ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Το Εργατικό Κέντρο προσφέρει στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των εργατικών κατοικιών 10 λ. πλαστικό χρώμα

Την εγκατάλειψη που βιώνουν οι πλημμυροπαθείς από κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμο Λαρισαίων ανέδειξαν με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης.

Ο Τάσος Τσιαπλές, εκ μέρους της Επιτροπής, σημείωσε μεταξύ άλλων πως πέρασαν 2 μήνες από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε και τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης «ωστόσο τα περισσότερα προβλήματα που όφειλαν να επιλύσουν κυβέρνηση, δήμος, Περιφέρεια, ΟΑΕΔ, υγειονομικές υπηρεσίες, δεν έχουν επιλυθεί. Γι’ αυτό, ας σταματήσουν να μας προκαλούν, λέγοντας ότι είναι δήθεν κοντά μας, ενώ είναι πολύ μακριά μας, απέναντί μας».

Επισήμανε ότι «κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος δεν συνέδραμαν καθόλου για να γίνουν η απομάκρυνση της κατεστραμμένης οικοσκευής από τα ισόγεια και τα υπόγειά μας, ούτε για τον καθαρισμό και την απολύμανση των υπογείων και κοινόχρηστων χώρων, που επιβάρυναν τους πλημμυροπαθείς, που στην πλειοψηφία τους είναι χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και άνεργοι.

Εμείς διεκδικούσαμε από την αρχή 100% αποζημίωση από την κυβέρνηση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων, με τη συνδρομή και του ΟΑΕΔ. Έκτακτο βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, προσαυξημένο 300 ευρώ για κάθε παιδί, για κάλυψη των άμεσων αναγκών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για ένα χρόνο. Αναστολή πληρωμής για ένα χρόνο, δίχως προσαύξηση του υπολοίπου της οφειλής μας για τα διαμερίσματα. Αυτά τα αιτήματα δεν έχουν ικανοποιηθεί».

Ο Τ. Τσιαπλές αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις που ξεκίνησαν να πιστώνονται σε έναν αριθμό πλημμυροπαθών κατοίκων, σημειώνοντας ότι «δεν φτάνουν τα 1.200 έως 6.600 ευρώ, αφού οι ζημιές είναι πενταπλάσιες και εξαπλάσιες, αφού στην πλειοψηφία των ισογείων διαμερισμάτων καταστράφηκε και πετάχθηκε το σύνολο της επίπλωσης, του εξοπλισμού, του ρουχισμού, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές σε τοίχους, πατώματα, κουφώματα, πόρτες, ηλεκτρική εγκατάσταση, ντουλάπες, ντουλάπια κουζίνας κλπ. Απέκλεισε με το έτσι θέλω, απ’ αυτές τις αποζημιώσεις – ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών, τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, χαλιά, κλινοσκεπάσματα, είδη ένδυσης, υπόδησης, εργαλεία δουλειάς και τόσα άλλα χρήσιμα αντικείμενα, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ που είχαμε σ’ αυτά».

Ακόμα τόνισε ότι «Περιφέρεια και δήμος δεν προχώρησαν σε οργανωμένες απολυμάνσεις, ψεκασμούς, στους οικισμούς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιές και νέες). Ούτε έγιναν οργανωμένα οι εμβολιασμοί για τέτανο και έλεγχος αντισωμάτων για ηπατίτιδα Α. Ο δήμος δεν έχει κάνει ακόμα το πλύσιμο των δρόμων και κοινόκτητων χώρων των δυο οικισμών. Δεν έγινε έλεγχος για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών, γεγονός που μας γεμίζει ανησυχία.

Δεν έχουν λύσει ακόμα το πρόβλημα της στέγασης των πλημμυροπαθών, που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους, αφού δεν έχουν να αγοράσουν νέα οικοσκευή, να αλλάξουν τις κατεστραμμένες πόρτες, ντουλάπες κλπ., εξακολουθώντας να μένουν σε ξενοδοχεία ή σε συγγενικά σπίτια. Το Δημοτικό Σχολείο αποκαταστάθηκε και λειτουργεί, όμως ο εξωτερικός χώρος δεν έχει καθαρισθεί. Ο παιδικός σταθμός και η ΤΟΜΥ δεν έχουν αποκατασταθεί.

Τέλος η ανησυχία όλων μας αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση των Εργατικών Κατοικιών, μιας και ο κίνδυνος δεν εξέλειπε από μια νέα πλημμύρα. Έκλεισαν προσωρινά το ανάχωμα που έσπασε, αλλά πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση και να εξετασθεί η κατάσταση των κλαπέτων των αγωγών των ομβρίων από τα οποία ξεκίνησε η πλημμύρα στις Εργατικές Κατοικίες».

Ανακοινώθηκε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 19 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στην πλατεία των παλιών Εργατικών Κατοικιών. Ακόμα ανακοινώθηκε ότι το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, θα δώσει ένα δοχείο 10 λίτρων πλαστικού χρώματος σε κάθε διαμέρισμα, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από προσφορές φορέων και προσώπων.

Οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης διεκδικούν:

 • Χορήγηση ειδικού βοηθήματος 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αυξημένο κατά 300 ευρώ για κάθε παιδί, για επείγουσες ανάγκες.
 • Να δοθεί άμεσα 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρισκόταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων των οικοδομών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
 • Αναστολή για 1 χρόνο των οφειλών για τις εργατικές κατοικίες στον ΟΑΕΔ, δίχως προσαύξηση.
 • Να αλλάξει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών από τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
 • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματα, γιατί δεν έχουν οικοσκευή, με ενοικίαση διαμερισμάτων, με αποκλειστική επιβάρυνση κυβέρνησης, δήμου, Περιφέρειας.
 • Να γίνουν ψεκασμοί, απολυμάνσεις εσωτερικά των οικοδομών και των εξωτερικών χώρων από δήμο, Περιφέρεια, κυβέρνηση. Να υπάρξει άμεσος καθαρισμός των εξωτερικών χώρων των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης.
 • Να γίνουν με οργανωμένο τρόπο εμβολιασμοί για τέτανο και τεστ αντισωμάτων για ηπατίτιδα Α, σε όσους ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα νερά.
 • Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποκατάσταση της ΤΟΜΥ στις νέες Εργατικές Κατοικίες και να λειτουργήσει με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Επίσης του παιδικού σταθμού, της εκκλησίας και των καταστημάτων στις Εργατικές Κατοικίες.
 • Να γίνουν έλεγχοι για τη στατικότητα των Εργατικών Πολυκατοικιών Γιάννουλης.
 • Να προχωρήσει άμεσα η ενίσχυση των αναχωμάτων στην κοίτη του Πηνειού στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών. Να καθαριστούν όλα τα φρεάτια ομβρίων και να αποκατασταθεί η λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων.
 • Αποκατάσταση των χώρων πρασίνου των πολυκατοικιών με ευθύνη του δήμου.

Αλληλεγγύη

Τέλος ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων), ότι το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, θα δώσει 1 δοχείο 10 λίτρων πλαστικού χρώματος σε κάθε διαμέρισμα, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν απο προσφορές φορέων και προσώπων.
Για το σκοπό αυτό μέλη της επιτροπής μας θα βρίσκονται στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τις παρακάτω ημέρες και ώρες, προκειμένου όσοι πλημμυροπαθείς απο τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης θέλουν να καταγραφούν σε κατάλογο με βάση τον οποίο θα γίνει η διανομή.
Δευτέρα 13 Νοέμβρη – 5 έως 8 το απόγευμα.
Τρίτη 14 Νοεμβρίου – 10 έως 12 το πρωί και 6 έως 8 το απόγευμα.
Τετάρτη 15 Νοέμβρη – 10 έως 12 το πρωί και 6 έως 8 το απόγευμα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ