Σε έναν ζωτικό τομέα, όπως είναι τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, οι κατασκευαστές πρέπει να παρέχουν υποστήριξη για τα προϊόντα που παρέχουν σε επαγγελματίες του κλάδου. Τέτοιες υπηρεσίες στις οποίες η εξυπηρέτηση πελατών πρέπει να είναι άμεση είναι τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, γηροκομεία, σε ιατρικά γραφεία, κινητές μονάδες, ακόμη και σε σπίτια, εφόσον χρειαστεί.
Μπορεί η πανδημία να διέκοψε την αλυσίδα των προμηθειών, ο κλάδος πέρασε από ένα κύμα ζήτησης. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν οι ανάγκες για αναπνευστήρες προκειμένου να παρασχεθεί η σωστή περίθαλψη στους ασθενείς με Covid. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της εξυπηρέτησης πελατών ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Οι προκλήσεις στην εξυπηρέτηση πελατών
Η συντήρηση και εξυπηρέτηση στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα δεν είναι ίδια με αυτή άλλων συσκευών, όπως των POS συστημάτων πληρωμών ή τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών. Το διακύβευμα εδώ είναι ακόμα μεγαλύτερο για μια πλειάδα λόγων όπως: η σπανιότητα των συσκευών, το κόστος κατασκευής τους, ο προγραμματισμός επισκευής όταν προκύπτουν προβλήματα και το κυριότερο, οι ανθρώπινες ζωές που επηρεάζονται όσο βρίσκονται εκτός λειτουργίας τέτοιες συσκευές. Ακολούθως θα δούμε πώς οι προαναφερθείσες παράμετροι έχουν αντίκτυπο στον κλάδο.
- Κόστος και σπανιότητα των ιατρικών αναλώσιμων
Οι υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης δεν έχουν άλλη επιλογή από τα να επενδύσουν σε εξαιρετικής ποιότητας ιατρικά αναλώσιμα. Δεν είναι λίγες φορές, που ακούμε στις ειδήσεις για τις δραματικές επιπτώσεις λόγω έλλειψης των απαραίτητων στην περίθαλψη. Αυτά σε συνεχή βάση κοστίζουν αρκετά χρήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις ανάλογα με τη λειτουργία και τον σκοπό που εξυπηρετούν τα ιατρικά αναλώσιμα μπορεί να μην είναι εφικτή η προσωρινή τους αντικατάσταση.
- Καταστροφικός χρόνος αναμονής
Πιθανή φθορά ή επισκευή των ιατροτεχνολογικών προϊόντων σημαίνει απώλεια κερδών για την υπηρεσία που παρέχει περίθαλψη. Επιπρόσθετα με τον χρόνο αναμονής μέχρι την επισκευή τους, όπου μια υπηρεσία δεν μπορεί να παρασχεθεί, έρχεται και το κόστος του προσωπικού. Οι επαγγελματίες της υγείας παραμένουν αδρανείς χωρίς να μπορούν να δουλέψουν απουσία του απαραίτητου εξοπλισμού. Τέλος η ζωή του ασθενούς και η θεραπεία τίθενται εν κινδύνω, κάτι που μπορεί να βλάψει τη φήμη του νοσοκομείου, ως εκ τούτου και τα κέρδη του μακροπρόθεσμα.
- Οι προκλήσεις στον προγραμματισμό επιδιόρθωσης
Οι ιατρικές συσκευές προορίζονται να λειτουργούν επί εικοσιτετραώρου βάσης. Είτε μιλάμε για νοσοκομειακά απεικονιστικά μηχανήματα είτε για οικιακούς αναπνευστήρες, δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να προγραμματίσει κάποιος την επισκευή τους. Απλώς πρέπει να δουλεύουν ακατάπαυστα. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο, όταν οι η βάση του κατασκευαστή είναι μακριά ή τα περιοριστικά μέτρα, όπως με τον covid δεν επιτρέπουν την πρόσβαση των τεχνικών στο σημείο.
Πιθανές λύσεις για καλύτερη υποστήριξη των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Στο πλαίσιο των λύσεων υπάρχουν τα μέτρα που κάποιος μπορεί να λάβει ατομικά. Σε αυτό το κομμάτι είναι μεγάλη η συνεισφορά, που έχουν τα παραφαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό βέβαια ισχύει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέριμνας για την ατομική υγεία με την ενίσχυση του οργανισμού ή τη χορήγηση πρώτων βοηθειών σε απλές περιπτώσεις, ώστε να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε μονάδες παροχής περίθαλψης επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας. Όσον αφορά στο πρακτικό μέρος της τεχνικής υποστήριξης στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα οι επικρατέστρες λύσεις είναι:
- Προληπτική συντήρηση με τη χρήση δεδομένων IoT
Η ενσωμάτωση ΙοΤ (Internet of Things) τεχνολογιών στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα επιτρέπει στον παρασκευαστή να παρακολουθεί μακρόθεν τον εξοπλισμό. Αυτοί οι αισθητήρες παρέχουν διαγνωστικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, που βοηθούν τον κατασκευαστή να καταλάβει αν το μηχάνημα θα χρειαστεί συντήρηση άμεσα ή όχι. Αυτά τα δεδομένα δίνουν το προβάδισμα στον κατασκευαστή, ο οποίος αναλαμβάνει προληπτική δράση. Είτε θα προχωρήσει σε άμεση αντικατάσταση του μηχανήματος είτε σε άμεσο σέρβις προτού εκδηλωθεί βλάβη.
- Γρήγορες αποφάσεις με τη χρήση οπτικής βοήθειας
Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία καθίσταται μια όλο και δημοφιλέστερη επιλογή, καθώς επιτρέπει στον κατασκευαστή να παρέχει υποστήριξη εξ αποστάσεως και σε νοσοκομεία και σε ιδιώτες (ιατρεία ή σπίτια). Ανοίγει μια γραμμή live streaming στον χρήστη και σε αυτή προβάλει με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας χρήσιμες πληροφορίες, όπως καθοδήγηση βήμα προς βήμα.
Όλα τα προαναφερθέντα μπορεί να μοιάζουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έρχεται να βελτιστοποιήσει την προστασία του ύψιστου αγαθού, τη υγείας. Σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τους αφανείς ήρωες, τους υποστηρικτές ενός υγειονομικού συστήματος, όπως είναι και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα ή τα τεστ covid. Με τη βοήθεια αυτών καθένας μας κάνει σε προληπτικό επίπεδο, ότι η ατομική ευθύνη ορίζει για να έχουμε ένα υγειονομικό σύστημα που λειτουργεί ομαλά.