ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΣΕ ΦΩΤΕΙΝΟΥΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΩΝ ΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Λία Ρογγανάκη: «Σηματοδοτούμε την ισότητα, καταρρίπτουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί στις δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη της έμφυλης βίας και είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που τοποθετεί γυναικείες φιγούρες σε φωτεινούς σηματοδότες, σε διαβάσεις πεζών» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Θεσσαλίας Λία Ρογγανάκη σε Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της νέας πρότυπης δράσης της Περιφέρειας με τίτλο «Σηματοδοτούμε την ισότητα».

«Οκτώ φωτεινοί σηματοδότες με γυναικείες φιγούρες κάνουν την εμφάνισή τους στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε έναν Περιφερειάρχη που στηρίζει την Επιτροπή και την Ισότητα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοστατεί, πρωτοπορεί και διακρίνεται στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνική μέριμνας και στον τομέα της ισότητας. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που «σηματοδοτεί» την Ισότητα. Περάστε με ασφάλεια τον δρόμο μόλις ανάψει η πράσινη γυναικεία φιγούρα, σχολιάστε την διαφορά με τα παιδιά σας!

Καιρός να βάλουμε νέους σπόρους και να τους ποτίσουμε και ίσως καταφέρουμε η νέα γενιά να θεωρεί αυτονόητη την σημερινή πρωτοποριακή συμβολική δράση της Περιφέρειας Θεσσαλίας» ανέφερε η κ. Ρογγανάκη.

Τα οκτώ σημεία που «σηματοδοτούν την ισότητα»

-Στην Π.Ε. Λάρισας: στο δρόμο Λάρισας – Γιάννουλης στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών, στην οδό Καρδίτσης στο ύψος των Φυλακών, στη λεωφόρο Καραμανλή στο ύψος του Εμπορικού Κέντρου

-Στην Π.Ε. Μαγνησίας: στα Πλατανίδια

-Στην Π.Ε. Τρικάλων: στο Μεγαλοχώρι

-Στην Π.Ε. Καρδίτσας: στον Πρόδρομο, στον Σταυρό και στις Εργατικές Κατοικίες Καρδίτσας

Καταρρίπτοντας τα έμφυλα στερεότυπα

Χιλιάδες υπεραπλουστευμένες κρίσεις και κοινωνικές πεποιθήσεις, μέσα στην καθημερινότητά μας, διαμορφώνουν και αναπαράγουν αντιλήψεις και απόψεις σχετικά με τα φύλα και καθορίζουν την συμπεριφορά μας. Η έμφυλη βία έχει τις ρίζες της σε αυτά τα έμφυλα στερεότυπα» επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης.

«Η Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας αγωνίζεται να απομυθοποιήσει τα στερεότυπα μέσα από τα οποία διαστρεβλώνουμε τον κόσμο και να ξεριζώσει τις αιτίες της έμφυλης βίας. Αλλάζοντας τους σηματοδότες και τοποθετώντας τη γυναικεία φιγούρα θέλουμε συμβολικά να αναδείξουμε και να μειώσουμε την προκατάληψη-στερεότυπο, μέσω της αλλαγής μιας εικόνας που βλέπουμε κάθε μέρα. Παράλληλα δείχνουμε συμβολικά ότι οι γυναίκες δεν αποκλείονται από το δημόσιο χώρο. Σκοπός μας είναι η αλλαγή της κουλτούρας σχετικά με τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές προς το άλλο φύλο και μηδενική ανοχή σε σεξιστικές εκφράσεις ή εικόνες. Προκειμένου να περιοριστεί το τραγικό φαινόμενο της έμφυλης βίας δεν αρκεί η αυστηροποίηση των ποινών. Είναι απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικές μεταβολές, είναι θέμα παιδείας και ενσυναίσθησης. Η εκπαίδευση κοριτσιών και αγοριών, από τις μικρές ηλικίες, είναι η καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμα πρόληψη. Όταν όλοι αντιμετωπίσουμε την Ισότητα των φύλων ως αναγκαιότητα για την πρόοδο μας, τότε θα εργαστούμε πραγματικά για να το πετύχουμε» πρόσθεσε η κ. Ρογγανάκη.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ