ΤΥΡΝΑΒΟΣ: ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Δυναμικό συλλαλητήριο με τρακτέρ πραγματοποίησαν σήμερα στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου αγρότες της ευρύτερης περιοχής του δήμου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αγροτικών συλλόγων της περιοχής για να διεκδικήσουν δυναμικά αποζημιώσεις για τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί και φέτος στις καλλιέργειές τους.

Μιλώντας στο σημερινό συλλαλητήριο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής τόνισε ότι όλοι οι αγρότες ξέρουν πολύ καλά ότι αυτά που κέρδισαν τα κέρδισαν με αγώνες και συνέχισε λέγοντας:

«Εστω και αυτές τις κατακτήσεις που αποτελούν μικρές ανάσες για εμάς με εγκαίρους αγώνες και στοιχειοθετημένα αιτήματα τις κερδίσαμε στο δρόμο. Οχι με ευχαριστήρια και κατόπιν καθυστερημένων ενεργειών για τις φωτογραφίες και για να χαϊδέψουμε την κυβέρνηση όπως η Δημοτική Αρχή.
Άραγε πως λένε ευχαριστώ στην κυβέρνηση όταν εκτός αποζημιώσεων πετάξαν τα επιτραπέζια σταφύλια,τα αμυγδαλα και τα κερασια του Δήμου Τυρναβου.
Πως λένε ευχαριστώ όταν για ακόμη μια φορά τα πυρηνόκαρπα του Δήμου μας πήραν μειωμένες αποζημιώσεις σε σχέση με άλλες περιοχές».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες υποστήριξε τα εξής:
«Ευθύνες υπάρχουν και ευθύνονται ξεκάθαρα όλοι αυτοί που με την κυβερνητική συστημική πολίτικη τους έφεραν τα εξής:

– Τις πολύ υψηλές τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων – σπόρους, λιπάσματα, φάρμακα, αρδευτικό νερό, αγροτικό ρεύμα, καύσιμα, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.ά. – που επιβάλλουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές προκειμένου να εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη.

– Τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι -τα οποία, στη συνέχεια, μεταπωλούνται πανάκριβα στους καταναλωτές των λαϊκών στρωμάτων- προκειμένου να διασφαλίσουν υψηλή κερδοφορία.

– Την άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώνει κανονικά τον παραγωγό για τις καταστροφές που υπόκειται η παραγωγή του, ή το παραγωγικό του κεφάλαιο, παρά το γεγονός ότι πληρώνει πολύ υψηλά ασφάλιστρα.

Mαζί τα τρια κυβερνητικα κόμματα:

– Ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, με το οποίο κόπηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

– Προώθησαν με τις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ την «απελευθέρωση του γάλακτος», που μείωσε την τιμή παραγωγού, την «αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού», που χαντάκωσε τις αγροτικές συντάξεις.

– Προσυπέγραψαν την απόφαση των ΗΠΑ – ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία που τ’ αποτελέσματά της τα πληρώνουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί φρούτων και γενικότερα ο αγροτικός κόσμος, ο ελληνικός λαός.

– Αρνούνται το αγροτικό αγωνιστικό αίτημα για εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, προτάσσοντας τον μονόδρομο της ΚΑΠ της ΕΕ.

Και, βεβαίως, όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν με την καταστολή των ροπαλοφόρων των ΜΑΤ και τις ποινές των «αγροτοδικείων» τις αγροτικές κινητοποιήσεις γιατί τέτοια αγάπη μας έχουν.

Τους καλούμε εδώ και τώρα όλους αυτούς να αφήσουν τις δηλώσεις αγάπης και ότι είναι με τους αγρότες.
Εδώ και τώρα να πάρουν θέση υιοθετώντας τα αιτήματα μας διότι η φετινή χρονιά είναι καταστροφική για όλους τους αγρότες».

Στη συνέχεια απριθμώντας τις ζημιές ανέφερε:

«Στην αμπελοκαλλιέργεια όσα αμπέλια γλύτωσαν από το χαλάζι τελείωσαν από τις βροχοπτώσεις χάνονται καθημερινά κτήματα από την έξαρση του περονοσπορου η κατάσταση είναι δραματική αν και έχουμε ήδη τους διπλάσιους ψεκασμούς από πέρυσι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή που εξελίσσεται.

Ίδια κατάσταση και στην δενδροκαλλιέργεια όπου υπάρχει έξαρση ασθενειών λόγω των βροχοπτώσεων.

Ενώ η κατάσταση είναι δραματική και στα σιτάρια στην βρώμη στα σανοδοτικά το ίδιο όμως και στα κηπευτικά προϊόντα».

Το διεκδικητικό πλαίσιο
Οι αγρότες με το σημερινό τους συλλαλητήριο διεκδικούν:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αμπελουργών λόγω του καταστροφικού περονόσπορου που αφανίζει την συντριπτική πλειοψηφία των αμπελιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου.

Ομοίως να πραγματοποιηθεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για αχλαδοκαλλιέργεια, πυρηνόκαρπα, κεράσια, αμύγδαλα, μυδική και κηπευτικά που έχουν υποστεί ζημιά με έξαρση ασθενειών από τις βροχοπτώσεις καθώς θεωρείται δεδομένη η απώλεια παραγωγής.

Άμεση ενίσχυση όλων των αγροτών του Δήμου Τυρνάβου λόγω των αυξημένων καλλιεργητικών εξόδων (τριπλασιασμός ψεκασμών) την φετινή χρονιά εξ αιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.

Άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ των αγροτών που καταστράφηκε η παραγωγή τους από τις χαλαζοπτώσεις.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να αποζημιώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους στο 100% της ζημιάς και στην παραγωγή και στο κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά μας προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής ώστε να μας μένει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να ζήσουμε εμείς και οικογένειες μας.

Άμεσα να επανασυνδεθεί το ρεύμα από την ΔΕΗ στο ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ στον Αμπελώνα δεν γίνεται το 2023 σε μια περιοχή που δεν υπάρχει υδατικό πρόβλημα να μένουν χωράφια συναδέλφων μας απότιστα χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται για αυτή την κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό συλλαλητήριο στήριξαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, αφού όπως τόνισαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι λαϊκές οικογένειες είναι πολλά είναι μεγάλα και καθημερινά.
Η ακρίβεια στα είδη βασικής ανάγκης και στην ενέργεια έχει τσακίσει τους πάντες και τα πάντα. Εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, νεολαία, συνταξιούχους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ