ΚΟΥΜ – ΠΑΖΑΡ ΣΤΟΝ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΥΡΝΑΒΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1934!

Από τον Ιωάννη Ν. Γιαννούλα, φιλόλογο – εκπαιδευτικό του ΓΕΛ Τυρνάβου

«Κουμπαζάρ βρε, σουστό κουμπαζάρ σι λέου» απαντούσαν παλαιότερα οι ηλικιωμένοι σε ερώτηση για το αν υπήρχε συμμετοχή του κόσμου και όλων των ηλικιών σε γιορτινές εξόδους ή σε θρησκευτικές τελετές και διοργανώσεις. Πραγματικό, όμως, κουμ – παζάρ ήταν η δεκαπενθήμερη εμποροπανήγυρη του 1934, που διενεργήθηκε από το νεοεκλεγέν «κόκκινο» κοινοτικό συμβούλιο Τυρνάβου από τις 23 Απριλίου (ενώ σήμερα είναι 7 ημερών και αρχίζει στις 5 Μαΐου).

Οι ετήσιες εμποροπανηγύρεις σε διάφορες πόλεις κατά τον 19ο αιώνα ήταν βασικός συντελεστής της εσωτερικής εμπορικής κίνησης, η οποία βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε μια χώρα χωρίς υποδομές και κυρίως χωρίς αμαξιτούς δρόμους. Σ΄ αυτές γίνονταν μεγάλης αξίας αγοραπωλησίες, ίδίως ζώων, από εμπόρους διαφόρων περιοχών.

Όμως, με την ανάπτυξη της οικονομίας, του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα οι εμποροπανηγύρεις περιορίστηκαν και παρέμειναν κυρίως αυτές που είχαν και θρησκευτικό χαρακτήρα, διάρκειας 8 ημερών. Αυτές διενεργούνταν σε όλο τον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα και στη Θεσσαλία ήταν έξι: Φαρσάλων (15 Αυγ.), Κλοκοτού (23 Αυγ.), Τυρνάβου (23 Απρ.), Μοσκολουρίου (2 Μαΐου), Ελασσόνας (αρχές Αυγ.) και Αγιάς (1 Σεπτ).[1]

Η εμποροπανήγυρη του Τυρνάβου (23 Απριλίου), γνωστή ως Κουμ – παζάρ (που στα τουρκικά σημαίνει αγορά [τουρκικά Pazar, περσικά bazar] στην άμμο, επειδή επί τουρκοκρατίας γίνονταν στην αμμώδη περιοχή της κοίτης του ποταμού Τιταρήσιου πολύ μετά το σημερινό γήπεδο της πόλης), έγινε για πρώτη φορά στη θέση «Τούμπα» το 1934, όπως μας πληροφορεί ο Τυρναβίτης και μακεδονομάχος Δημήτρης Βαφείδης, ανταποκριτής της εφημερίδας «Ελευθερία».[2]

Εκείνη τη χρονιά μεταφέρθηκε από την περιοχή του νεκροταφείου, όπου γινόταν μέχρι τώρα, ίσως λόγω του κινδύνου των πλημμυρών του ποταμού, στην Τούμπα (όπου, ως γνωστόν, έκτισε το σαράι του ο Βελή πασάς), θέση στην οποία γίνεται μέχρι και σήμερα, και είχε την απίστευτη διάρκεια των 15 ημερών.

Αυτή η αλλαγή θέσης αποφασίστηκε από τον νέο πρόεδρο της κοινότητας Κώστα Αρίδα, επικεφαλής του συνδυασμού κομμουνιστών «Ενιαίο Μέτωπο Αγροτών Εργατών» και το νέο κοινοτικό συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Έτσι η εμποροπανήγυρη έγινε κοντά στα σπίτια της πόλης με αποτέλεσμα η κίνηση να είναι «ζωηροτάτη», ενώ «εξαιρετική κίνησις παρετηρήθη και εις όλα τα εμπορικά καταστήματα τα οποία από πάσαν άλλην παρομοίαν εποχήν εφέτος έκαμαν χρυσές δουλειές», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.. Παράλληλα διενεργήθηκαν μεγάλης αξίας αγοραπωλησίες μικρών και μεγάλων ζώων.

Το Κοινοτικό συμβούλιο περιποιήθηκε την περιοχή της Τούμπας και φρόντισε μαζί με τους καταστηματάρχες για τον καλλωπισμό της πόλης. Η πόλη του Τυρνάβου, ήδη από την έναρξη της εμποροπανήγυρης, πήρε μια διαφορετική όψη, ομόρφυνε, γέμισε από επισκέπτες και «κατέστη μια πρώτης τάξεως πόλις μη υστερούσα των άλλων εις το τίποτε».

Οι επισκέπτες περιχαρείς και ευγνώμονες απολάμβαναν, με τη βοήθεια του κοινοτικού συμβουλίου και των κατοίκων, άφθονη περιποίηση και εξαιρετικές διευκολύνσεις. Αλλά και οι κάτοικοι του Τυρνάβου ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου να γίνει η εμποροπανήγυρη στην Τούμπα, καθώς η «μέχρι τούδε» τοποθεσία «η παρά το Νεκροταφείον … απέχει της πόλεως αρκετά χιλιόμετρα», ενώ η Τούμπα είναι πολύ κοντά και «ένεκα τούτου η επίσκεψις τόσον των ξένων όσο και των γηγενών είναι λίαν τακτική».

Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης βοήθησε πολύ και το προσωπικό της Χωροφυλακής. Με τα μέτρα που πήρε ο διοικητής της κ. Τέγος επικράτησε ησυχία, η τάξη ήταν υποδειγματική και δεν παρουσιάστηκε κάποιο κρούσμα κλοπής ή άλλο εξαιρετικό γεγονός, χάρη στο ζήλο και την προθυμία που επέδειξαν ο ανθυπασπιστής Κανάκης, ο υπενωμοτάρχης Μάρκος και οι χωροφύλακες Καπράνας και Καρλιάμπας.

Ίσως σε κάποιους αυτά φανούν υπερβολικά, όπως και ο έπαινος του δημοσιογράφου Βαφείδη προς το νέο κοινοτικό συμβούλιο κομμουνιστών, για την ιδεολογία των οποίων δεν γράφει θετικά σχόλια σε μερικά φύλλα της εφημερίδας. Όμως, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές επισημαίνει ότι «ο συνδυασμός του Κομμουνιστικού Κόμματος κατηρτίσθη πλέον οριστικώς και περιλαμβάνει πρόσωπα απολύτως ικανά και ανήκοντα εις τας πτωχάς και πασχούσας τάξεις», ενώ οι οπαδοί των άλλων παρατάξεων αλληλοφαγώνονται καθημερινά και δεν μπορούν να συνεννοηθούν τα ικανά στοιχεία της κοινωνίας του Τυρνάβου, για να καταρτισθεί ένα κοινό ψηφοδέλτιο, επειδή ενδιαφέρονται περισσότερο για «τα πάμπολα χιλιόδραχμά των».

Μάλιστα προβλέπει και νίκη των κομμουνιστών, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, καθώς την Κυριακή, δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές, «όλοι οι ασπαζόμενοι τας αριστεράς αρχάς» έκαναν, με όλα τα κατάλληλα μέτρα της αστυνομίας, την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση στον περίβολο του πανδοχείου του Γκολέτσα, η οποία ήταν «ογκωδεστάτη και έλαβον μέρος και πολλοί αστοί οι οποίοι μετέβησαν δια να ακούσουν τους λόγους των ερυθρών ρητόρων».

Αλλά στο φύλλο της επόμενης ημέρας μας ενημερώνει ότι ο συνδυασμός του γιατρού Λάμπρου Λάμπρου, του προηγούμενου κοινοτάρχη, είναι έτοιμος και περιλαμβάνει «γεωργούς, επαγγελματίες και εργατικούς». Οι Τυρναβίτες θα τιμήσουν τον Λάμπρου με την ψήφο τους ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση, επειδή είναι ανιδιοτελής, δραστήριος και κατέρχεται στις εκλογές ως ανεξάρτητος, δηλώνοντας πως η μόνη του φροντίδα θα είναι να υποστηρίξει τα αιτήματα των «λαικών τάξεων».

Ο πληθυσμός του Τυρνάβου, σύμφωνα με τη στατιστική του 1940, ήταν 11.000 κάτοικοι, από τους οποίους πάνω από 9.000 ασχολούνταν με τη γεωργία και ζούσε, εκτός από τους μεγαλοπαραγωγούς, σε κλειστή οικονομία. ασχολούνταν με τη γεωργία και ζούσε, εκτός από τους μεγαλοπαραγωγούς, σε κλειστή οικονομία. Οι λαϊκές τάξεις υπέφεραν.

Εμπορικά καταστήματα στην πλατεία αγοράς και αγρότες πωλητές του Σαββάτου το 1916

Το 1934 είναι μια σημαντική μεταβατική χρονιά για τις πολιτικές και τις κοινωνικές εξελίξεις κάτω από τη βαριά σκιά του εθνικού διχασμού και των πολιτικών και οικονομικών ανωμαλιών. Οι δημοτικές εκλογές στις 11/2/1934 έγιναν σε κλίμα αφάνταστης πόλωσης βενιζελικών – αντιβενιζελικών και με πολύ χαμηλή συμμετοχή των γυναικών, που ψήφιζαν για πρώτη φορά.

Προηγήθηκε η εκλογική νίκη (5 Μαρτίου 1933) των αντιβενιζελικών κομμάτων, που συνασπίστηκαν υπό την αρχηγία του Παναγή Τσαλδάρη, για να βρεθεί η βενιζελική παράταξη στην αντιπολίτευση, αν και πλειοψήφισε στην κάλπη, λόγω του πλειοψηφικού στενής περιφέρειας εκλογικού συστήματος.

Ακολούθησε η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου (6/6/1933), που όξυνε τα πνεύματα και τον φανατισμό, ενώ παράλληλα οι έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα, του Λαϊκού του Π. Τσαλδάρη και των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου, οδήγησαν και τα δύο στο φόβο ότι το καθένα αποσκοπεί στη διάλυση του άλλου. Ακολούθησαν τα πραξικοπήματα του 1935 και η επάνοδος του βασιλιά Γεώργιου Β΄ με δημοψήφισμα.

Ο Τύρναβος, αν και κατατάχτηκε με τα βασιλικά διατάγματα του 1883 και 1890 σε β΄ και α΄ τάξης αντίστοιχα ως δήμος, αργότερα και για αρκετά χρόνια μέχρι το1955 ήταν κοινότητα. Στις εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου του 1934 συμμετείχαν 5 συνδυασμοί με 58 υποψηφίους, οι εξής : α) του ιατρού Λάμπρου Λάμπρου, που ήταν και ο απερχόμενος Κοινοτάρχης, δηλώνοντας ότι κατέρχεται ως ανεξάρτητος β) ο «Αχρωμάτιστος», που ήταν αντίθετος με αυτόν του Λάμπρου, γ) ο «Ανεξάρτητος» με τον Αναστάσιο Τζούλη, δ) το ΕΜΕΑ, των κομμουνιστών με τον Κώστα Αρίδα και ε) οι «Ανεξάρτητοι Σύμβουλοι».

Τα εκλογικά τμήματα ήταν δύο και «οι κάτοικοι του Τυρνάβου εψήφισαν σχεδόν κατ΄ απόλυτον πλειοψηφίαν τους υποψηφίους του Κομμουνιστικού Κόμματος», σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Ελευθερίας» Δ. Βαφείδη, σχηματίζοντας έτσι το λεγόμενο σε εκείνη την εποχή «κόκκινο Κοινοτικό Συμβούλιο», που ανέπτυξε πλούσια πολιτική και κοινωνική δράση.

«Ούτω δε εκλέγονται 10 κομμουνισταί εκ της πλειοψηφίας και 5 φίλοι του κ. Λάμπρου εκ της μειοψηφίας.»

Έτσι, λοιπόν, εκλέχτηκαν « εκ του κομμουνιστικού ψηφοδελτίου οι Κ. Σιάρακας, Αναστ. Καρασούλας, Δ. Στάθης ή Γκίμας, Κ. Αρίδας, Δ. Μουκούλης, Αθ. Κάπρας, Ν. Μαντελάς (Μανδηλάς), Β. Χατζημητσοβίτης, Γεδεών Λουλές, Θεοφ. Χατζηρεπάνης, και του ψηφοδελτίου του κ. Λάμπρου οι Λάμπρος Λάμπρου, Ι. Κουκουνός, Δ. Δημουλάς, Ανδρ. Ψαθάς, Ν. Ζαχαρακούλης», ενώ «εκ του αχρωματίστου συνδυασμού ουδείς επέτυχε».

Στο τέλος διατυπώνει ένα πιθανολογικό συμπέρασμα το οποίο υπάρχει και στην εφημερίδα του Βόλου «Θεσσαλία», ότι δηλαδή «ως φαίνεται εκτός των εργαζομένων εις την κάλπην των κομμουνιστών έρριψαν τας ψήφους των και οι πλούσιοι».

Μετά την ορκωμοσία του νέου Κοινοτικού Συμβουλίου, ο Βαφείδης εύχεται σ΄ αυτό να στρέψει την προσοχή του κυρίως στις λαϊκές τάξεις, οι οποίες «κατά τας σημερινάς περιστάσεις δεινώς υποφέρουν» και το έργο του να στεφθεί από επιτυχία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα είναι :
Συνδυασμός του ιατρού Λάμπρου Λάμπρου

Λάμπρος Ν. Λάμπρου 581 ψήφοι

Νικόλαος Ζαχαρακούλης 517

Δημήτριος Ταουσάνης 465

Χρήστος Σαρχώσης (Τσαρχάσης) 448

Ευάγγελος Βασιλείου 456

Δημήτριος Χασιώτης 459

Νικόλαος Μαρκούλης 448

Ιωάννης Τσελνικούλης ή Γιώτας 418

Θωμάς Βελισσιώτης 433

Ιωάννης Καραούλης 420

Ανδρέας Ψαθάς 504

Δημήτριος Δημουλάς 475

Άλκιβιάδης Χριστοδούλου (Τσουκαλάς) 450

Εμμανουήλ Παπαγιάννης 448

Ιωάννης Κουκουνός 469

Συνδυασμός Κομμουνιστών (Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών)

Κώστας Αρίδας 749 ψήφοι

Γεδεών Δημ. Λουλές 719

Βασίλειος Χατζημητσοβίτης 665

Δημήτριος Α. Μουκούλης 672

Αθανάσιος Βας. Κάπρας 710

Νικόλαος Ε. Μανδηλάς (Μαντελάς) 703

Σωτήριος Αθ. Ντάσιος 625

Θεοφ. Ι. Χατζηρεπάνης 703

Δημήτριος Σ. Στάθης ή Γκίμας 659

Μιχαήλ Παπράς 638

Νικόλαος Χατζημίχος 647

Κων/νος Γ. Σαμαντζής 654

Αναστάσιος Αχιλ. Καρασούλας 694

Κων/νος Σ. Σιάρακας 667

Ιωάννης Γκαβουτζίμος 658

Συνδυασμός «Αχρωμάτιστος»

Περικλής Λακερδάς 293 ψήφοι

Μαργαρίτης Γ. Μαλίτας 303

Ευάγγελος Μαμανός 197

Γεώργιος Α. Κοντογιάννης 318

Μιχαήλ Λουλές 309

Γεώργιος Νιούγκος 184

Βασίλειος Λέντζας 250

Γεώργιος Μπογιατζής ή Μαγαλιός 238

Αν. Στρογγυλός δικηγόρος 260

Ανδρέας Αγραφιώτης 262

Βασίλειος Ζαγκότης 227

Αθανάσιος Σ. Παπαγιάννης δικηγόρος 242

Πελοπίδας Ξύδας 218

Βασίλειος Μητσιός 297

Αθανάσιος Γουνιτσιώτης 271

Συνδυασμός «Ανεξάρτητος»

Αναστάσιος Τζούλης 113

Γεώργιος Βαρδακώστας 57

Ιωάννης Δανίκας 82

Δημήτριος Τριστέλλας 124

Μιχαήλ Χάϊδας 53

(δεν υπάρχει στον πίνακα αποτελεσμάτων ο υποψήφιος Δημήτριος Μπαφάλης δικηγόρος)

Συνδυασμός «Ανεξάρτητοι Σύμβουλοι»

Νικόλαος Μπαφάλης 103

Νικόλαος Μητσιός 114

Αθανάσιος Δασκαλόπουλος 33

(δεν υπάρχουν στον πίνακα αποτελεσμάτων οι υποψήφιοι Αστέριος Δασκαλόπουλος, Βασίλειος Μαχαίρας, και οι δικηγόροι Πελοπίδας Αγγελίδης και Γεώργιος Χύμος)

ΠΗΓΕΣ
[1] ΙΕΕ, τ. ΙΓ΄, Σ. 400
{2} Εφημερίδα «Ελευθερία», φ. 4112 (27 Απριλίου 1934)
και φύλλα Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου 1934.
6 Μαΐου 2023

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ