Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΓΕΙ 37.883 ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ ΚΑΙ 25.400 ΝΕΚΡΑ ΠΤΗΝΑ

Δείτε την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη σημερινή ενημέρωση του συντονιστικού οργάνου στη Λάρισα – Μέχρι σήμερα δηλώθηκαν 86.442 νεκρά ζώα και 123.810 νεκρά πτηνά

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ήταν και παραμένει η πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, παράλληλα με τις δράσεις που εξελίσσονται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της κανονικότητας στις πληγείσες περιοχές.

Στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη το ότι από χθες το μεσημέρι χάρη στη στενή συνεργασία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφέρειας Θεσσαλίας, Πυροσβεστικής και ΕΜΑΚ, αποκαταστάθηκε η πρόσβαση και μπόρεσε να λειτουργήσει η μονάδα στη ΒΙΠΕ της Λάρισας, η οποία έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων στο 12ωρο που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα.

Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων από σήμερα συμβάλλουν, στην περιοχή του Παλαμά και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να τους ευχαριστήσω και να πω ότι το παράδειγμά τους πρέπει να ακολουθήσουν και οι Δήμοι της περιοχής.

Κατανοούμε τις δυσκολίες που έχουν, ιδιαιτέρως οι μικροί Δήμοι, αλλά η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός εξ ημών.

Όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, οφείλουμε να συμβάλλουμε, γιατί όλοι αποτελούμε τμήμα αυτής της δοκιμαζόμενης κοινωνίας.

Επίσης, θέλω να παρακαλέσω όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι λέμε και τι γράφουμε, όσον αφορά στη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση με τη μέγιστη υπευθυνότητα φροντίζει πρώτα από όλα για τη δημόσια υγεία. Σε αυτό συμβάλλουν πιστοποιημένοι Οργανισμοί και Ινστιτούτα, εγνωσμένου κύρους, με τα οποία συνεργάζεται.

Ο εντυπωσιασμός, για χάρη της δημοσιότητας, μπορεί να προκαλέσει πανικό και αυτό είναι πολλαπλώς επιζήμιο και επιλήψιμο, κυρίως όμως δεν συνάδει με την προσπάθεια μιας κοινωνίας που έχει πληγεί, να ανατάξει δυνάμεις και να ξαναβρεί το ταχύτερο δυνατόν τους ρυθμούς με τους οποίους κινείτο πριν από τη φονική καταστροφή.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα νεκρά ζώα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε τα εξής στοιχεία από τον ΕΛΓΑ για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

Αιγοπρόβατα: 61.786

Βοειδή: 5.306

Χοιρινά: 19.355

Πτηνά: 123.810

Φυσικά, παραμένει η δυσκολία προσέγγισης σε πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.

Έτσι λοιπόν έχουμε:

Για τα αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 27.736νεκρά ζώα.

Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 10.103νεκρά ζώα.

Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 44 νεκρά ζώα.

Για τα πτηνά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί25.400 νεκρά ζώα.

Μετά την ενεργοποίηση –μόλις χθες- του Κέντρου επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους, τετραπλασιάσθηκαν οι δηλώσεις για τις ζημίες στη φυτική παραγωγή και από 300 που ήταν χθες το μεσημέρι, ξεπέρασαν σήμερα τις 1.250, ενώ οι δηλώσεις για τις απώλειες σε ζωική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.500.

Θυμίζω τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Κέντρου εξυπηρέτησης του ΕΛΓΑ:

2410231938 και 2410231929, από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ.

Παρά ταύτα, διαπιστώσαμε καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων και για τη διευκόλυνση των παραγωγών μας έδωσα οδηγίες στον ΕΛΓΑ να συνεργαστεί με τους ανταποκριτές του ώστε να γίνονται δεκτές ακόμα και χειρόγραφες δηλώσεις, αρκεί να αναγράφουν οι παραγωγοί το ΑΦΜ τους και το τηλέφωνό τους. Οι χειρόγραφες αυτές δηλώσεις θα καταχωρηθούν εγκαίρως από τις υπηρεσίες του Οργανισμού στο πληροφοριακό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στις ζωοτροφές:

Μέχρι αυτήν την ώρα, με τη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και του Στρατού, έχουν διατεθεί 37 τόνοι ζωοτροφών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση. Η μεταφορά των ζωοτροφών γίνεται με ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού.

Οι κτηνοτρόφοι μας γνωρίζουν ήδη ότι σε αυτήν την καταστροφή και στις δύσκολες συνθήκες που ακολούθησαν, δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε στο πλευρό τους και θα τους στηρίξουμε για να κρατηθεί ζωντανό το ζωικό τους κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θέλω να διαβεβαιώσω τους ενδιαφερομένους ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές.

Η πρόβλεψη θα αφορά και 6μηνη παράταση, και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής, σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα:

– Νέων Αγροτών,

– τα Σχέδια Βελτίωσης,

– το πρόγραμμα Εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων,

– τα Leader κ.α.

Αντίστοιχα θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα.

Όσον αφορά στη διαχείριση του εδάφους από την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στους αγρούς, ήδη εργάζεται το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους παραγωγούς μας.

Τις επόμενες ημέρες, άμεσα, θα εκδοθεί κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών.

Συγκεκριμένα θα δοθούν οδηγίες:

1. Για την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους.

Εδώ επικεντρωνόμαστε στον χρονικό ορίζοντα που όλοι οι παραγωγοί μας μπορούν να επιστρέψουν στα κτήματα τους και να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης ή καλλιέργειας.

2. Για τη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς.

Σημειώνεται ότι, φερτά υλικά και χώματα θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων.

Ο κατάλογος των λατομείων θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Για τις μικρότερες ποσότητες από μπάζα και οικοδομικά υλικά έχει προβλεφθεί η μεταφορά τους σε χώρους ανακύκλωσης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων, που υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο κατάλογος αυτών θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία. Το κόστος για την αποκατάσταση του έγγειου κεφαλαίου, τη συλλογή, την απομάκρυνση φερτών υλικών, των χωμάτων μπαζών και οικοδομικών υλικών θα καλυφθεί από την κρατική αρωγή, όπως, άλλωστε, είχε γίνει και στον ΙΑΝΟ.

Οι εργασίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εφόσον στραγγίσει και έχουν στεγνώσει επαρκώς τα εδάφη.

3. Για την επίδραση των φαινομένων στη γονιμότητα του εδάφους.

Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρά από σήμερα σε δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί.

Για τον σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος. Οι θέσεις δειγματοληψίας καθορίζονται σε 2 ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού (0-500 και 500-1000 μέτρα) καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιώτες αλλά και την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) για τις προσφορές τους σε ζωοτροφές. Ήδη η ΕΘΕΑΣ έχει κινητοποιήσει μέλη της και έχει προσφέρει 100 τόνους και 13 φορτηγά με ζωοτροφές. Ανάλογα προσφέρουν και ιδιώτες.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τη Θεσσαλία αλλά και για την πατρίδα μας, κάθε προσφορά είναι σημαντική στην προσπάθεια για γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα αλλά και για να διασφαλιστεί η συνέχεια της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, σε μια περιοχή που αποτελούσε – και σύντομα θα αποτελεί και πάλι- την καρδιά της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας.

Εμείς, όπως σας είπαμε και χθες, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη από εδώ, τον Θεσσαλικό κάμπο, υποδηλώνοντας με την παρουσία της κυβέρνησης και του κράτους και με επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών σε περιοχές που έχουν πληγεί, ότι είμαστε εδώ, στο πλευρό των αγροτών μας, αλλά και στο πλευρό κάθε πολίτη που δοκιμάζεται.

Η στεναχώρια, ο πόνος και η απόγνωση, θα καταφέρουμε, μονιασμένοι, να μετατραπούν σε δύναμη δημιουργίας για την επόμενη μέρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ