ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΕ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ M. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕ ERASMUS+

Στις 9-13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Μ. Βρετανίας η διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο «Σκέψου Παγκόσμια,, Δράσε τοπικά! Ας γίνουμε πιο πράσινοι!» ( “Think Globally, act locally! Let’s live greener!”) και κωδικό αριθμό 2020-1-DE03-KA229-077189, στο οποίο το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου συμμετέχει ως εταίρος.

Η διακρατική συνάντηση έλαβε χώρα στο σχολείο Kings Heath Boys school στo Μπέρμιγχαμ της Μ. Βρετανίας με τη συμμετοχή δύο εκπαιδευτικών και έξι μαθητών από το κάθε σχολείο – εταίρο. Εκτός από το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου συμμετείχαν σχολεία από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Τσεχία.

Το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου εκπροσωπήθηκε από τις εκπαιδευτικούς, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος κ. Κουτσιμανή Τατιάνα, κ. Βλαχάβα Χαρούλα, τους μαθητές Λυμπίκη Θεοδώρα, Χεμπίμπασι Μαρίλντα, Τσιγγέλη Βασιλεία, Σιδερά Ηλιάνα, Αλεξίου Ιωάννη και Κωνσταντά Θεόδωρο.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι μαθητές και οι καθηγητές από τις έξι χώρες συνεργάστηκαν με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση των μαθητών με τις απαραίτητες δεξιότητες, έτσι ώστε να γίνουν μελλοντικοί υπεύθυνοι πολίτες και να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω σταδιακών τοπικών δράσεων.

Η πρώτη ημέρα της κινητικότητας ξεκίνησε με καλωσόρισμα και δραστηριότητα «σπασίματος πάγου» (Carousel of activities) με στόχο οι μαθητές να γνωριστούν και να αναπτυχθεί ανάμεσα τους ένα πνεύμα συνεργασίας. Την ίδια ημέρα έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και οι μαθητές παρακολούθησαν ενδεικτικά κάποια μαθήματα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπαιδευτικών με εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα στο σχολείο όπου απολαύσαμε την Βρετανική κουζίνα.

Τη δεύτερη μέρα περιηγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τη συνοδεία πιστοποιημένου ξεναγού. Επισκεφτήκαμε το δημαρχείο του Birmingham, όπου μας υποδέχτηκε η Δήμαρχος στο γραφείο της και έπειτα ακολούθησε συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων όπου οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά συζητώντας μαζί της τα προβλήματα της πόλης. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τη Βιβλιοθήκη του Birmingham όπου είδαμε την έκθεση για το William Shakespeare και απολαύσαμε την εκπληκτική θέα από τον κήπο στην ταράτσα που είναι ένα από τα υψηλότερα σημεία της πόλης. Ακολούθησε περιήγηση σε αξιοθέατα της περιοχής.

Την τρίτη μέρα συνοδευόμενοι από καθηγητές και μαθητές του σχολείου μεταβήκαμε στο Βοτανικό Κήπο, έναν από τους σημαντικότερους ιστορικούς Βοτανικούς Κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι μαθητές του Βρετανικού Σχολείου είχαν ετοιμάσει ένα κουίζ κι ένα κυνήγι θησαυρού. Το απόγευμα επισκεφτήκαμε την πρότυπη φάρμα Mount Pleasant Farm, ένα σύγχρονο γαλακτοκομικό αγρόκτημα το οποίο έχει μία φωτεινή, φιλική προς το περιβάλλον, καλά θερμαινόμενη τάξη, όπου η διδασκαλία από έναν αφοσιωμένο δάσκαλο εστιάζει στην κατανόηση των ζώων και της προέλευσης των τροφίμων. Το βράδυ δειπνήσαμε και διασκεδάσαμε σε γνωστό εστιατόριο της πόλης όπου και πραγματοποιήθηκε η απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η τέταρτη και τελευταία ημέρα της κινητικότητας αφιερώθηκε σε επίσκεψη στο βραβευμένο μουσείο επιστημών Think Tank. Ανακαλύψαμε και παρατηρήσαμε τον κόσμο της επιστήμης στο διαδραστικό υπαίθριο επιστημονικό κήπο, μάθαμε περισσότερα για το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης, είδαμε ατμομηχανές, τρένα και αυτοκίνητα από το παρελθόν και στη συνέχεια στο Πλανητάριο εξερευνήσαμε τις εξωτερικές περιοχές του διαστήματος και ταξιδέψαμε στο νυχτερινό ουρανό.

Με αυτή την τελευταία κινητικότητα το συγκεκριμένο πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του. Συμφωνήσαμε όμως να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και δραστηριότητες για να κάνουμε τον πλανήτη μας καλύτερο!!!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ