ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ INVENT

Το Επιμελητήριο Λάρισας μετά την θετική αξιολόγηση της πρότασής του “INcubator for innoVative non-formal EducatioN Transnationally” (INVENT) υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας και χρηματοδότησης του έργου με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ διάρκειας δύο ετών με ημερομηνία έναρξης την 20η Μαρτίου 2023.

Ο κύριος στόχος του INVENT είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης συνεργασίας μεταξύ οργανισμών σε διάφορα μέρη του κόσμου – κατά τη διάρκεια της ζωής του INVENT μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής – θέτοντας την εκπαίδευση στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής – αφρικανικής εταιρικής σχέσης για ένα καλύτερο μέλλον.

Με την διδασκαλία και την εκμάθηση δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών και της ζωής στον 21ο αιώνα – οικοδόμηση ικανοτήτων και αντιστοίχιση δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας για να εντοπίσουν αναντιστοιχίες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και πέραν αυτής, όπως η μακροχρόνια ανεργία των νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (NEETS), των πλέον ευάλωτων και περιθωριοποιημένων γυναικών, το INVENT σχεδιάζει να ενδυναμώσει με δεξιότητες, ικανότητες και εργαλεία τους συμμετέχοντες νέους και νέες ώστε να γίνουν πολλαπλασιαστές μεθοδολογιών, να προωθήσουν την ενεργό συμμετοχή τους και εντός των κοινοτήτων τους, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τις δεξιότητές τους για την επιτυχή μετάβαση στην εργασία και να τις χρησιμοποιήσουν για να αλλάξουν τη ζωή τους, την εργασία τους και τέλος, γιατί όχι την κοινωνία.

Την υλοποίηση του έργου και την εφαρμογή της πρότασης του Επιμελητηρίου Λάρισας υποστηρίζουν εταίροι από την Ελλάδα, «Amazing Youth» και «Reputation», την Εσθονία, «REVIFY», την Πολωνία, «CWEP» και την Κένυα, «Live Work & Study Abroad».

Ήδη, στην εναρκτήρια διακρατική συνάντηση εργασίας του έργου στην Αθήνα 19-21
Απριλίου 2023 με οικοδεσπότη την «Amazing Youth» οι συμμετέχοντες διά ζώσης ή διαδικτυακά επικοινώνησαν τις απορίες τους, ανέλαβαν τις αρμοδιότητές τους, απάντησαν σε απορίες και οριστικοποίησαν τα επόμενα βήματά τους. Τις εργασίες της συνάντησης χαιρέτησε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κος Παπαλέξης Δημήτρης, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του έργου, εκφράζοντας την χαρά του που πλέον βλέπει το έργο «να παίρνει σάρκα και οστά».

Οι εργασίες της πρώτης αυτής συνάντησης έκλεισαν με την συμμετοχή στο έργο της Προξένου ε.τ. της Κένυας κας Βίκυς Πανταζοπούλου. Μέλη της σύμπραξης επισκέφθηκαν το προξενείο της Κένυας, ενημέρωσαν την Κα Πρόξενο, η οποία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο και επιβεβαίωσε την συμμετοχή και την συμβολή της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Η εργασίες ολοκληρώθηκαν με την έντονη πεποίθηση των συμμετεχόντων ότι η στόχευση του έργου “INcubator for innoVative non-formal EducatioN Transnationally” (INVENT) στην αντιμετώπιση των βασικών μεγατάσεων που μετασχηματίζουν την αγορά εργασίας και των επιπτώσεών τους στην ποσότητα και την ποιότητα των θέσεων εργασίας, την ένταξη και την ισότητα, με την αξιοποίηση της τεχνολογικής προόδου και την συμπερίληψη κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται εκτός αγοράς, κυρίως γυναίκες, βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ