ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟ ΓΟΛΓΟΘΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαιων

Το σχέδιο που παρουσίασε προχθές η διοίκηση Καλογιάννη για την λειτουργία της στάθμευσης στην πόλη, όχι μόνο δεν έρχεται να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε η υλοποίηση του ΣΒΑΚ, αλλά θα το επιδεινώσει περαιτέρω.

Σύμφωνα με το εισηγητικό του θέματος, διαμορφώνονται «έξυπνες θέσεις στάθμευσης» με τοποθέτηση αισθητήρων σε κάθε θέση στάθμευσης, με ηλεκτρονική πληρωμή του κομίστρου μέσω κινητού τηλεφώνου και μηχανισμό με τον οποίο ο δημοτικός αστυνομικός «θα ενημερώνεται αυτόματα για το ακριβές σημείο της παράβασης από τη φορητή συσκευή του.

Συγκεκριμένα η ελεγχόμενη στάθμευση θα αφορά 6200 θέσεις, οι 5.000 θέσεις μόνιμων κατοίκων και οι 1200 με αντίτιμο βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας στάθμευσης. Μεταξύ των οδών ελεγχόμενης στάθμευσης θα είναι οι: Παναγούλη, 31ης Αυγούστου, Μανδηλαρά, 23ης Οκτωβρίου, 28ης Οκτωβρίου, Παπαναστασίου, Ανθίμου Γαζή, Ηπείρου κ.ά.

Με το σχέδιο χωροθέτησης η βραχυχρόνια στάθμευση -σύντομης διάρκειας- οριοθετείτε έως τρεις ώρες και η μακροχρόνια στάθμευση -μακράς διάρκειας- έως 24 ώρες.

Η προγραμματική σύγκλιση όμως ανάμεσα στην παρούσα δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κ.α. και της παράταξης της ΝΔ με επικεφαλής τον κ. Μαμάκο, είναι περισσότερο από ορατή. Διότι ο κ. Μαμάκος δεν διαμαρτύρεται για την εμπορευματοποίηση της στάθμευσης και του δημόσιου χώρου, αλλά με τη μέθοδο που αυτή θα γίνει.

Γι’ αυτό μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καταψήφισε στο σύνολο τη λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης και του συστήματος διαχείρισης πεζοδρόμων. Όλοι οι άλλοι με επιμέρους παρατηρήσεις τα ψήφισαν και τα στήριξαν στο δημοτικό συμβούλιο και τις αρμόδιες επιτροπές του δήμου.

Το παρόν σχέδιο της διοίκησης Καλογιάννη είναι αντιλαϊκό γιατί δεν εξυπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά αποσκοπεί στην αύξηση των εσόδων του Δήμου χρεώνοντας στους δημότες ακόμα και το δημόσιο χώρο. Ενώ πριμοδοτεί τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης.

Στην ουσία του το σχέδιο θα προβλέπει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπως μονοδρομήσεις τμημάτων οδών, αλλά και απαγόρευση στάθμευσης στους δρόμους που έχουν θεσμοθετηθεί ως πεζόδρομοι και σε άλλα σημεία, η στάθμευση στα οποία θα προβλέπει την επιβολή προστίμου. Ταυτόχρονα για να σταθμεύσει κάποιος λίγα μόνο μέτρα μακριά από το σπίτι του θα αποτελεί έναν «Γολγοθά», και μάλιστα με αυστηρά πρόστιμα.

Οι θέσεις μονίμων κατοίκων που προβλέπονται δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Στην πράξη οι θέσεις αυτές δεν θα είναι εξασφαλισμένες για τους κατοίκους καθώς θα χρησιμοποιούνται από επισκέπτες και μη δικαιούχους και η Δημοτική Αστυνομία θα μοιράζει κλήσεις.

Όσο για το σχέδιο δημιουργίας δημοτικών υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Μάλιστα πάει πολύ να μιλάει η παρούσα δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κ.α. για δημιουργία νέων δημοτικών πάρκινγκ στην πόλη, και ιδιαίτερα για το ακίνητο του πρώην ΙΚΑ, όταν επί δικής της θητείας έχει αποδεσμεύσει δεκάδες στρέμματα πολύτιμης γης στο κέντρο και τις συνοικίες που προβλέπονταν μεταξύ άλλων από το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) η κατασκευή χώρων στάθμευσης οχημάτων όπως πχ. στην Ολύμπου.

Αντίθετα από την βιασύνη της διοίκησης Καλογιάννη να λήξει το θέμα κατακαλόκαιρο και λίγο πριν τις εκλογές του Οκτώβρη, διαφαίνεται ότι η πρεμούρα της είναι να περάσει αυτό το «φιλέτο» ιδιοκτησίας των ασφαλισμένων της πόλης στα χέρια του δήμου, για να το εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας διαφωνεί μ’ αυτή την μεθόδευση, δηλαδή να ανταλλάξει ο δήμος την έκταση του πρώην ΙΚΑ με το ακίνητο στο Χατζηχαλάρ.

Αντίθετα επιμένουμε να υλοποιηθεί το σχέδιο του 2010 για ανέγερση νέου κτηρίου στον υπάρχοντα χώρο 2,8 στρεμμάτων περίπου στο κέντρο της πόλης, όπου θα στεγαστούν οι νέες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το σχέδιο προέβλεπε ούτως ή άλλως την δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης τριών επιπέδων και χωρητικότητας 300 οχημάτων για την εξυπηρέτηση του προσωπικού και των ασφαλισμένων.

Επομένως η παραχώρησή του από πλευράς κυβέρνησης και διοίκησης του υπουργείου στο δήμο δεν θα λύσει το πρόβλημα της εύκολης πρόσβασης των ασφαλισμένων στις υγειονομικές και διοικητικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ). Αντίθετα όταν αυτό κατασκευαστεί στη νέα του έκταση στη Νεάπολη, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την μετακίνηση τους, καθώς θα αναγκάζονται να πληρώνουν δυο αστικές συγκοινωνίες για να εξυπηρετηθούν.

Το μόνο που εξυπηρετεί αυτή η ανταλλαγή είναι τα επιχειρηματικά σχέδια πέριξ του οικοπέδου του πρώην ΙΚΑ, όπου στεγάζονται ιδιωτικές μονάδες υγείας, κ.α. Όπως και την επιχειρηματική – ανταποδοτική λειτουργία του νέου υπόγειου χώρου στάθμευσης όταν κατασκευαστεί. Κανένας δεν εγγυάται ότι και αυτό το υπόγειο πάρκινγκ δεν θα περάσει σε χέρια ιδιωτών, ή ότι δεν θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ, όπως συνέβη με τα αντίστοιχα σε πλατεία Λαού κ.α.

Καλούμε το λαό της πόλης να αντιταχθεί σ’ αυτή την πολιτική που αντιμετωπίζει κάθε του ανάγκη ως εμπόρευμα. Μια πολιτική που η διοίκηση Καλογιάννη στο δήμο Λάρισας υλοποιεί απαρέγκλιτα με οποιαδήποτε κυβέρνηση στο τιμόνι της εξουσίας και στοχεύει στην περαιτέρω φορολεηλασία του λαϊκού εισοδήματός.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 Δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά, που θα λειτουργούν δωρεάν για τους κατοίκους και τους εργαζομένους της περιοχής.

 Ανάπτυξη Δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με πύκνωση γραμμών και δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

 Κατάργηση της ληστρικής φοροεισπρακτικής πολιτικής του Δήμου σε βάρος των δημοτών και κατοίκων της πόλης.

 Ανέγερση νέου κτηρίου στην υπάρχουσα έκταση στο κέντρο της πόλης για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ