ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Απόστολος Πέκας, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Η 8η Μαρτίου δεν είναι άλλη μια χλιαρή γιορτή ή ημέρα ανταμοιβής. Είναι μια μέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών. Μας υπενθυμίζει την ανάγκη για συνεχή αγώνα για την ισότητα, τη χειραφέτηση και την αυτοδιάθεση των γυναικών.

Στον αγώνα αυτό. δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαλαρώσουμε, καθώς οι αναφορές έμφυλης βίας συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Οι καταγγελίες για απόπειρες βιασμού και οι παρενοχλήσεις σε βάρος γυναικών συνεχίζουν να βρίσκονται στα ύψη. Με τις γυναικοκτονίες να ανέρχονται στις 17 το 2021, άλλες 24 το 2022 και το μέτρημα συνεχίζει ακόμα τους πρώτους μήνες του 2023. Ο απολογισμός είναι μεγάλος και σκληρός! Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών απέχει πολύ από τη στιγμή που θα χαρακτηριστεί νικηφόρος.

Αυτό όμως δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα! Αντίθετα είναι ένας κοινός αγώνας, ο οποίος πορεύεται με όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι και σήμερα και υπενθυμίζει όλα αυτά που πρέπει να διεκδικήσουμε. Οι γυναίκες μέχρι στιγμής έχουν παλέψει ενάντια σε κάθε μορφή βίας, παρενόχλησης, κακοποίησης και καταπίεσης! Επιθυμούμε διακαώς την ισότητα των φύλων, αλλά ουσιαστική ισότητα ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. Με την πατριαρχία βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία μας, οι γυναίκες εξακολουθούν να διεκδικούν ίσους εργασιακούς όρους και επαγγελματική εξέλιξη με τους άντρες, τη στιγμή που ακόμα παλεύουν για την εξάλειψη των στερεοτύπων και των επικριτικών σχολίων.

Εάν η 8η Μαρτίου ήταν πραγματικά μια ημέρα εορτασμού, δεν θα θρηνούσαμε για τις ζωές που χάθηκαν, δεν θα φοβόμασταν τα ξεσπάσματα βίας, δεν θα «ανησυχούσαμε» για τον σεξισμό. Καμία δεν θα φοβόταν όταν γυρίζει τα βράδια σπίτι μόνη ή ακόμα χειρότερα όταν απλά είναι σπίτι της.

Την μέρα που θα τα παραπάνω θα εξαλειφθούν και θα μετρηθούν ως νίκες, τότε ναι θα έρθει η πραγματική γιορτή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ