ΡΕΚΟΡ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΔΟΥΣΗ

Ο γνωστός δημοσιογράφος προειδοποιεί ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται ένα βήμα πριν το γκρεμό

Ο τουρισμός και τα υπερπολύτιμα έσοδά του για τη χώρα μας, αποτελούν για κάθε κυβέρνηση τον τομέα που χρήζει της μεγαλύτερης δυνατής προσοχής, από τον προγραμματισμό, τις παρουσιάσεις σε ξένες πρωτεύουσες, τη διαφήμιση του τουριστικού μας προϊόντος και την προστασία του βεβαίως από αθέμιτες πρακτικές και υπερβάλλουσες συμπεριφορές κάθε είδους.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και πολλοί έκαναν λόγο για νέο ρεκόρ προσέλευσης τουριστών, με στόχο βεβαίως την επίτευξη ανάλογων εσόδων.

Πλην, όμως, εδώ και δύο μήνες τα νέα δεν είναι ευχάριστα, δυστυχώς. Αρχικά θεωρήθηκε ως τυχαίο γεγονός, μικρής σχετικά χρονικής διάρκειας και έκτασης.

Αλλά, οι συνεχιζόμενες μέχρι και σήμερα αθρόες ακυρώσεις κρατήσεων, έχουν σημάνει συναγερμό, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο (και μάλιστα με υπηρεσιακή κυβέρνηση, τέτοια περίοδο), όσο και σε επίπεδο τουριστικής βιομηχανίας και των εκπροσώπων της.

Οι αιτίες είναι πολλές, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου.

Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις τιμών σε πληθώρα προϊόντων, το υψηλό κόστος των μεταφορικών, οι αυξήσεις στα πακέτα, ακόμα και στα all inclusive που παραδοσιακά συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και οι αυξημένες τιμές των διαμερισμάτων και κατοικιών airbnb, έχουν καταφέρει πλήγματα στις κρατήσεις, αλλά και μεγάλο αριθμό ακυρώσεων, ακόμα και σε προορισμούς υψηλών εισοδημάτων.

Οι χώρες που αυτή την περίοδο δείχνουν να επωφελούνται από αυτή την κατάσταση είναι πρωτίστως η Τουρκία, με την συνεχόμενη και μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός της, να την καθιστά πολύ φθηνότερη της ελληνικής αγοράς, σε ποσοστό άνω του 30%.

Αλλά και η Αλβανία, που συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις ακτές της, τις οποίες οργανώνει πλέον πολύ καλύτερα, προσδοκώντας πολύ μεγαλύτερα οφέλη τα επόμενα χρόνια.

Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται ένα βήμα πριν το γκρεμό

Αν η συγκεκριμένη όχι μόνο δήλωση, αλλά τοποθέτηση σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού και η κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται γίνονταν απο κάποιον λιγότερο γνωστό αλλά και έμπειρο στο χώρο του τουρισμού, σίγουρα θα γνώριζε πολύ μικρότερη έκταση αλλά και αποδοχή, ενώ θα της “χρεώνονταν” και προσωπικά κίνητρα.

Στην περίπτωση όμως του γνωστού δημοσιογράφου που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής μέσα απο τις ταξιδιωτικές του τηλεοπτικές εκπομπές έχοντας γυρίσει και αναδείξει τις ομορφιές και την μοναδικότητα κάθε προορισμού στην Ελλάδα και σχεδόν ολόκληρου του κόσμου, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει ούτε για “υπερβολή” ούτε για “παραξενιές”.

Σε ανάρτησή του που αναμεταδόθηκε και σχολιάστηκε ανάλογα απο χιλιάδες followers του στο ίντερνετ, ο Τάσος Δούσης αναφέρθηκε στη μείωση της τουριστικής κίνησης που εμφανίζουν οι γνωστοί και ως “κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα”, η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσδιορίζοντας μάλιστα τις αιτίες της μείωσής αυτής αλλά και της γενικότερης δυσαρέσκειας που εκφράζει αξιοσημείωτο ποσοστό επισκεπτών της χώρας μας.

Η ανάρτηση του κ. Δούση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων αναρτήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, που περιγράφουν τα κακώς κείμενα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, κούωντας παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου ως προς την άμεση ανάγκη να βελτιωθούν πολλά πράγματα πρίν είναι αργά.

Η ανάρτηση του Τάσου Δούση είναι η εξής :

Με πληροφορίες από radar.gr και cyclades.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ