ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ! ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΩΡΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Συμβάσεις κατά παραγγελία, ακόμα και μηδενικών ωρών, φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών.

Με το σχέδιο νόμου, ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η Κοινοτική Οδηγία για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, μέσω της οποίας προωθούνται επίσης σημαντικές αλλαγές.

Επισημαίνεται ότι οι λεγόμενες συμβάσεις μηδενικών ωρών (zero hour contracts) δεν είναι πρόσφατο εφεύρημα στην αγορά εργασίας. Στις συμβάσεις αυτές, δεν καθορίζεται το ωράριο εργασίας. Ο εργαζόμενος καλείται να δουλέψει μόνο όταν έχει ανάγκη η επιχείρηση και να πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάστηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ, οι συμβάσεις αυτές, οι οποίες δεν προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ωρών ούτε προκαθορισμένο κατώτατο μισθό, είναι νόμιμές και μάλιστα στηρίζονται σε σειρά δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν στη βάση της απλής σχέσης ετοιμότητας για εργασία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα που αποτρέπουν την κατάχρηση της εργασίας με συμβάσεις μηδενικών ωρών απασχόλησης και συμβάσεις κατά παραγγελία απασχόλησης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ