ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κώστας Βαϊούλης, επικεφαλής της«Λαρισαίων Κοινόν», υποψήφιος δήμαρχος

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις μαζικές αντιδράσεις για τις ψηφιακές ταυτότητες, η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει επιδοθεί σε έναν επικοινωνιακό «βομβαρδισμό» προκειμένου από την μια να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα και από την άλλη να «γραφικοποιήσει» τις εξίσου εύλογες ανησυχίες.

Αποτυγχάνει όμως να απαντήσει πειστικά σε συγκεκριμένα ερωτηματα:

1. Είναι υποχρεωτική η αντικατάσταση των υπαρχουσών ταυτοτήτων με νέες; Όχι! Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1157 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 αφορά το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ. ΔΕΝ αφορά σε καμιά περίπτωση τη χρήση οποιουδήποτε εγγράφου εντός της χώρας από τους υπηκόους της κάθε χώρας. Ο τίτλος μάλιστα αναφέρει («… που ασκούν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας». Μάλιστα, ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τα κράτη να εκδίδουν ταυτότητες. Συγκεκριμένα αναφέρει (παράγραφος 11): «Ο παρών κανονισμός δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν δελτία ταυτότητας ή έγγραφα διαμονής. Υπάρχουν χώρες της ΕΕ και της περιοχής Schengen όπου η έκδοση ταυτότητας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, είναι οι παρακάτω χώρες: Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία (απαιτείται είτε ταυτότητα είτε διαβατήριο σε πολίτες > 16 ετών, αλλά όχι υποχρεωτικά ταυτότητα), Ουγγαρία (υποχρέωση να κατέχουν είτε ταυτότητα, είτε διαβατήριο είτε δίπλωμα οδήγησης), Ισλανδία, Ιρλανδία (δεν υπάρχουν καν ταυτότητες), Ιταλία (οι πολίτες υποχρεούνται να αποδείξουν την ταυτοπροσωπία τους αν τους σταματήσει η αστυνομία), Λιχτενστάιν, Λιθουανία (διαβατήριο ή ταυτότητα υποχρεωτικά σε πολίτες > 15 ετών), Νορβηγία (μάλιστα μόλις το 2020 ξεκίνησε η έκδοση ταυτοτήτων στη Νορβηγία από το κράτος, προαιρετικά όμως), Σλοβενία (κάποιου είδους έγγραφο ταυτοπροσωπίας με φωτογραφία είναι υποχρεωτικό, όχι όμως απαραίτητα ταυτότητα), Σουηδία, Ελβετία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο (εκτός ΕΕ και εκτός Schengen) οι ταυτότητες ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ από το 2011. Δεν υπάρχει καν η δυνατότητα έκδοσης δελτίου ταυτότητας (!).

2. Υπάρχει όριο λήξης των ταυτοτήτων; Όχι! Σύμφωνα με την απόφαση 1602/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας Τμήμα Δ’ ακυρώνεται η 3021/22/113/9811-β΄/19.12.2018 απόφαση του Προϊσταμένου Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το σκεπτικό. Αν παρέλθει 15ετία από τη λήξη της ταυτότητας και μέχρι αυτή να αντικατασταθεί θεωρείται ισχυρό έγγραφο και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να το δεχθούν.

3 Είναι νόμιμη και συνταγματική η αποθήκευση προσωπικών δεδομένων, πέραν του ονοματεπωνύμου, για «τις ανάγκες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» όπως προβλέπει το εδάφιο του άρθρου 3 παρ. 4 της υπουργικής απόφασης; Όχι! Οι αποφάσεις του ΣτΕ Δ΄ 7μ. 2388 2392/2019 -Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών, απαγορεύουν την αποθήκευση οποιουδήποτε πρόσθετου στοιχείου πέραν των απολύτως απαραίτητων.

4. Αφορά στην πράξη το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδος; Όχι! Αφορά μόνο όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε χώρες της Σένγκεν ή στις Η.Π.Α. Η προσπάθεια οριζόντιας επιβολής του μέτρου στο σύνολο του πληθυσμού ενισχύει την καχυποψία.

5. Υπάρχει οσμή σκανδάλου με την ανάθεση έκδοσης και συνδέεται με την αποπομπή Μηταράκη; Ναι! Μετά από 2 άκυρους διαγωνισμούς, επελέγη παράτυπα η διαδικασία «προσωρινή άδεια μέσω απευθείας αναθέσεως» -η πολιτικάντικη ευρηματικότητα στα καλύτερα της- μέσω της οποίας η πολυεθνική TOPPAN έχει ήδη εισπράξει 70 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 550 εκατ. ευρώ.

Όταν όμως ο κ Μηταράκης γνωστοποίησε στην εταιρεία ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι νόμιμη και θα πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός, όπου ήδη είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η γαλλική Gemalto, η HID Global, η γερμανική Veridos μαζί με την γερμανικών συμφερόντων Cosmote κ.ά. τότε επακολούθησε η άμεση καρατόμηση του…

Συνεπώς, με την υποχρεωτικότητα των ψηφιακών ταυτοτήτων, παραβιάζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας, όπως της προστασίας της ιδιωτικότητας, αλλά κυρίως θίγεται βάναυσα το θεόσδοτο αγαθό της προσωπικής ελευθερίας. Όσο κι αν προσπαθεί η νεοφιλελεύθερη Ν.Δ να περιορίσει με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις τις νόμιμες εκδηλώσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, τόσο θα είναι αντιμέτωπη με το συλλογικό ασυνείδητο του γένους μας, το οποίο εμπεριέχει την Ορθόδοξη παράδοση, τον Ελληνικό πολιτισμό και τους Αγώνες για την Εθνική μας ολοκλήρωση, και έχει και την ζωντάνια αλλά και τους φορείς για το εκφράσουν και να οδηγήσουν τα σχέδια των εντολοδόχων των παγκοσμιοποιημένων κέντρων εξουσίας και των νεοταξικών φορέων της παρακμής σε αποτυχία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ