ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Ε΄1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 16ου Δ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕ ΡΟΛΟ “ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ”

Σε ένα καινοτόμο και πολύ ενδιαφέρον ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο “Climate Detectives” συμμετέχουν κατά το τρέχον σχολικό έτος (2022-2023) οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε΄1 τμήματος του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Το Climate Detectives είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μαθητές μεταξύ 8 και 19 ετών, που συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τα εθνικά Ευρωπαϊκά Γραφεία Πόρων Εκπαίδευσης για το Διάστημα (ESEROs). Στο πλαίσιο του προγράμματος, ομάδες μαθητών αναγνωρίζουν και διερευνούν ένα κλιματικό πρόβλημα στον τόπο τους. Χρησιμοποιούν δεδομένα από μετρήσεις εδάφους ή/και δεδομένα από πλατφόρμες τηλεπισκόπησης, όπως δορυφόρους παρατήρησης της Γης, προκειμένου να ερευνήσουν ένα κλιματικό πρόβλημα που έχουν εντοπίσει.

Το θέμα που έχουν επιλέξει να ερευνήσουν οι μαθητές του 16ου Δ.Σ. Λάρισας είναι: “Δρόμοι του νερού του Ολύμπου και κλιματική αλλαγή”. Συγκεκριμένα θα ερευνήσουν το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ποσότητα και ποιότητα νερών του Ολύμπου και ποιες είναι οι συνέπειες στη ζωή και τις καλλιέργειες στις ημι-ορεινές περιοχές του Κάτω Ολύμπου. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 δράσεις:

Στην αίθουσα οι μαθητές με τη βοήθεια της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κ. Εύης Μπελόγια, θα μελετήσουν τη μεταβολή της χιονοκάλυψης στον Όλυμπο τις τελευταίες δεκαετίες με παρατήρηση δορυφορικών εικόνων (www.sentinel-hub.com), αλλά και την αύξηση θερμοκρασίας και συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στη συνέχεια, στο ιστορικό χωριό της Ραψάνης με τις 42 πέτρινες βρύσες, τα διάσημα αμπέλια και με τη βοήθεια της δραστήριας Βιβλιοθήκης Ραψάνης (www.facebook.com/rapsanilibrary, https://libraryrapsani.blogspot.com) και της υπεύθυνης της βιβλιοθήκης κ. Χάιδως Πανταζή, οι συμμετέχοντες μαθητές ακολουθώντας τη ροή των νερών θα ερευνήσουν τα επιφανειακά νερά, θα περπατήσουν στην περιοχή Ανήλιου για αυτοψία στις δεξαμενές ύδρευσης και στο δίκτυο άρδευσης της άνω συνοικίας.

Θα επισκεφθούν αμπελώνα του χωριού, καθώς και το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου. Στο πέρας του περιπάτου, στην κεντρική βρύση της πλατείας, κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι, θα συζητήσουν με ηλικιωμένους κατοίκους σχετικά με τις μεταβολές της ποσότητας και της ποιότητας του νερού τις τελευταίες δεκαετίες. Νέοι αγρότες θα τους μιλήσουν για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες, ειδικά των αμπελιών, και την οινοποίηση.

Κατά την 3η φάση του προγράμματος με την πολύτιμη βοήθεια του κ. Γιάννη Κοντού, Δρ. Πολιτικού Μηχανικού, Ερευνητή και διδάσκοντα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι μαθητές θα ερευνήσουν τη μετατροπή των νερών από υπόγεια σε επιφανειακά στις πηγές της Αγίας Παρασκευής, τη ροή του ποταμού Πηνειού κοντά στις εκβολές στη γέφυρα του Παλαιόπυργου, καθώς και τα υπόγεια νερά σε δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις στον κάμπο του Δέλτα του Πηνειού.

Στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες μαθητές να διερευνήσουν την επιρροή της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια στη ζωή και τις δραστηριότητες της περιοχής μέσα από μαρτυρίες κατοίκων, κτηνοτρόφων και αγροτών, αλλά και ποσοτικών και ποιοτικών παρατηρήσεων και μετρήσεων σε χιονοκάλυψη και σε επιφανειακά και υπόγεια νερά. Μέσα από τη συλλογή και ανάλυση των σχετικών δεδομένων, οι μαθητές θα οδηγηθούν σε συμπεράσματα και βασισμένοι σε αυτά, θα προσπαθήσουν να “κάνουν τη διαφορά” και να αποφασίσουν τις δράσεις στις οποίες θέλουν να προβούν, προκειμένου να βοηθήσουν να μειωθεί το πρόβλημα και να ευαισθητοποιήσουν τους γύρω τους.

Ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Ηλίας Θεοδώρου και ο Σύλλογος Διδασκόντων εύχονται στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες και την συντονίστρια του προγράμματος κ. Εύη Μπελόγια καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα στην έρευνά τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ