ΔΑΣΟΣ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ/Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΒΗΝΕΙ

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι μια τεράστια έκταση, διπλάσια από το μέγεθος της Ινδίας και εκτείνεται σε οκτώ χώρες.

Αποτελεί κρίσιμη δεξαμενή άνθρακα για το κλίμα, διαθέτει περίπου το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού και διαθέτει εκπληκτική βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων 16.000 γνωστών ειδών δέντρων.

Αλλά οι κυβερνήσεις την έχουν ιστορικά θεωρήσει ως μια περιοχή προς αποικισμό και εκμετάλλευση, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τη βιωσιμότητα ή τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών της.

Τώρα, καθώς οι κυβερνήσεις αυτές προσπαθούν να πατάξουν τη δυτική «κουλτούρα» εξόρυξης πόρων, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικών εγκλημάτων, η διασυνοριακή συνεργασία είναι απαραίτητη.

Αυτός ήταν ένας από τους κύριους στόχους της διήμερης Συνόδου Κορυφής για τον Αμαζόνιο που ξεκίνησε την Τρίτη (8.8) στο Μπελέμ, όπου η Βραζιλία -μεταξύ άλλων- φιλοξένησε φορείς χάραξης πολιτικής προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα αντιμετωπιστούν οι τεράστιες προκλήσεις της προστασίας ενός κρίσιμου πόρου για την ανάσχεση των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ