Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΜΑΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο πρώην υφυπουργός και υποψήφιος βουλευτής σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Β. Κόκκαλης ανοίγει στο paidis.com τα χαρτιά του ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Γιάννη Παιδή

Τις προοπτικές μετεκλογικών συγκλίσεων, τις προτάσεις του για τον αγροτικό τομέα, τη δική του υποψηφιότητα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια τόσο ως κυβερνητικός βουλευτής και μέλος της κυβέρνησης, όσο και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης παρουσιάζει με τη συνέντευξή του στο paidis.com, ο Βασίλης Κόκκαλης που ξεκαθαρίζει ότι το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., είναι η πυξίδα που θα μας οδηγήσει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα έχει στο επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, σε όλες τις εκφάνσεις του:

Το συμβόλαιο αλλαγής που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, πιστεύετε πως ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και στις κοινωνικές ανάγκες;

Όχι απλά το πιστεύω κ. Παιδή, αλλά αν θέλετε, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, νομίζω πως είναι και το κλειδί που θα «ξεκλειδώσει» τις μετεκλογικές εξελίξεις, προσφέροντας μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα «μαγιά» για συγκλίσεις. Αποτελούν τον «οδικό χάρτη της προοδευτικής κυβέρνησης» και όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ένα «συμβόλαιο με την κοινωνία, που εμπεριέχει τις δεσμεύσεις για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής» και στηρίζεται στο «βασικό τετράπτυχο παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη». Ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους, το συμβόλαιο αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι η πυξίδα που θα μας οδηγήσει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα έχει στο επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, σε όλες τις εκφάνσεις του.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τον αγροτικό τομέα;

Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ισχύει το λαϊκό ρητό «ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος». Ο πρωτογενής τομέας ασφυκτιούσε μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσμορφο διεθνές περιβάλλον, στο οποίο ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έδωσε μεγάλες μάχες, πολλές από τις οποίες κέρδισε. Όμως ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να αναθέσει αυτή την εξαιρετικά πολυσχιδή και δύσκολη αποστολή, στους πλέον ακατάλληλους ανθρώπους και τα αποτελέσματα δυστυχώς να βιώνουν στο πετσί τους σήμερα οι αγρότες μας. Αλήθεια, πότε άλλοτε είδατε τρακτέρ στους δρόμους Μάη μήνα; Λέτε να μην είχαν άλλη δουλειά να κάνουν οι αγρότες αυτό τον καιρό;

Είναι προφανές πως ο κόμπος της απόγνωσης έχει φθάσει στο χτένι. Γι’ αυτό εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία λέμε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα, δραστικά μέτρα αναχαίτισης της ερημοποίησης της υπαίθρου. Δεσμευόμαστε για μία αγροτική πολιτική στην πράξη με επίκεντρο τον μικρομεσαίο παραγωγό και τον υγιή συνεργατισμό. Η αγροτική μας πολιτική έχει δύο άξονες: Πρώτον τη μείωση του κόστους παραγωγής με την καθιέρωση αγροτικού ρεύματος αγροτικού πετρελαίου και προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς, αλλά κυρίως με τον έλεγχο της αισχροκέρδειας για τη μείωση της απόστασης στις τιμές χωραφιού – ραφιού.

Δεύτερον με την υιοθέτηση ενός παραγωγικού μοντέλου με πλήρη αξιοποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με έμφαση στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και με στοχευμένα ουσιαστικά κίνητρα στο υγιές συνεταιρίζεσθαι, ώστε να αποκτήσουν οι παραγωγοί ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στην πώληση των προϊόντων τους. Ειδικά δε, για την κτηνοτροφία, ειδική μέριμνα με επιπλέον στήριξη και με χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα τα παραπάνω με μία ηγεσία που θα έχει ευήκοα ώτα και που δε θα αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες. Σε ότι αφορά την περιοχή σας τέλος, θα μου επιτρέψετε να σταθώ στον συνεταιρισμό – κόσμημα, τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, μαζί με τη διοίκηση του οποίου δώσαμε μεγάλο αγώνα προκειμένου το αχλάδι της περιοχής να γίνει ΠΟΠ και το προϊόν να λάβει ένα ακόμη διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές με αυξημένη προστιθέμενη αξία.

Πώς βλέπετε την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου; Πιστεύετε πως μπορεί να προκύψει κυβέρνηση με την απλή αναλογική και τι λέτε για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Κατ’ αρχάς θέλω να επαναλάβω – γιατί οι γαλάζιοι παπαγάλοι δε λένε να σταματήσουν – πως κυβέρνηση σχηματίζουν μόνον οι νικητές. Και απαντώντας στο ερώτημά σας, ναι, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές με την απλή αναλογική κι αν θέλετε, θα πρέπει επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας τα εκβιαστικά διλήμματα περί «ακυβερνησίας» και να δούμε τι συμβαίνει πέρα από τη μύτη μας, στα προηγμένα δυτικά κράτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ως πρώτο κόμμα στις εκλογές να είστε βέβαιος κ. Παιδή, πως θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο. Αναμφίβολα το ΠΑΣΟΚ έχει θέση σ’ αυτή την επόμενη ημέρα και ξεκάθαρα το «συμβόλαιο αλλαγής» που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μίας προγραμματικής σύγκλισης.

Στον πρόσφατο δημόσιο απολογισμό σας, εστιάσατε στο προσωπικό σας έργο…

Ναι, το έκανα γιατί όπως έχω ξαναπεί, έχει αξία να βλέπουμε πως υπάρχει και ο άλλος δρόμος στην πολιτική. Εκείνος που λέει πως αφήνουμε στην άκρη κομματικές ταυτότητες και μικροπολιτικές διαφορές και βάζουμε στο προσκήνιο τα προβλήματα. Εγώ λοιπόν και αυτή την τετραετία εργάστηκα για τον τόπο μου βλέποντας μόνον ανθρώπους και προβλήματα που έπρεπε να λυθούν, χωρίς να ζητάω πιστοποιητικό… φρονημάτων.
Η παραπάνω προσπάθεια αφορούσε το σύνολο των πολιτών του νομού, μακριά και πέρα από κόμματα και ιδεολογικές προσεγγίσεις. Έναν νομό απαξιωμένο και αφημένο στην μοίρα του, όπου ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος υποφέρει και κάθε προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη είναι όνειρο θερινής νυκτός. Τα μεγάλα λόγια είναι καλά για τα προεκλογικά καφενεία και τις κομματικές εξέδρες, αλλά πλέον δεν τους πιστεύει κανείς. Οι πολίτες του νομού, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι νέοι μας, οι γυναίκες είμαι βέβαιος ότι δεν ρωτήθηκαν από όλους εκείνους που θέλουν να μας παρουσιάσουν μία εικονική πραγματικότητα. Ευτυχώς και μνήμη έχουν αλλά και κρίση και θα εκφραστούν στις 21 Μαΐου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ