ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΦΕΕΛ

Ανακοίνωση της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λάρισας

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ πως δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ένα ευρώ αύξησης φόρων αποδείχτηκε πως ήταν άλλο ένα τέχνασμα εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, κάνει σαφές πως το Υπουργείο Οικονομίας, προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι κερδίζουν από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος ενώ στην πραγματικότητα στοχεύει στα μικρομεσαία στρώματα, που θα κληθούν για άλλη μια φορά να σηκώσουν το βάρος, με πρόφαση την φορολογική δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η αλήθεια είναι, πως αποτελεί ένα μέτρο που στοχεύει στην συρρίκνωση του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών(κυρίως μικροί και μεσαίοι) και την συγκεντροποίηση της παραγωγικής τους δυνατότητας στα χέρια λίγων μεγάλων εταιρειών.

Πρώτα απ’ όλα αναφέρει ότι 3.300.000 συμπολίτες μας δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο αποκρύπτοντας ότι αυτή η κατηγορία των συμπολιτών μας ζουν πολύ κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Ταυτόχρονα με την καθιέρωση του ΦΠΑ από το 1986, άρχισαν να μεταβιβάζουν τα βάρη από την άμεση φορολογία στην έμμεση. Οπότε, κρύβουν ότι αυτοί οι συμπολίτες μας καταβάλλουν τουλάχιστον το 20 – 22% του πενιχρού τους εισοδήματος σε έμμεσους φόρους και φόρους κατανάλωσης. Κατά συνέπεια είναι μύθος ότι δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Μάλιστα, αυτό το τελευταίο νομοθέτημα συμπυκνώνει μια συνολική στρατηγική του κεφαλαίου, η οποία προσπαθεί να αντιστοιχιστεί με τα νέα δεδομένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και το πέρασμα σε ένα μοντέλο που θα είναι πολύ περισσότερο αποδοτικό για το κεφάλαιο. Αυτός ο μετασχηματισμός της φορολογικής πολιτικής «στο όνομα της φοροδιαγυγής» έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, από τα 19 κλιμάκια εισοδήματος που υπήρχαν το 1975 – 1990, περιέκοψαν τα 14 και έμειναν 5. Έτσι κατάργησαν – παραβιάσαν ακόμη περισσότερο την φορολογική δικαιοσύνη και την αναλογικότητα σύμφωνα με την φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων.

Από το 2013 έως το 2015 τα κλιμάκια ήταν μόνο 3.

Από 3% που ήταν το 1975 το μικρότερο κλιμάκιο φορολογίας πήγε στο 22% για το 2013 – 2015 και σήμερα στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000,00 ευρώ

Από 60% που ήταν το 1975 το μεγαλύτερο κλιμάκιο φορολογίας πήγε στο 42% για το 2013 – 2015 και σήμερα στο 44% για τα υψηλά εισοδήματα.

Το αποτέλεσμα είναι να ελαφρύνονται τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα να πληρώνουν περισσότερο φόρο.

Επίσης, στο όνομα της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας οι συντελεστές φορολόγησης των εταιρειών μειώθηκαν σε 1 και από 33% που ήταν το 1994 φτάσαμε στο 22% σήμερα. Ενώ το εφοπλιστικό κεφάλαιο φοροδιαφεύγει νόμιμα με συνταγματική κατοχύρωση.

Στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής επίσης , θεσμοθετήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, τα mydata, οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου κ.λπ. Οι μεγάλες πολυεθνικές ελέγχονται από ελεγκτικές εταιρείες που προσλαμβάνονται από τους ίδιους.

Παράλληλα ξεπουλιέται όλη η δημόσια περιουσία, δίνονται εύκολα λεφτά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ ενώ διαλύονται όλες οι υποδομές του ΕΣΥ, του εκπαιδευτικού συστήματος, κάθε κοινωνικής υποδομής που απαλύνει κάπως την κατάσταση των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων.

Το ερώτημα είναι, πώς προκύπτει όλη αυτή η ζέση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, στοχοποιώντας τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, με ειδικό βάρος μάλιστα στα χαμηλά εισοδήματα για να ωφεληθούν τα κρατικά ταμεία με ένα ποσό κοντά στα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ υπάρχουν 8000 επιχειρήσεις στην χώρα που χρωστούν πάνω από 108 δισεκατομμύρια ;

Η απάντηση έρχεται από την κα Λανγκαρντ και την ΕΕ: Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της fr.euronews.com . “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα κράτη μέλη “μια έκτακτη συνεισφορά 100 δισεκατομμυρίων ευρώ” στον προϋπολογισμό της ΕΕ!”.
(Ο προϋπολογισμός της ΕΕ σχηματίζεται από τα ποσά που δίνονται από τα κράτη μέλη. Κανένας όμως δεν μας έχει πει μέχρι τώρα τι ποσά έχει πληρώσει η Ελλάδα για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για να μπορεί να μας δίνει επιδοτήσεις)
Μόνο η βοήθεια της Ε.Ε προς την Ουκρανία είναι 156 δις!

Όσον αφορά για την φοροδιαφυγή που επικαλείται η κυβερνητική προπαγάνδα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ας απαντήσει στα εξής:

• Το ότι το 32,7 δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα, σημαίνει αυτομάτως ότι φοροδιαφεύγει .
• Το ότι το 25,5 δηλώνουν μέχρι 5.000,00 εισόδημα, σημαίνει αυτομάτως ότι φοροδιαφεύγει.

Τότε ας εξηγήσει ο κος Χατζηδάκη πως ένα μέτρο οριζόντιο φορολόγησης το οποίο στοχεύει τα χαμηλά εισοδήματα με ελάχιστο οικονομικό όφελος για τα κρατικά ταμεία, συνιστά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα από την στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ:
• 1.878.039 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις χρωστάνε 14.066.324.173,00 ευρώ
• Χιλιάδες από αυτούς έχουν απλήρωτο το ρεύμα, τα ενοίκια της επιχείρησης, χρωστάνε στους προμηθευτές.

Εμείς απαντάμε ότι το σημερινό σύστημα φορολογίας έχει μόνιμη και σταθερή στόχευση τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις δαγκάνες του, διότι τα εισοδήματά τους φορολογούνται στην πηγή και μάλιστα προκαταβολικά.
Από το 1953 έως και το 1983 οι υψηλοί συντελεστές στην κλίμακα της φορολογίας έφταναν μέχρι και το 63% και ο χαμηλότερος το 3%. Ταυτόχρονα υπήρχαν πολλά ενδιάμεσα κλιμάκια (17). Την Εποχή αυτή λοιπόν δημιουργήθηκε η βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, οι υποδομές της, η βιομηχανία ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, οι συγκοινωνίες της.
Έτσι λοιπόν μπορεί να υπάρξει ένα φορολογικό σύστημα που να κατανέμει δίκαια και ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα του καθενός τα βάρη της φορολογίας, χωρίς να παραβλέπει την ανάγκη για ύπαρξη ικανών εσόδων για τις ανάγκες της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει την “πολιτική νομιμοποίηση” να ψηφίζει τέτοια μέτρα γιατί κέρδισε στις τελευταίες εκλογές. Πλειοψηφία όμως είμαστε εμείς μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τους φοιτητές που καλούμαστε για άλλη μια φορά να πληρώσουμε το μάρμαρο.
Η δύναμή μας βρίσκεται στη μαζική συλλογική πάλη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να γίνουμε πιο δυνατοί, συσπειρωμένοι στα σωματεία και την Ομοσπονδία μας. Να διεκδικήσουμε μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας. Στηρίζουμε την απεργία που ανακοίνωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες(ΕΦΕΕΛ) στις 22 Νοεμβρίου, με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Διεκδικούμε:
-ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

-ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

-ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

-ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ