Η ΆΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Στο δυναμικό συλλαλητήριο που έκαναν στις 26/04/2023 οι αγρότες στην Αγιά, παρευρέθηκε η βουλευτής και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις προσεχείς εκλογές, κ. Άννα Βαγενά, και δήλωσε τα εξής:

«Παρευρέθηκα σήμερα, όπως και σε όλα τα προηγούμενα συλλαλητήρια και αγροτικές κινητοποιήσεις, στην Αγιά, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που επιμένουν στον αγώνα τους και ζητούν:

1) Ένταξη των κερασιών στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος, όπως δεσμεύτηκαν οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Γεωργαντάς πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα προς έγκριση από την Ε.Ε, δεν συμπεριλαμβάνεται το κεράσι.

2) Άμεση ενίσχυση (50 ευρώ ανά στρέμμα), όπως δεσμεύτηκε προσωπικά ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς, στα πράσινα μήλα Αγιάς, που χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα, με συνέπεια τη μεγάλη μείωση παραγωγής και εισοδήματος.

3) Συνδεδεμένη ενίσχυση σε μήλα και καρπούς με κέλυφος, που η Κυβέρνηση αυθαίρετα κατάργησε, παρά τις υποσχέσεις της πριν έναν χρόνο.

4) Ενίσχυση στα κάστανα του Νομού Λάρισας, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση, των οποίων η παραγωγή ζημιώθηκε εξαιτίας της φαιάς σήψης.

5) Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο και αύξηση του ποσού επιστροφής του ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση μέσων και αγροεφοδίων, κατάργηση ΦΠΑ.

Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς, κ. Βαγγέλη Ντακούλα, ενός νέου αγρότη. Ο κ. Ντακούλας μίλησε τεκμηριωμένα και με πάθος για τα προβλήματα των νέων αγροτών: ‘’Εμείς συνειδητά -είπε- έχουμε πάρει απόφαση να μείνουμε στον τόπο μας και να καλλιεργήσουμε τη γη μας. Όμως, μας αναγκάζουν να ψάχνουμε αλλού για δουλειές, προκειμένου να στηρίξουμε τις αγροτικές μας επιχειρήσεις’’.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γι’αυτό το θέμα υποστηρίζει ότι, οι νέοι αγρότες είναι τα μεγάλα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής στον πρωτογενή τομέα. Ο αριθμός των επιλαχόντων σε πολλές περιφέρειες είναι μεγάλος, διότι οι πόροι δεν επαρκούν, οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης είναι απλήρωτες και ο κίνδυνος απένταξης, αυξημένος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφόρησε πλήρως, όπως και για όλο τον αγροτικό κόσμο, ακόμα κι όταν έδινε έκτακτα επιδόματα, αποκλείοντας πολλούς.

Αποτέλεσμα, ότι υπονομεύονται οι στόχοι της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και της πολύ σημαντικής πληθυσμιακής ενίσχυσης σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Η Κυβέρνηση αρνήθηκε πεισματικά ν’αντιμετωπίσει με νέα οπτική την αυξημένη ανάγκη εργασίας με ημερομίσθια και μεγαλύτερο εξωγεωργικό εισόδημα. Έτσι, οι επιλαχόντες νέοι αγρότες καταδικάζονται σε οριστικό αποκλεισμό από την ενίσχυση εγκατάστασης.

Δυστυχώς, ο εμπαιγμός των νέων, αλλά και όλων των αγροτών, και ο εγκληματικός μαρασμός της υπαίθρου φέρουν την υπογραφή αυτής της κυνικής Κυβέρνησης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ