ΕΟΑΣΝΛ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ

Δείτε τί αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση

Χαιρετίζουμε τους γεωργούς και κτηνοτρόφους από όλη την Θεσσαλία που έδωσαν βροντερό και μαζικό παρών στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από τις Ομοσπονδίες και τις Επιτροπές Αγώνα των αγροτών στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στον ΕΛΓΑ διευκρινίστηκε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση ή δέσμευση σε ποια ημερομηνία θα δοθούν οι προκαταβολές και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων που είχε ανακοινώσει στις 11 Οκτωβρίου στην Λάρισα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης.

Δεν υπάρχει καμία απόφαση για το ποσό των τελικών αποζημιώσεων ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα πότε θα εξοφληθούν οι παραγωγοί το σύνολο της αποζημίωσης.

Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη αν θα δοθεί προκαταβολή και το ύψος αυτής για την Μηδική, Δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά.

Ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να εξατομικεύσει το σύνολο των ζημιών – όπως από την αρχή το είχαμε επισημάνει- και να βγάλει πορίσματα. Αυτό σημαίνει πως όπως η προκαταβολή έτσι και το ποσό και το ποσοστό ζημιάς της τελικής αποζημίωσης θα δοθούν οριζόντια σε ζώνες ή κατά χωριό.

Για τα πλημμυρισμένα χωράφια καθώς και τις δενδρώδεις καλλιέργειες που έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημιές, για τα επόμενα χρόνια και ωσότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια, αν δοθούν ενισχύσεις θα είναι μέσω του Ταμείου Αρωγής και όχι των ΚΟΕ του ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχει ενημέρωση αν θα δοθούν, τι ύψος ποσού και για πόσα χρόνια.

Επιμείναμε να δοθούν άμεσα οι προκαταβολές καθώς 65 ημέρες μετά τις πλημμύρες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν πήραν ούτε 1€ ενίσχυση ενώ και τα 2000€ από το Ταμείο Αρωγής τα έχει λάβει ένα μικρό ποσοστό.

Επιμείναμε στην αποζημίωση 100% και να υπάρχει ξεκάθαρο άμεσο χρονοδιάγραμμα για να δοθεί όλο το ποσό. Ζητήσαμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλιώς δεν πρόκειται να υπάρχει αποζημίωση στο ύψος της πραγματικής ζημιάς και το γνωρίζουμε όλοι αυτό!

Στην συνάντηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ θέσαμε μετά επιτάσεως το αίτημα να εξαιρεθεί η Θεσσαλία από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές και να παίρνουν οι δικαιούχοι όλο το ποσό από τα προγράμματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν πλέον στην Θεσσαλία λόγω των πλημμυρών και της καταστροφής που έχει υποστεί η παραγωγική γη.

Ζητήσαμε να δοθεί το 70% του τσεκ σε όλους τους δικαιούχους, αυτούς που έκαναν μεταβιβάσεις και δεν πήραν ούτε 1 ευρώ, τους αποδέκτες των μεταβιβάσεων που δεν έχουν πληρωθεί όλοι, τους κτηνοτρόφους που δεν έχουν πληρωθεί.

Ειπώθηκε ότι υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο κάποιοι από τους αποδέκτες των μεταβιβάσεων να πάρουν ενδιαμέσα το 70% του τσεκ αλλά το πιο πιθανό σενάριο για όσους δεν πήραν την προκαταβολή είναι να εξοφληθούν όλο το ποσό τον Δεκέμβριο.

Για μας είναι καθαρό και βγαίνει ως συμπέρασμα από τις συναντήσεις και ότι ειπώθηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας ότι μόνο ο αγώνας μας, η οργάνωση, η συλλογική διεκδίκηση, η ενότητα μας, μπορεί να αναγκάσει την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας.

Χρειάζεται να το συνειδητοποιήσουν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας πως το ποσό της τελικής αποζημίωσης για τις παραγωγές, το ζωικό κεφάλαιο, τον εξοπλισμό, τις αποθηκευμένες παραγωγές θα εξαρτηθεί από τον ανυποχώρητο αγώνας μας, την αποφασιστικότητα μας και τον αριθμό τρακτέρ και αγροτών που θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ