ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ 29ΧΡΟΝΟ ΟΠΑΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ

Ξηλώνει 7 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., για το επιχειρησιακό φιάσκο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ένας νεκρός, φίλαθλος της ΑΕΚ, και οκτώ τραυματίες είναι ο «μαύρος» απολογισμός των άγριων επεισοδίων, που ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας (7/8), από χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο 29χρονος οπαδός έπεσε νεκρός μετά από πολλαπλές μαχαιριές, ενώ οι τραυματίες είναι τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες. Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών δεν κρίνεται σοβαρή, όπως μεταδίδει το OPEN.

Οι Αρχές προχώρησαν σε συνολικά 96 συλλήψεις: οι 88 βρίσκονται στη ΓΑΔΑ και οι οκτώ είναι οι τραυματίες που παραμένουν στον Ερυθρό Σταύρο. Συγκεκριμένα, έχουν συλληφθεί 82 Κροάτες, ένας Αυστριακός, ένας Βόσνιος, ένας Αλβανός, ένας Γερμανός και δύο Έλληνες.

Για Ελληνες συνεργούς μιλάει η Αστυνομία

Η Ελληνική Αστυνομία στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει πως περίπου 100-120 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έδρασαν «μαζί με Έλληνες οπαδούς – συνεργούς τους» που βρέθηκαν στον Περισσό.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Αναφορικά με περιστατικό συμπλοκής οπαδών της Α.Ε.Κ. και της Dinamo Zagreb, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός ατόμου και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Βραδινές ώρες χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ.. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν την συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών και για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της πόθεσης συνεχίζεται εντατικά».

Ξηλώνει 7 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Την καρατόμηση επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ μετά μετά το επιχειρησιακό φιάσκο της, καθώς άφησε ανενόχλητους τους Κροάτες χούλιγκανς να φτάσουν στην Αθήνα και να πραγματοποιήσουν τελικά άγρια επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία είχε τραγικό απολογισμό τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μετδώσει νωρίτερα το protothema.gr για απομακρύνσεις αξιωματικών της ελληνικής αστυνομίας μετά από τα δραματικά γεγονότα το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια..

Η ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη
Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.

Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό. Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.

Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.
3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα αιματηρά επεισόδια

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών που έλαβαν χώρα χθες το βράδυ έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός 29χρονου και το σοβαρό τραυματισμό ακόμη 8 ατόμων, ανάμεσα τους και ενός ανηλίκου 17 ετών.

Η κυρία Γεωργία Αδειλίνη, στην παραγγελία της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικης εξέτασης για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ και τα επεισόδια με τραυματίες και ζημιές στους χώρους γύρω από το γήπεδο.

Επίσης, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητά την έρευνα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς βάσει δημοσιευμάτων οι Κροάτες οπαδοί φέρεται να είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές να κινούνται επί της εθνικής οδού, αλλά στη συνέχεια κατάφεραν να διαφύγουν της προσοχής και της εποπτείας των αρχών.

Αναλυτικά, η παραγγελία της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:
«κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών
κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

Εν όψει των σοβαρών επεισοδίων-εκδήλωση σκληρής «οπαδικής βίας», που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας 7-8-2023 στη Ν.Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΠΑΕ ΑΕΚ (επισυνάπτονται σχετικά δημοσιεύματα), με άγριες συμπλοκές, καταστροφές γύρω από το γήπεδο, βόμβες μολότοφ, ρόπαλα κλπ, με αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς, αλλά ακόμα και το θάνατο οπαδού της ΑΕΚ, παρακαλούμε, ενεργώντας στο πλαίσιο της λειτουργικής σας αρμοδιότητας, με τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς και την κατ’ άρθρο 32 ΚΠΔ εποπτεία, αναλόγως, τόσο αυτής, όσο και της διενεργούμενης ήδη αυτεπάγγελτης προανάκρισης από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, να μεριμνήσετε για τον ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσης και τη σε βάθος και με πληρότητα έρευνα, καθώς και την εξαντλητική συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου αφενός μεν να εξακριβωθούν τα στοιχεία του δράστη της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, αφετέρου δε να διερευνηθεί η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων, όπως της εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 ΠΚ), της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων (άρθρο 184 ΠΚ), της διατάραξης κοινής ειρήνης (άρθρο 189 ΠΚ), της έκρηξης (άρθρο 270 παρ.1), της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών (άρθρο 272 ΠΚ), της επικίνδυνης και της βαριάς σωματικής βλάβης, (άρθρα 309, 310 ΠΚ), της συμπλοκής (άρθρο 313 ΠΚ), της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 378 ΠΚ), της παράβασης του νόμου περί όπλων (Ν. 2168/93) σε συνδυασμό, κατά περίπτωση και με τις διατάξεις του άρθρου 41 ΣΤ του ν. 2725/1999 κλπ. Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών των ως άνω πράξεων επιβάλλεται η εξάντληση κάθε νόμιμου δικονομικού μέσου συμπεριλαμβανομένων των διαλαμβανομένων στο άρθρο 254 ΚΠΔ

Να διερευνηθεί επίσης, πώς, ενώ, σύμφωνα με τα συνημμένα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, οι Κροάτες εντοπίσθηκαν στην εθνική οδό από την ΕΛΑΣ και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, κατάφεραν να διαφύγουν και να καταφθάσουν στον τόπο του εγκλήματος
Τέλος να μεριμνήσετε, εκτός των άλλων, για την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κατά τη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ των ομάδων της ΠΑΕ ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Uefa Champions League».

Ποιοί είναι οι χούλιγκανς που αιματοκύλησαν την Αθήνα

Οι χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεν κρύβουν τη ναζιστική ιδεολογία τους και τις αναφορές τους στα διάσημα για την αγριότητά τους κροατικά SS.

Η πιο πρόσφατη επίδειξή τους – πριν το μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια – ήταν στο Μιλάνο, τον Σεπτέμβριο του 2022, με αφορμή τον αγώνα με την Μίλαν.

Τότε, περίπου 4.000 ultras της Ντιναμό Ζάγκρεμπ παρέλασαν ναζιστικά στους δρόμους της πόλης.

Η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 14 συλλήψεις, με τους συλληφθέντες να φέρουν πάνω τους μαχαίρια, λοστούς και καπνογόνα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην χθεσινή δολοφονική συμπλοκή, φαίνεται να έχουν οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Bad Blue Boys, οι οποίοι και στο παρελθόν έχουν εμπλακεί σε αντίστοιχα περιστατικά, ενώ είναι γνωστοί για τις σχέσεις τους με την άκρα δεξιά και τον ναζισμό.

Bad Blue Boys: Οι ακροδεξιοί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που σκότωσαν τον 29χρονο Μιχάλη - Οι αναφορές στους Ναζί

Μακρά ιστορία χουλιγκανισμού

Οι Bad Blue Boys ιδρύθηκαν επίσημα στις 17 Μαρτίου 1986 στο Ζάγκρεμπ, με μέλη από διάφορες περιοχές της πόλης. Το όνομα της ομάδας λέγεται ότι είναι εμπνευσμένο από την ταινία του 1983 με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν, Bad Boys. Η μασκότ τους είναι ένα μπουλντόγκ και ο επίσημος ύμνος τους είναι το “Dinamo ja volim” (“Αγαπώ την Dinamo”).

Οι BBB έχουν μια αρκετά μακρά ιστορία χουλιγκανισμού, με τόσο την UEFA όσο και τα κροατικά όργανα του ποδοσφαίρου να έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν πειθαρχικά μέτρα εναντίον τους ως αποτέλεσμα αρκετών βίαιων περιστατικών.

 

 

BBB

Σε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τους BBB, ο Κροάτης σκηνοθέτης Sasa Podgorelec δήλωσε ότι οι Bad Blue Boys ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν την ανεξαρτησία της Κροατίας.

Ένας άλλος Κροάτης δημοσιογράφος, ο Andrej Krickovic, ισχυρίστηκε ότι οι Bad Blue Boys είχαν προσφέρει την υποστήριξή τους στον μετέπειτα πρώτο πρόεδρο της Κροατίας (και εθνικιστή ηγέτη) Franjo Tudman. Είναι σπάνιο να βρει κανείς μια ομάδα ultras χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, και οι BBB δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Μία από τις μελανές στιγμές στις οποίες έχουν πάρει μέρος οι Blue Bad Boys αποτελεί ο “πόλεμος” που έλαβε χώρα το 1990, στο στάδιο Mαξιμίρ στο Ζάγκρεμπ. Εκεί, οι Κροάτες φανατικοί οπαδοί των BBB συγκρούστηκαν με τους Delije του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, σε ένα συμβάν που συχνά αποκαλείται ως αρχή του εμφύλιου σπαραγμού στη Γιουγκοσλαβία.

 

Οι νεοναζιστικές χειρονομίες

Το 2018, η κροατική αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έφοδο σε συνδέσμους των Bad Blue Boys στο Ζάγκρεμπ, όπου κατέσχεσε πλήθος όπλων, ρόπαλα, πυροτεχνήματα, μάσκες full face και πυρομαχικά για πυροβόλα όπλα. Οι χώροι τους τους ήταν επίσης διακοσμημένα με γκράφιτι αφιερωμένα στον Αδόλφο Χίτλερ και τον Άντε Πάβελιτς, ιδρυτή των Ουστάσι.

Στους εκτός έδρας αγώνες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι Bad Blue Boys έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές με την παρουσία, είτε μέσω επεισοδίων είτε μέσω προκλητικών συνθημάτων και κινήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η “παρέλαση” που είχαν κάνει στους δρόμους του Μιλάνου, χαιρετώντας ναζιστικά.

Στο στάδιο Μαξιμίρ, οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ τραγουδούσαν το σύνθημα της Ουστάσι σε ματς της Εθνικής με τη Νορβηγία τον Μάρτιο του 2015. Η UEFA τιμώρησε την Κροατία και έπαιξε όλα τα επόμενα ανταγωνιστικά ματς της χωρίς κόσμο και ενώ της επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ.

 

Καταδικάζει η κροατική ομάδα

Από την πλευρά της, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ καταδίκασε σε ανακοίνωσή της τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, λέγοντας πως αυτά τα γεγονότα δεν συνάδουν με τις αξίες και την ηθική του συλλόγου.

“Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην Αθήνα, στα οποία σύμφωνα με αναφορές της Ελληνικής Αστυνομίας και των ελληνικών ΜΜΕ, οπαδοί μας ενεπλάκησαν με οπαδούς της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ. Αυτά τα γεγονότα δεν συνάδουν με τις αξίες και την ηθική που προωθούμε ως σύλλογος και κοινότητα.

Ως αθλητικός οργανισμός, είμαστε πάντα αφοσιωμένοι στην προώθηση του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας και της θετικής ατμόσφαιρας στα γήπεδα. Τα επεισόδια όχι μόνο απειλούν την ασφάλεια όλων των παρευρισκομένων, αλλά βλάπτουν και τη φήμη του ποδοσφαίρου ως αθλήματος που ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για αυτό το περιστατικό. Δυστυχώς, ένα άτομο έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ θέλει να εκφράσει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Για άλλη μια φορά, υπενθυμίζουμε και καλούμε όλους τους φιλάθλους της Ντιναμό να μην ταξιδέψουν στον αγώνα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η UEFA, σε συμφωνία με την αστυνομία, αποφάσισε ότι και οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς φιλοξενούμενους οπαδούς.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο η αγάπη για τον αθλητισμό εκφράζεται με θετικό τρόπο, μέσα από την ενότητα, τον σεβασμό και τη συνεργασία”, καταλήγει η ανακοίνωση των Κροατών.

Εικόνες από το www.badblueboys.hr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ