ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

Εκπρόσωποι/στελέχη της Ακαδημαϊκής Περιφέρειας της Ile-de-France και η Συντονίστρια Εκπ/τικού Έργου Γαλλικής Γλώσσας στο 5ο Γυμνάσιο Λάρισας

Το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας επισκέφθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Γαλλικής Γλώσσας, κυρία Νάτση Χάϊδω και δύο εκπρόσωποι/στελέχη της Ακαδημαϊκής Περιφέρειας της Ile-de-France, συγκεκριμένα η κυρία Laure Morel, Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας και η κυρία Natalia Tsagris, Υποδιευθύντρια των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας. Η κα Morel και η κα Tsagris βρέθηκαν στην πόλη μας στο πλαίσιο της υπογραφής Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και της Ακαδημαϊκής Περιφέρειας της Ile-de-France της Γαλλίας.

Τα δύο στελέχη και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Γαλλικής Γλώσσας επισκέφτηκαν το σχολείο μας, το οποίο έχει παράδοση σε ενασχόληση με προγράμματα, που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά με έμφαση στον αρχαίο πολιτισμό, προκειμένου να γνωρίσουν, μέσα από την επαφή και συζήτηση με μάχιμους εκπαιδευτικούς και μαθητές ενός ελληνικού σχολείου, τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη χώρα μας και το πώς προάγεται μέσω αυτής η πολιτιστική αλληλεπίδραση των ευρωπαϊκών κρατών.

Η συνάντηση εργασίας έγινε στη βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου η Φιλόλογος και Ενδοσχολική Συντονίστρια των φιλολόγων του σχολείου, κυρία Μπούμπα Καλυψώ, παρουσίασε το περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο ελληνικό σχολείο, βάσει της σκοποθεσίας και στοχοθεσίας του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών, επισημαίνοντας και τις δυνατότητες προσέγγισής τους – κυρίως των αρχαίων ελληνικών από μετάφραση – με έναν τρόπο «αλλιώς». Αναφέρθηκε με παραδείγματα σε καινοτόμες βιωματικές προσεγγίσεις του διδακτικού αντικειμένου που επιλέγουν τα σχολεία, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, για την καλύτερη κατανόηση του μελετώμενου έργου και των ιδεών που αποπνέει.

Η καθηγήτρια εστίασε, ως παράδειγμα καλής πρακτικής, στο καινοτόμο διαθεματικό – ψηφιακό πρότζεκτ που υλοποιήθηκε το τρέχον σχολικό έτος από ομάδα 29 μαθητών της Γ’ Γυμνασίου και 6 εκπαιδευτικών του σχολείου, στο πλαίσιο του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών από μετάφραση, για τα αρχαία θέατρα και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το πρότζεκτ αυτό παρουσιάστηκε στο 7ο μαθητικό ευρωπαϊκό συνέδριο που έγινε στη Βερόνα με θέμα: “Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους” στις 1-5 Μαρτίου 2023.

Στη συνέχεια δύο εκπρόσωποι της παιδαγωγικής ομάδας των μαθητών, από τα γαλλόφωνα τμήματα του σχολείου μας, εξήγησαν τον τρόπο που εργάστηκε η ομάδα, τα θέατρα που επισκέφθηκαν δια ζώσης και εκείνα που γνώρισαν μέσα από την ψηφιακή αναζήτηση. Επίσης προλόγισαν το βίντεο – τελικό προϊόν της εργασίας τους – υποτιτλισμένο στα γαλλικά για την περίσταση σε συνεργασία με την καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας κυρία Δάρτζαλη Όλγα και το πρόβαλαν στις τρεις επισκέπτριες του σχολείου.

Ακολούθησε συζήτηση και το σχολείο δεξιώθηκε τους καλεσμένους, παρουσία και των δύο Υποδιευθυντριών, εκπαιδευτικών του σχολείου και όλων των μαθητών που μετείχαν στο πρότζεκτ, δίνοντας τη δυνατότητα γνωριμίας και συζήτησης. Γλώσσα εργασίας τα γαλλικά.

Τόσο το κείμενο της Ενδοσχολικής Συντονίστριας, όσο και το βίντεο ζητήθηκε από την συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Γαλλικής Γλώσσας και τις δύο εκπροσώπους/στελέχη της Ακαδημαϊκής Περιφέρειας της Ile-de-France, προκειμένου να διαμοιραστεί σε γαλλικά σχολεία.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε η παιδαγωγική ομάδα των εκπαιδευτικών του διαθεματικού πρότζεκτ για τα αρχαία θέατρα, Δεληζώνα Ζωή, φιλόλογος και Διευθύντρια του σχολείου, Καρρά Αποστολία, φιλόλογος, Καραδημητρίου Ναταλία, καθηγήτρια της πληροφορικής, Ματθαίου Ιωάννα, καθηγήτρια της τεχνολογίας, Μπούμπα Καλυψώ, φιλόλογος και Κατσαβός Ιωάννης, καθηγητής αγγλικής γλώσσας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ