Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η περίφημη, πολυδιαφημιζόμενη και πολυαναμενόμενη πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα για το 2023. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την «τραγωδία» στην οποία εξελίχθηκε η όλη διαδικασία.

Τα «αστέρια» του ΥΠΑΑΤ, για μια ακόμα φορά, έδειξαν δείγματα γραφής για το τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, την οποία σχεδίασαν με μοναδικό γνώμονα το πώς θα δυσκολέψουν και θα μειώσουν τα έσοδα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας. Μάταια ο αγροτικός κόσμος όλης της χώρας και ειδικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του νομού μας, μετά και τις καταστροφές που έχουν υποστεί, περίμεναν αν θα εισπράξουν, πότε και ποιο τελικά ποσό ώστε να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους.

Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί παραγωγοί να δούνε στους λογαριασμούς τους λάθος χρήματα και κάποιοι άλλοι καθόλου. Ξαφνικά οι «άριστοι» και οι «γνώστες» του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισαν, χωρίς καμία ενημέρωση, να μην πληρωθούν παραγωγοί οι οποίοι μεταβίβασαν μέρος των δικαιωμάτων τους αλλά και παραγωγοί οι οποίοι έλαβαν την μεταβίβαση αυτών. Βέβαια, ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν και κάποιοι που έχουν πληρωθεί κάποιο ποσό και πάλι χωρίς καμία λογική. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, η πληρωμή ήταν τελείως λάθος με αποτέλεσμα η πλειονότητα αυτών να μείνουν απλήρωτοι.

Δυστυχώς ανακαλύψαμε πως η σύγκλιση του 2026 έγινε ξαφνικά στην πληρωμή του 2023, χωρίς κανένα λόγο και καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα τη βίαιη μετάβαση σε πολύ χαμηλότερα ποσά βασικής ενίσχυσης.

Ακόμη κι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας τρόπος ή αλγόριθμος για τον υπολογισμό των ποσών που δικαιούται και πρέπει να περιμένει κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος αλλά και το ποσό της αναδιανεμητικής. Σχετικά με το λεγόμενο πρασίνισμα των προηγούμενων ετών, αυτό μετατράπηκε σε οικολογικά σχήματα τα οποία δεν θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και εκ των οποίων, παραπάνω από τα μισά, δεν είναι εφαρμόσιμα στη χώρα μας.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως οι παραγωγοί οι οποίοι δεν είδαν χρήματα στην πρώτη πληρωμή δε θα δουν, δυστυχώς, χρήματα ούτε στη δεύτερη, η οποία θα γίνει μες στον Δεκέμβριο, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση ενόψει της σποράς των χειμερινών σιτηρών αλλά και την πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Βέβαια, από τη νέα χρονιά θα αναμένουμε και τα ποσά των συνδεδεμένων, που λόγω της καθυστέρησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν έχουν προσδιοριστεί.

Κι όλα αυτά τα τραγελαφικά γεγονότα συμβαίνουν στη σκιά των τεράστιων καταστροφών που έπληξαν την περιοχή μας, όπου οι παραγωγοί αναμένουν τι μέλει γενέσθαι με τις αποζημιώσεις του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ποια θα είναι τα τελικά ποσά, ποιες θα είναι οι προκαταβολές των αποζημιώσεων και φυσικά τι θα συμβεί με τον πάγιο εξοπλισμό που έχει χαθεί.

Για όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να δώσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια, με σειρά προτεραιότητας, στον Υπουργό του ΥΠΑΑΤ κ. Αυγενάκη, στους κυρίους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου και ειδικά στο «διαμάντι» που σχεδίασε και που καυχιόταν για την επιτυχία της νέας ΚΑΠ κ. Μπαγινέτα.

Στη συνέχεια, δε θα πρέπει να παραλείψουμε να συγχαρούμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ που για ακόμη μια φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κατάφερε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη ζωή και την παραγωγή στη χώρα μας. Βέβαια, θα ήταν παράλειψή μας να μη συγχαρούμε και τον αρχηγό αυτού του «θιάσου», τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απλά κάθεται και παρακολουθεί τον Υπουργό του να παραδίδει φάκελο στην Εισαγγελία εναντίον του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σημανδράκου, κατηγορώντας τον για τις απαράδεκτες πληρωμές.

Κι ερωτούμε:

• Ποιος θα πάρει την ευθύνη για την περαιτέρω οικονομική στενότητα των παραγωγών;

• Με ποιο τρόπο οι παραγωγοί θα προχωρήσουν στις χειμερινές καλλιέργειες χωρίς να έχουν εισπράξει όσα δικαιούνται;

• Δε θα πρέπει να υπάρξει κάποια εμβόλιμη πληρωμή ούτως ώστε να αρθούν αυτές οι αδικίες;

Για την όλη αναστάτωση που έχει προκληθεί στον ήδη πολύπαθο πρωτογενή τομέα ζητούμε άμεσα την παραίτηση του διαχειριστή της νέας ΚΑΠ κ. Μπαγινέτα και του εκτελεστή αυτής κ. Αυγενάκη αλλά και την άμεση μεταβολή της νέας ΚΑΠ ούτως ώστε να σωθούνε, πριν να είναι πολύ αργά, τα ποσά που θα χάνονται από την παραγωγική διαδικασία της χώρας κάθε χρόνο.

Υ.Γ. 1: Τελικά, υπάρχει αγροτικό τμήμα της ΝΟΔΕ Λάρισας να απαντήσει στον κόσμο της παραγωγής για όλα αυτά;
Υ.Γ. 2: Καλό θα ήταν ο πρώτος σε ψήφους Βουλευτής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό μας να μην τρέχει να σώσει από κλείσιμο υποκατάστημα γνωστής τράπεζας αλλά να ασχολείται με τα χαμένα εισοδήματα του πρωτογενή τομέα.
Υ.Γ. 3 : Ως πότε θα εμπαίζετε τους αγρότες; Οι αγρότες ως πότε θα σας εμπιστεύονται;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ