«Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Χελιδόνα έρχεται απ’ τη Μαύρη Θάλασσα», «Πέρδικά μου παινεμένη», «Πιδί μ’ κι αν θέλτ’ς να παντριφτείς», «Άσπρη βαρκούλα του ψαρά»… Τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τραγούδια – ίσως άγνωστα στο ευρύ κοινό – από όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου (γέννηση, παιδική ηλικία, έρωτας, γάμος, ξενιτιά, θάνατος, και αναγέννηση), αποτέλεσαν το υλικό που παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες του τμήματος γ1 γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας στην παράσταση «Ο κύκλος της ζωής» στο αμφιθέατρο του σχολείου την Πέμπτη 4 Μαΐου.

Η σχολική παράσταση ήταν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του ομώνυμου εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιήθηκε τη φετινή χρονιά στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας από τα παιδιά που δούλεψαν με μεράκι, έμπνευση και εργατικότητα στον ελεύθερο χρόνο τους, με υπεύθυνες τις καθηγήτριες μουσικής Βασιλική Κοσμάνου, Ελένη Κουτή και Αφροδίτη Γκούτζιου.

Για την εκμάθηση των τραγουδιών χρησιμοποιήθηκε η παλιά και αποδοτική τεχνική της ακρόασης και της μίμησης, μέσα από την οποία παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά τραγούδια και οργανικοί σκοποί. Το ποιητικό κείμενο, η παραβολή και η μεταφορά, η δραματοποίηση του περιεχομένου, ο χορός, οι οργανικές και φωνητικές μελωδίες, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται, η ικανότητα να μεταφερθεί κανείς σε άλλες εποχές, αλλά και να συνδέσει το σήμερα με το χτες είναι μερικά μόνο από τα «δώρα» που προσφέρει απλόχερα η τέχνη στον άνθρωπο μέσα από το δημοτικό τραγούδι.

Ειδικότερα στις μέρες μας, που οι έφηβοι έχουν τόσο διαφορετικά ακούσματα και ενδιαφέροντα, το ακροατήριο θαύμασε το γεγονός ότι τα παιδιά έμαθαν, αφομοίωσαν και ερμήνευσαν δημοτικά τραγούδια με δύσκολα μελωδικά γυρίσματα, με στολίδια και με τόσους στίχους!! Επίσης, τα παιδιά με τη θεατρική τους δεινότητα απέδωσαν το ύφος των τραγουδιών και με τρυφεράδα, χιούμορ, νοσταλγία, συγκίνηση, πόνο κι ελπίδα, συνεπήραν το κοινό και το ταξίδεψαν στα χρόνια εκείνα που οι άνθρωποι μέσα στα σπιτικά τους, στην καθημερινότητά τους, είχαν συντροφιά το απλό τραγούδι.

Να επισημανθεί ότι τα τραγούδια αποδόθηκαν για πρώτη φορά στη μορφή αυτή από την ομάδα φοιτητών «Μουσικό Πολύτροπο», την οποία ίδρυσε το 1994 και διηύθυνε μέχρι πρόσφατα ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), κ. Ιωάννης Καϊμάκης, μέλη της οποίας αποτέλεσαν και οι τρεις υπεύθυνες καθηγήτριες. Το μουσικό υλικό βρίσκεται στα αρχεία του ΤΜΣ του ΑΠΘ και συλλέχθηκε από επιτόπιες έρευνες καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ, ηχογραφώντας συγγενικά και οικεία πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα εδώ και 35 χρόνια.

Δεδομένου ότι «ο σημερινός τρόπος ζωής, με την ταχύτητα των αλλαγών που τον χαρακτηρίζει, δεν προφταίνει να δημιουργήσει παράδοση, παρά φευγαλέο “στυλ”, χωρίς σύνδεση με το χώρο και συχνά με τον χρόνο» (Αικ.Πολυμέρου – Καμηλάκη, ΚΕΕΛ), στο παρόν εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα ήταν σημαντικό να αναδειχθεί πως η παραδοσιακή μας μουσική είναι «η δροσερή πηγή» μέσα στο «λιοπύρι» της παγκοσμιοποίησης των τεχνολογικών εφαρμογών που μαζοποιούν και συνθλίβουν την ξεχωριστή προσωπικότητα και υποτιμούν κάθε τι αυθεντικό και δοκιμασμένο στο χρόνο. Αξίζει, λοιπόν, να δώσουμε στη νέα γενιά αυτή την ευκαιρία να «ξεδιψάσει» καλλιτεχνικά μέσα από το δημοτικό τραγούδι, να νιώσει τη διαχρονική αξία του και να τη μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές!

*Το σκίτσο της αφίσας φιλοτέχνησε η μαθήτρια του τμήματος Ευαγγελία Δημοπούλου.

*Συμμετείχαν οι μαθητές: Αγναντής Ιορδάνης, Αγορογιάννη Άννα, Αλμπάλα Έρρικα, Αναστασίου Χαρίκλεια, Ανδριτσόπουλος Βησσαρίων – Μάριος, Αραμπατζής Αλέξιος, Γάκης Γεώργιος, Γαλάνης Νικόλαος – Παναγιώτης, Γεωργοπούλου Σοφία, Γιάνναρου Νίκη, Γιβροπούλου Σοφία, Γιουβρή Αρετή, Γκέρου Σωτηρία-Ανθή, Δαμασιώτη Ραφαηλία-Χριστίνα, Δημοπούλου Ευαγγελία, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Εξάρχου Αγγελική-Ελένη, Ευρενίδη Ελισάβετ-Διονυσία, Ζηλιούδη Ιωάννα, Ζιάκας Αντώνιος, Ζιώγας Κωνσταντίνος, Καβαλλιεράτου Ουρανία, Καπετανοπούλου Αναστασία – Μαρία, Καρανάσιου Ευαγγελία, Καρασίμος Πάτροκλος.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ