ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΤΣΙΓΓΑΝΙΣΜΟ ΩΣ ΕΚΦΑΝΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Εκδήλωση με θέμα «Οι ρομά, η ιστορία τους και ο αντιτσιγγανισμός ως έκφανση του θεσμικού και κοινωνικού ρατσισμού» διοργανώνει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας σήμερα Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 στις 7.30μμ στον Κοινωνικό χώρο paratod@s, Φαρμακίδου 4 στη Λάρισα.
Συμμετέχουν οι:

Σπύρος Μαρκέτος , επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και πρόεδρος της επιτροπής παιδείας της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Γιάννης Γεωργίου, Κοινωνιολόγος, υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ

Βιλανάκης Ιωάννης Γεώργιος Επιστημονικός συνεργάτης της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» Μέλος του ευρωπαϊκού δίκτυου νεολαίας «Ternype», Πρόεδρος Νεολαίας Ρομα Θεσσαλίας

Σε ανακοίνωση ενόψει της εκδήλωσης αναφέρονται τα εξής:

««Οι ζωές των Ρομά μετράνε», ήταν οι λέξεις γράφτηκαν στο πανό διαμαρτυρίας των Ρομά μετά την δολοφονία του 16χρονου Ρομ Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικούς που έδρασαν ως αυτόκλητοι τιμωροί, ένα χρόνο μετά την πανομοιότυπη δολοφονία του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη. Η πολιτική ανοχή στα όρια της επικρότησης των δολοφονιών, όπως εκφράστηκε από τον Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ και η συγκάλυψη από το δικαστικό σύστημα φανερώνουν με τον πιο ακραίο τρόπο τον θεσμικό ρατσισμό απέναντι στους Ρομά και την απαξίωση της ζωής τους.

Ένας θεσμικός ρατσισμός που όταν δεν καταφεύγει στην απροκάλυπτη βία, παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των Ρομά, εφαρμόζοντας ένα καθεστώς εξαίρεσης γκετοποίησης και αποκλεισμού, αναπαράγοντας το στιγματισμό και τη δαιμονοποίηση.

Το ζήσαμε στην πόλη μας το 2020, με αφορμή κάποια κρούσματα covid στον πληθυσμό της Νέας Σμύρνης, όπου εκδηλώθηκαν, όλα τα ρεπερτόρια των αρνητικών αναπαραστάσεων για τους Ρομά, από τις αρχές της πόλης. Οι Ρομά είναι οι απείθαρχοι, οι ανυπάκουοι, οι παραβατικοί, που αρνούνται τα τεστ, σπάνε την καραντίνα, αποτελούν ωρολογιακή και υγειονομική βόμβα, βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και γι’ αυτό πρέπει να τους επιβληθεί έλεγχος και καταστολή («αν χρειαστεί μπορεί να αναλάβει ο στρατός τη φύλαξη του οικισμού…..αν δεν καταλάβουν ότι είναι δικό τους το πρόβλημα ίσως πάμε και σε πιο δραστικά μέτρα» ήταν οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού στις 11/4/2020)

Με το πρόσχημα της διαφύλαξης της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας, ας μην ξεχνάμε ότι έχουν γίνει και γίνονται τα μεγαλύτερα κρατικά εγκλήματα. Ο επικίνδυνος «Άλλος»: ο γύφτος, ο πρόσφυγας, ο εβραίος, η απειλή δηλαδή που συγκροτεί την «καθαρή» κυρίαρχη εθνική φυλή.

Ο αντιτσιγγανισμός, βασισμένος στο αφήγημα της φυλετικής κατωτερότητας και συνεπικουρούμενος από προκαταλήψεις, δεν είναι μόνο θεσμικός μα και κοινωνικός. Ένας φαύλος κύκλος θεσμοθετημένου μίσους.

Ποιο ήταν όμως το πρόσχημα, ποια η δικαιολογία για το απίστευτο έγκλημα κατά της 8χρονης Όλγας στο Κερατσίνι, που ο βασανιστικός της θάνατος στην καγκελόπορτα παρακολουθήθηκε από δεκάδες βλέμματα απάνθρωπης απάθειας και όπου η κλωτσιά στο μικρό κορμί της ακόμη μας στοιχειώνει; Δεν είναι η κοινωνική αναλγησία αποτέλεσμα της ίδιας στρατηγικής απανθρωποποίησης των Ρομά;

Θεωρούμε πως αρκετά σιωπήσαμε και ανεχτήκαμε τη ρατσιστική και ταξική βία, απέναντι στους Ρομά.

Ως πρώτο βήμα της έμπρακτης αλληλεγγύης διοργανώνουμε μια εκδήλωση συζήτηση με στόχο να γνωρίσουμε την ιστορία των Ρομά που αν και ζουν εδώ και αιώνες σε αυτό τον τόπο, μας είναι άγνωστη. Να αποδομήσουμε τους μύθους που παράγονται από τους τσιγγανολόγους, ακούγοντας τους ίδιους τους Ρομά. Να ανιχνεύσουμε τις αιτίες του αποκλεισμού, του στιγματισμού και του διάχυτου ρατσισμού. Να διακρίνουμε τη διασταυρούμενη βία της φυλής και της τάξης, για να βρούμε έναν ριζοσπαστικό τρόπο για να ζούμε μαζί. Να τσαλακώσουμε την κυρίαρχη εθνική αφήγηση περί ανωτερότητας και καθαρότητας της ελληνικής φυλής και της αδιάλειπτης ιστορικής και ένδοξης συνέχειας της.

Να απαιτήσουμε από κοινού ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ, κρατώντας αυτή την «ανορθόγραφη» λέξη, που μαρτυρά τον αποκλεισμό των τσιγγάνων από την εκπαίδευση, ως γνήσια γιατί προκύπτει από το βίωμα, απέναντι στην υποτιθέμενη κανονική, που είναι κενό γράμμα.
Για να μην συνηθίσουμε στην κανονικότητα του ρατσισμού, για να μην διαβρωθούμε από την στρατηγική της απανθρωποποίησης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ