ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΔΑΜΑΣΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μπάμπης Μπακούλας Γεωπόνος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ

Επειδή τελευταία κάποιοι αναφερθήκαν στην θητεία μου στον συνεταιρισμό του ομαδικού αμπελώνα Δαμασίου , θεωρώ σκόπιμο να κάνω μια (όσο μπορώ σύντομη ) αναφορά στα όσα συντελέστηκαν εκείνη την εποχή.

Το έτος 1980 η νεοεκλεγείσα διοίκηση με προσέλαβε ως υπεύθυνο γεωπόνο . Η παραγωγή εκσυγχρονίστηκε εφαρμόζοντας νέες μεθόδους και μέσα παραγωγής .Ήταν πολύ καλή ποσοτικά και ποσοτικά χρόνια και το μεγαλύτερο μέρος των σταφυλιών ( η ποικιλία κάρντιναλ ) πουλήθηκε για πρώτη φορά με το κιλό , συσκευασμένο σε τελάρα εξαγωγής.

Η συσκευασία έγινε μετατρέποντας την αποθήκη σε πρόχειρο συσκευαστήριο.

Τα καθαρά κέρδη που μοιράστηκαν στους παραγωγούς ήταν υπερδιλπασια των προηγουμένων χρόνων .
Την επόμενη χρονιά ,1981, μου ανέθεσε το διοικητικό συμβούλιο την οργάνωση εξαγωγής των σταφυλιών από το συνεταιρισμό.

Ετσι με το μέλος του ΔΣ Πρατσίλα Βασίλη επισκεφτήκαμε της κεντρικές λαχαναγορές της Γερμανίας , της Ολλανδίας ,της Δανίας και της Σουηδίας.

Η συσκευασία έγινε και πάλι στην αποθήκη του συνεταιρισμού με όποιες δυσκολίες είχαμε. Η πρόψυξη γινόταν στα ψυγεία της ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών στη Γυρτώνη.

Η προσπάθεια στέφτηκε με επιτυχία.

Το σταφύλι με την φίρμα DAMASI έγινε περιζήτητο στις αγορές του εξωτερικού και τα καθαρά κέρδη του συνεταιρισμού εκτοξεύτηκαν στο τετραπλάσιο των παλαιοτέρων ετών.

Το 1982 (τελευταία χρονιά της θητείας μου) ο συνεταιρισμός προχώρησε στην κατασκευή σύγχρονου συσκευαστηρίου ,βασική υποδομή για την βελτίωση της ποιότητας και την συνέχιση των εξαγωγών.

Μάλιστα το περιοδικό «οικονομικός ταχυδρόμος» είχε ολόκληρο άρθρο αφιερωμένο στον συνεταιρισμό του ομαδικού αμπελώνα Δαμασίου χαρακτηρίζοντάς τον ως πρότυπο παραγωγού και ταυτόχρονα εμπόρου (άρθρο των Λατίφη – Μιχαηλίδη).

Η εξαγωγική δραστηριότητα του συνεταιρισμού συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια εξάγοντας και σταφύλια μεμονωμένων παραγωγών, πετυχαίνοντας πολύ υψηλές τιμές.

Η θητεία εκείνου του Διοικητικού συμβουλίου ήταν απόλυτα πετυχημένη και καθοριστική για την στήριξη της αμπελουργίας στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που συνέβαλα και εγώ με τις δυνάμεις και τις γνώσεις μου στην υλοποίηση αυτού του έργου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ