Η ΔΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Ν.Τ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο του Ε.Γ. του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Λάρισας για τη λαθροχειρία που πραγματοποίησε με την ανακοίνωση για την απεργία της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου 2023.

Συγκεκριμένα με έγγραφο της 19/9/2023 με αριθμό πρωτοκόλλου 57 καλεί στην ουσία τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα σε απεργοσπασία αναπαράγοντας τις δηλώσεις σε πρωινή τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Εργασίας κ. Γεωργιάδης που ισχυρίστηκε ότι «το νομοσχέδιο που έχει φέρει προς ψήφιση στη βουλή δεν αφορά τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ότι ο νόμος αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα».

Αυτός ακριβώς είναι ο πόλος των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών.

Τι προσπαθούν να κρύψουν όμως:

Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το Δημόσιο εξαιρείται (1Α,69Α/69Β/70Α/182Α/189), για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι.

Τι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη: 780 ευρώ βασικός μισθός διά 30 μέρες (που υπολογίζεται το ημερομίσθιο) = 26 ευρώ μεικτά. Επί 40% (η προσαύξηση) = 10,4 ευρώ μεικτά, 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το πενθήμερο!

Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με αμοιβή την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στον νόμο (άρθρο 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του Δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση (παρότι στον νόμο υπάρχουν οι εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων).

Σύμφωνα με το άρθρο 31, όσοι υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι όπως οι καταλήψεις θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι νομοθετεί υπέρ των εργαζομένων, παρουσιάζοντας μια αντεστραμμένη πραγματικότητα, παρουσιάζοντας αυτή τη βαρβαρότητα ως “μάνα εξ ουρανού” για τους εργαζόμενους.

Άρα η αντιλαϊκή επίθεση δεν αναγνωρίζει όρια μεταξύ των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ούτε οι αντεργατικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτή που ενσωματώνεται στο παρόν νομοσχέδιο, δεν κάνουν καμία διάκριση. Όλα τα μέτρα που επιδεινώνουν τη ζωή των εργαζομένων, ανεξάρτητα από που εφαρμόστηκαν πρώτα, επεκτάθηκαν σε όλους.

Ταυτόχρονα όλους τους εργαζόμενους αφορά η πολιτική λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από τη ΔΕΘ, οι μισθολογικές ρυθμίσεις της φτώχειας που πέρασε για τους δημοσίους υπαλλήλους το καλοκαίρι, με το 1,5 ευρώ την ημέρα, ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται με τη μεγάλη ακρίβεια που έχει ισοπεδώσει το εισόδημά μας.

Για αυτό να μην ανησυχεί ο υπουργός Εργασίας και τα παπαγαλάκια του που δεν καταλαβαίνουν γιατί απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Καταλαβαίνουν όμως οι εργαζόμενοι και την Πέμπτη 21/9 θα είναι παρόντες και παρούσες στο προσκλητήριο του Εργατικού Κέντρου και των Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στις 10:30 στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ