Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ»

Γράφει ο Δημήτρης Κουγιώνης, πρώην Δήμαρχος Τυρνάβου

Ο Τύρναβος είναι μία πόλη με παράδοση στην ιστορία, τις επιστήμες, τις τέχνες, τον πολιτισμό. Μία πόλη με ανθρώπους που, πάντα αναζητούσαν τους ορθούς δρόμους για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, με συντελεστές τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση. Μία πόλη, κέντρο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, που, πάντα αλληλεπιδρούσε θετικά με τις γειτονικές πόλεις και τα χωριά, τα οποία, σήμερα, απαρτίζουν τον ομώνυμο δήμο Τυρνάβου.

Αυτός λοιπόν ο δήμος, που, κάποτε, έτρεχε σε λεωφόρους ανοδικής πορείας και αποτελούσε ένα παράδειγμα προς μίμηση, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, σήμερα έχει πάρει την κατιούσα.

Η εγκατάλειψη βασικών δημοτικών υποδομών και η υποβάθμιση του συνόλου σχεδόν των τομέων, που ανήκουν στις δημοτικές αρμοδιότητες, είναι εμφανέστατη και αρκεί μία μόνο λέξη για να χαρακτηρίσει την υφιστάμενη κατάσταση, «ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ».

Λέξεις που εκφράζουν κλασικές έννοιες στο χώρο της Αυτοδιοίκησης όπως, η αυτενέργεια, ο ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός λόγος, η δημοκρατία στη δημοτική λειτουργία, ο δήμος ανοιχτός στο δημότη – πολίτη, φαίνεται να φαντάζουν ως περίεργα, «εξωκοσμικά στοιχεία», στους σημερινούς ιθύνοντες.

Η αναζήτηση μίας νέας πορείας θεωρείται επιβεβλημένη και είναι επιθυμητή από το σύνολο, σχεδόν, των συμπολιτών μας .

Με την επικρατούσα κατάσταση, η αναστροφή της δημοτικής πορείας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και ούτε μπορεί να αντιμετωπισθεί από μία, μόνο, δημοτική παράταξη, η οποία, αν τα καταφέρει και κερδίσει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές , θα κληθεί να αναλάβει την επίλυση πολλών και δύσκολων δημοτικών προβλημάτων.

Για την αντιμετώπισή τους, κρίνεται αναγκαία η συνεργασία παρατάξεων και προσωπικοτήτων, όλων, όσων θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μία προσπάθεια για την ΑΛΛΑΓΗ στο δήμο.

Προφανώς, δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι, ανάμεσα στις παρατάξεις υπάρχουν διαφορές, διαφορές που μπορεί να είναι πολλές και σημαντικές, διαφορές που πρέπει να είναι σεβαστές, από όλους τους εμπλεκομένους.

Όμως, στο χώρο της αυτοδιοίκησης, οι ιδιαίτερες πολιτικές αντιλήψεις οφείλουν να υποτάσσονται σε μία κυρίαρχη πολιτική που εκφράζεται με το όρο «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ». Είναι ο ιδιαίτερος ΛΟΓΟΣ, η ιδιαίτερη ΠΟΛΙΤΙΚΗ που, θέλω να πιστεύω, πως, μπορεί και πρέπει να γίνει αποδεκτός/ή, από τις παρατάξεις, εφόσον επιθυμούν μία κοινή δημοτική πορεία, μέσα από συνεργασίες, που στόχο θα έχουν το «ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ», το «ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ».

Έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος, παραθέτω κάποια βασικά στοιχεία , τα οποία θα μπορούσαν, πιστεύω, να είναι η κοινή συνισταμένη και το βασικό πλαίσιο συνεργασίας παρατάξεων και προσωπικοτήτων.

Ως βασικές πολιτικές και άξονες αναφέρονται :

o Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ , με διεκδίκηση σημαντικού μέρους του κρατικού προϋπολογισμού και των κεντρικών προγραμμάτων.

o Αξιοποίηση όλων των δημοτικών αρμοδιοτήτων, χωρίς αναθέσεις σε ιδιώτες . Διεκδίκηση επιπρόσθετων αρμοδιοτήτων, εφόσον αφορούν τοπικές υποθέσεις και εξυπηρετούν το τοπικό συμφέρον .

o Δημοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των τρεχόντων δημοτικών προβλημάτων και ένα, επιστημονικά συνταγμένο, Πρόγραμμα Ανάπτυξης, για τις μακροπρόθεσμες στοχεύσεις. Το Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Περιοχής Τυρνάβου(1989), κάλλιστα θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί και να αξιοποιηθεί αναλόγως .

o Συνεκτική, αντιμετώπιση, όλων των προβλημάτων των πόλεων και χωριών που απαρτίζουν το δήμο

o Δημοκρατική λειτουργία του δήμου (σεβασμός στα δημοτικά όργανα, στην αντιπολίτευση, στους εργαζομένους του δήμου, σε όλους τους πολίτες).

o Δήμος ανοιχτός σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων.

o Εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.

o Ετήσιος δημόσιος απολογισμός.

o Κοινή ευθύνη των συνεργαζομένων παρατάξεων στη διοίκηση και λειτουργία του δήμου.

Θέλω να πιστεύω ότι, με γνώμονα την ΑΓΑΠΗ και ΜΟΝΟ την ΑΓΑΠΗ για το δήμο και την πόλη του Τυρνάβου, οι δημοτικές παρατάξεις μπορούν και πρέπει να πάρουν θετικές αποφάσεις και να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ. ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ