαλάσσης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση του λιμένα Βόλου, στην κατασκευή νέου λιμανιού στις Σπαρτίνες Αλοννήσου και στην ανάπτυξη ακτοπλοϊκών γραμμών ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια και τις Σποράδες.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο δεύτερος άξονας του σχεδίου για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει 90 έργα ύψους 1,05 δισεκ. Ευρώ, με έμφαση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Στα κυριότερα έργα συγκαταλέγονται η κατασκευή φράγματος του ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων μέσω ΣΔΙΤ, η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης των ΤΟΕΒ Ταυρωπού και η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου Υπέρεια Λάρισας – Ορφανά Καρδίτσας.

Η επένδυση σε εγγειοβελτιωτικά έργα για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και της μείωση του κόστους λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων συνδυάζεται με σειρά δράσεων για τη βελτίωση και την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην καλλιεργήσιμη γη, τη διασύνδεση κτηνοτροφικών μονάδων. Έρχεται επίσης σε συνέχεια ουσιαστικών παρεμβάσεων για την αναπτυξιακή στήριξη του αγροτικού κόσμου, όπως η διάθεση 525,3 εκατομμυρίων ευρώ στην πρόσκληση για Νέους Γεωργούς το 2022, που αποτελεί ιστορικό υψηλό, και ο προϋπολογισμός 705 εκατ. ευρώ για την πρόσκληση «Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία» 2022.


Σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας και την πράσινη μετάβαση, το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει επεκτάσεις και αναβαθμίσεις στο υφιστάμενο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Περιφέρειας, παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών και δράσεις για την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας των εγκαταστάσεων άρδευσης.

Ο τρίτος άξονας, που αποβλέπει στην βελτίωση της ζωής των πολιτών, αφορά παρεμβάσεις ύψους 1 δισεκ. ευρώ στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της ασφάλειας, της Δικαιοσύνης και της διαχείρισης απορριμμάτων. Οι ενέργειες αυτές έρχονται να προστεθούν στους πόρους, της ταξης των 945 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση υποδομών μετά από φυσικές καταστροφές.

Στο χαρτοφυλάκιο έχουν ενταχθεί η αναβάθμιση και επέκταση των περιφερειακών κέντρων υγείας και των νοσοκομείων στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στο Βόλο και στην Καρδίτσα, η δημιουργία φοιτητικών εστιών στο Βόλο και στη Λαμία, η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, η κατασκευή του μουσείου της Αργούς στο Βόλο. Προβλέπεται ακόμα η υποβολή φακέλου στην UNESCO για τον χαρακτηρισμό του Ολύμπου ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο μέτωπο της ασφάλειας και της Δικαιοσύνης το σχέδιο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την κατασκευή έδρας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο, την επέκταση του Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας με νέα πτέρυγα και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων.


Για τη βελτίωση της καθημερινότητας, το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και τη Δυτική Θεσσαλία, αλλά και Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην ΠΕ Μαγνησίας.

Ο τέταρτος άξονας αφορά την υλοποίηση και την προσέλκυση στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων για την τόνωση της οικονομίας στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες αλλά και την πράσινη ενέργεια, με αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Στην παρουσίαση μίλησαν, κατά σειρά, ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Ζέττα Μακρή, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία Χρίστος Δήμας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Προλόγισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ