ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. ΣΤΟΝ Α.Σ. «ΕΝΙΠΕΑΣ»

Στα πλαίσια του διαλόγου με τους αγροτικούς φορείς , κλιμάκιο της επιτροπής εκλογικού αγώνα αποτελούμενο από τους Γκουντόπουλο Γρηγόρη, Έξαρχο Βασίλη , Τολίκα Μιχάλη, συναντήθηκε στο Ευύδριο Φαρσάλων , με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Ενιπέας», κ. Καραΐσκο Θανάση , το μέλος Γούσιο Νικο και στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι αγρότες ,λόγου του αυξημένου κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλούν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και υποβαθμίζουν την ποιότητα των προϊόντων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην λειτουργία της αγοράς που νοσεί βαριά και όπως τονίστηκε πρέπει επιτέλους να εξυγιανθεί, με την ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και την λήψη αποτελεσματικών μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη πληρωμή των αγροτών στην πραγματική αξία των προϊόντων, για να παταχθούν στη πράξη οι ελληνοποιήσεις που είναι μάστιγα για το αγροτικό εισόδημα.

Κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την αγροτική ανάπτυξη θεωρήθηκε ότι είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και του ταμείου ανάκαμψης , με έμφαση στα σχέδια βελτίωσης και στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στα έργα και στις δράσεις αποταμίευσης και καλύτερης διαχείρισης του νερού , στη δημιουργία δικτύων εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί η κλιματική κρίση στην αγροτική παραγωγή και στην εκπαίδευση των αγροτών.

Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών , με ενίσχυση του ρόλου τους στην προμήθεια των αγροτικών εφοδίων, στην εμπορία των προϊόντων και στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών αύξησης της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η διασύνδεση των αγροτών και των αγροτικών οργανώσεων με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα, η προώθηση συνεργασιών και συμπράξεων για ανταλλαγή εμπειριών με αγρότες και αγροτικούς φορείς άλλων χωρών.

Είναι επίσης απαραίτητη η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και των εγκαταστάσεων των πρώην συνεταιρισμών από τους νέους συνεταιρισμούς.

Η μεταβίβαση της περιουσίας καρκινοβατεί. Πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ