ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ανακοίνωση του συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας για τους σχεδιασμούς του υπουργού Εργασίας περί 16ωρου

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας απαιτεί να μη νομιμοποιηθεί το 16ωρο που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και να μη τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στη Βουλή. Να υψώσουμε τείχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα.

ΟΤΑΝ Η ΣΚΛΑΒΙΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ»

Μετά την νομοθέτηση του δωδεκάωρου με το νόμο Χατζηδάκη και μετά το νομοθέτημα που εισήγαγε από την πίσω πόρτα τη δουλειά μέχρι τα 74 έτη, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εργασίας Γεωργιάδη, προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 16ωρη εργασία την ημέρα, επικαλούμενος Οδηγία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.

Της Ένωσης δηλαδή των μονοπωλίων, που θα ενσωματωθεί στο ελληνικό εργατικό «δίκαιο».

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα, για όσο τους βαστάν τα πόδια τους. Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν προκειμένου να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την «ελευθερία» της επιλογής από τον εργαζόμενο.
Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα φεύγεις πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται.

Ο υπουργός και η κυβέρνηση έρχονται να νομιμοποιήσουν την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, κατ’ απαίτηση αυτών των εργοδοτών που τάχα θα κυνηγήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες. Το νέο αυτό μέτρο, που έρχεται να προστεθεί σε όλους τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα.

Απαιτούμε με βάση τις δικές μας ανάγκες :

• 35ωρο – 7ωρο – 5ήμερο
• Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις

Οι εργαζόμενοι επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο δρόμος του αγώνα είναι για κάθε εργαζόμενο, για τους βιοπαλαιστές, τον λαό, μονόδρομος.

Η κυβέρνηση μετά την αθλιότητα κατά των εργαζομένων με τις 16 ώρες δουλειάς, «επιστρατεύει» και τη γελοιότητα δηλώνοντας ότι :

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Κύριε υπουργέ Εργασίας οι ώρες ΔΕΝ βγαίνουν, διότι για να δουλεύει κανείς δύο 8ώρα (σε δύο εργοδότες) και να έχει και 11 συνεχείς ώρες ανάπαυσης, χρειάζεται ένα 27ωρο.
Απλά μαθηματικά: 8+8+11= 27

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ