ΤΑ «ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ» ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ένας νέος τύπος διαγράμμισης κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Ευρώπης με μοναδικό σκοπό την επαγρύπνηση των οδηγών που κινούνται στον αστικό ιστό.

Αντιμέτωποι με έναν νέο τύπο διαγράμμισης πρόκειται να έρθουν οι οδηγοί στους δρόμους της Ισπανίας, μετά την απόφαση των αρμόδιων αρχών να περάσει στη φάση της εφαρμογής μια πιλοτική ενέργεια.

Η ενέργεια αυτή αφορά στην τοποθέτηση μια διαγράμμισης σε δρόμους αστικών κέντρων με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την επαγρύπνηση των οδηγών για την τήρηση των χαμηλών ορίων ταχύτητας.

Δόντια δράκου

Ο νέος τύπος διαγράμμισης θα εφαρμόζεται και στις δύο πλευρές της λωρίδας κυκλοφορίας, χρησιμοποιώντας ένα τριγωνικό και επαναλαμβανόμενο σχεδιαστικό μοτίβο.

Τα ευμεγέθη τρίγωνα διαδραματίζουν διπλό ρόλο, καθώς γίνονται από αρκετά μεγάλη απόσταση ευδιάκριτα ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι ο δρόμος στενεύει.

Το γεγονός ότι το πλάτος της λωρίδας κυκλοφορίας μοιάζει να μειώνεται, αναγκάζει τους οδηγούς να τραβήξουν το πόδι τους από το γκάζι ή και να επιβραδύνουν.

Η νέα διαγράμμιση ονομάζεται από της ισπανικές αρχές «δόντια του δράκου» καθώς η παρουσία της στην άσφαλτο παραπέμπει σε μια ιδιαίτερα… αιχμηρή οδοντοστοιχία.

Ο νέος τύπος διαγράμμισης θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε συγκεκριμένους δρόμους της Ισπανίας και ο βαθμός της αποτελεσματικότητάς θα κρίνει αν και εφόσον θα επεκταθεί εντός ή ακόμα και εκτός των ισπανικών συνόρων.

Εκτός από τα «δόντια του δράκου», οι Ισπανοί δοκιμάζουν έναν ακόμα νέο τύπο διαγράμμισης, ο οποίος περιγράφεται ως τεθλασμένες γραμμές, οι οποίες επί της ουσίας προειδοποιούν τους οδηγούς για την ύπαρξη διάβασης στο τμήμα του δρόμου που ακολουθεί.

carandmotor.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ