ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΛ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Τρίτης 4 Απριλίου στις 7.00 στην κεντρική πλατεία της Λάρισας απηύθυνε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η διοίκηση του ΕΡγατικού Κέντρου Λάρισας επισημαίνοντας ότι με τη λαϊκή οργή και κινητοποίηση το έγκλημα των Τεμπών δεν πρόκειται να ξεχαστεί ούτε και να συγκαλυφθεί.

Πιο συγκεκριμένα στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΛ Γιάννης Σκόκας τόνισε;

«Το μεγάλο ποτάμι με τις δεκάδες χιλιάδες του λαού που έχει πλημμυρίσει εδώ και ένα μήνα με την οργή του τους δρόμους της πόλης και της χώρας μας φώναξε πως «ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ». Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, οι μαθητές και οι φοιτητές με τον παλμό τους, μετέτρεψαν τη θλίψη και την οργή σε αγώνα, σε φωνή, έγιναν η φωνή των νεκρών και έστειλαν την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια.

Το έγκλημα αυτό δε θα συγκαλυφθεί!

Η σημερινή κυβέρνηση, η προηγούμενη, τα κόμματα που κυβέρνησαν και υλοποιούν την πολιτική που αφήνει πίσω της εκατόμβες νεκρών, έχουν ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Είναι ένοχοι! Τα υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυα τους δεν συγκινούν κανέναν.
Για να τελειώσει οριστικά αυτή η βαρβαρότητα που φέρνει η πολιτική για τα συμφέροντα της εξουσίας του κεφαλαίου. Κι αυτή είναι μια βαρβαρότητα όχι μόνο Ελληνική. Αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή αναδεικνύοντας πως τα τρένα της καπιταλιστικής οικονομίας παντού κινούνται πάνω στις ίδιες ράγες, τις ράγες του κέρδους. Αυτό φανερώνουν οι μαζικοί αγώνες των συνδικάτων στην Γαλλία και των εργαζομένων στις μεταφορές στην Γερμανία. Και αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα δείγμα της τεράστιας και αστείρευτης δύναμης του αγωνιζόμενου λαού, που μπορεί πραγματικά να «φέρει τα πάνω κάτω».
Δεν φταίει λοιπόν η (χ)ώρα όπως εύστοχα φωνάζει ο λαός μας. Φταίει το κέρδος και η πολιτική της εμπορευματοποίησης που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους – οφέλους. Στο όνομα του κέρδους… η ανάγκη του λαού για μαζικές μεταφορές και μετακινήσεις έγινε εμπόρευμα και προωθήθηκε η απελευθέρωση των μεταφορών σταθερά, απαρέγκλιτα από όλες τις κυβερνήσεις οδηγώντας σήμερα σε απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών”

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι λόγω της διάθεσης για υπερκέρδη δεν βρίσκουν 50 εκ. Ευρώ για την προληπτική συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, όμως βρήκαν, τόσο η σημερινή όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση για να δώσουν:

 50 εκ. Ευρώ κάθε χρόνο για δρομολόγια σε άγονες γραμμές στην Hellenic train
 Βρήκαν να δώσουν, με αναπτυξιακό νόμο πάνω από 370 εκ. Ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Θεσσαλίας την περίοδο 2016 – 2022.
 Βρήκαν 3,5 δισ, μέσω κοινοτικής χρηματοδότησης για τη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με το σχέδιο Sea2Sea, για να εξυπηρετήσουν μεγάλους ομίλους εφοπλιστικούς, logistics κ.α.
 Βρίσκουν και δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων.

Σε άλλο σημείο σταθηκε στην αναγκαιότητα να υλοποιηθεί άμεσα η υπογειοποίηση των γραμμών στη Λάρισα υποστηρίζοντας ότι:

«Η πόλη μας έχει πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια πολύ βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον ΟΣΕ. Η πόλη της Λάρισας χωρίζεται στην μέση από ένα τεράστιο δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών, με ανισόπεδες διαβάσεις που έχουν μετατραπεί σε καρμανιόλες στοιχίζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων. Μερικές περιοχές όπως η διάβαση στην οδό Κάρλας δίπλα ακριβώς από το 4ο ΕΠΑΛ στο ΑΤΑ, όπου τη διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές, το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στο Μεζούρλο όπου πριν από λίγα χρόνια κεραυνοβολήθηκε από 10.000 βολτ 15χρονος μαθητής στα «νταμάρια» της Ν. Σμύρνης όπου και εκεί το 2017 παρασύρθηκε ένα 10χρονο παιδί χάνοντας τη ζωή του, είναι μερικά μόνο παραδείγματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής που έχει για ‘’θεό’’ τη λογική κόστους-οφέλους. Το πάγιο αίτημα της πόλης που στηρίζει το ΕΚΝΛ, για υπογειοποίηση των γραμμών που διέρχονται από τον αστικό ιστό συναντούσε μόνιμα την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του ΟΣΕ, με συνηγόρους τις εκάστοτε δημοτικές αρχές που δικαιολογούσαν αυτή την αδιαφορία με επιχειρήματα περί «τεράστιου κόστους του έργου» και «τεχνικών δυσκολιών» .
Την ίδια στιγμή όμως περισσεύει η αγωνία όλων αυτών για την μετατροπή της περιοχής μας σε Εμπορευματικό Κέντρο, για το που θα εγκατασταθεί στην Λάρισα ή τον Βόλο . Όχι βέβαια για την δική μας διευκόλυνση αλλά για το ποια επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής θα έχουν λιγότερο κόστος μεταφοράς και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Γι΄αυτό και οι διάφορες πρωτοβουλίες δήθεν προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος για «εκπόνηση μελετών»(«σκοπιμότητας», «ολιστική» κα) ή για ορισμένα ημίμετρα στόχο έχουν να διασκεδάζουν την μεγάλη ανησυχία του λαού της πόλη μας κι όχι να απαντήσουν ουσιαστικά σε αυτή τη μεγάλη ανάγκη. Γιατί λύση είναι η άμεση δρομολόγηση των έργων για την υπογειωποίηση των γραμμών.
Καμία φυσικά αγωνία δεν υπάρχει για τους εκατοντάδες συναδέλφους που μετακινούνταν καθημερινά με τον σιδηρόδρομο και σήμερα είναι στο αέρα, προσπαθώντας να λύσουν όπως-όπως το πρόβλημα τους με δικά τους μέσα. Είναι άνθρωποι, οικογένειες που κάνανε επιλογή χώρους δουλειάς με βάση το δεδομένο της δυνατότητας μετακίνησης με σιδηρόδρομο. Απαιτούμε από την Hellenic Train άμεσα ουσιαστική λύση μέχρι να επανέλθουν τα δρομολόγια με όλους του όρους ασφάλειας που ανέδειξαν οι σιδηροδρομικοί. Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει πιέζοντας την εταιρεία αντί να την μπουκώνει κάθε χρόνο με δεκάδες εκ ευρώ επιδοτήσεις για «άγονες γραμμές».
ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ!»

Κλείνοντας παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο που συνοψίζεται στα εξής:

 Παλεύουμε να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη!

 Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

 Απαιτούμε μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Να δρομολογηθούν λοιπόν άμεσα έργα για την υπογειωποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη μας (άξονες Αθήνας-Θεσσαλονίκης & Λάρισας-Βόλου).

 Άμεση επίλυση των αναγκών μετακίνησης, με ευθύνη κι επιβάρυνση της Hellenic Train&παρέμβαση του κράτους, για όσους εργαζόμενους μετακινούνταν καθημερινά στον άξονα Λάρισας – Θεσσαλονίκης με προπληρωμένες κάρτες πολλαπλών διαδρομών με τον προαστιακό, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου & το των δρομολογίων με όλα τα σύγχρονα μέτρα ασφάλειας.

 Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, Προστασίας.

 Για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης. Άμεσος έλεγχος σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.

 Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
 Παλεύουμε για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας

 Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ