ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΟΒ ΕΒΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η ανάγκη να υπάρξει μαζική και μαχητική απάντηση απέναντι στη νέα επίθεση της κυβέρνησης στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, επιστήμονες με το νομοσχέδιο φοροεξόντωσης, αναδείχτηκε στη σύσκεψη που οργάνωσαν οι ΚΟΒ ΕΒΕ Λάρισας του ΚΚΕ, το απόγευμα του Σαββάτου, με ομιλητή τον Χάρη Βουρδουμπά, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Χάρης Βουρδουμπάς, σημείωσε αρχικά ότι, «τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, λειτουργούν συνδυαστικά προκειμένου να σφίξουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από τη μικρή αυτοαπασχόληση, σε όλους τους κλάδους της παραγωγής και των υπηρεσιών» και παρουσίασε αναλυτικά τα όσα περιλαμβάνονται που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων.

Παράλληλα μέσα από παραδείγματα αντέκρουσε τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση περί πάταξης της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, «Οσο για την καραμέλα περί «πάταξης της φοροδιαφυγής», αυτή επανέρχεται κάθε φορά που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, όπως έγινε και με τα μνημόνια, όταν για να «διευρυνθεί» και τότε η φορολογική βάση, εφαρμόστηκαν το «τέλος επιτηδεύματος» και άλλα χαράτσια – θηλιά για τους μικρούς ΕΒΕ.»

Στη συνέχεια ανέδειξε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι το «στράγγισμα» των πιο μικρών επαγγελματιών, με την εφαρμογή κατά γράμμα των σχετικών προαπαιτούμενων που προβλέπει το σφαγείο του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος της είναι η διασφάλιση των «ματωμένων πλεονασμάτων» σε βάρος του λαού, για να ρέει «ζεστό» χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Υπενθύμισε τα όσα είχε αποκαλύψει προεκλογικά το ΚΚΕ με την Έκθεση της Κομισιόν, που καλούσε σε «διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων, με αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Ως ΚΚΕ φωνάζαμε για το τί έρχεται, τα άλλα κόμματα έκαναν ότι δεν το ξέρουν».

Στάθηκε ακόμα στη «μεγάλη εικόνα» που υπαγορεύει τις κινήσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, που δεν πρέπει να χάνουμε από την ανάλυσή μας. Γιατί αλλιώς θα κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι είναι λόγο της ιδεοληψίας του ενός ή του άλλου.

Είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη διεθνή οικονομία, στην Ευρωζώνη που περνά σε ύφεση. Είναι ο θανάσιμος ανταγωνισμός ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και συμμαχίες, στον οποίο η εγχώρια αστική τάξη, και το κράτος της, μετέχει «με τα μπούνια» για να θωρακίσει και να βελτιώσει τα κέρδη της, τη θέση της. Η εξοντωτική οικονομική πολιτική προς τα λαϊκά στρώματα είναι η άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, της ενεργού και διαρκώς μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στους αιματοβαμμένους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και αλλού.

Σε αυτές τις συνθήκες οι μικροί επαγγελματίες, η μικρή αυτοαπασχόληση θεωρούνται από τα αστικά επιτελεία, την ΕΕ, τον διοικητή της ΤτΕ, το σχέδιο Πισσαρίδη, «διαρθρωτικό πρόβλημα» για την ελληνική καπιταλιστική οικονομία. Και όταν η οικονομία ζορίζεται, όταν τα αστικά επιτελεία ξέρουν ότι δεν υπάρχουν – όπως σε άλλες περιόδους- τα περιθώρια και να εξασφαλίζουν την κερδοφορία και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων… και παράλληλα να παίρνουν ορισμένα μέτρα στήριξης ή και αναπαραγωγής της μικρής αυτοαπασχόλησης, τότε: περιορίζονται και οι τελευταίες πολιτικές ανοχής και «πέφτει πέλεκυς»!!.».

Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στη στάση των άλλων κομμάτων και την υπονομευτική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών, κυρίως στις τριτοβάθμιες οργανώσεις αλλά και αλλού, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εμείς θέλουμε να ενοποιήσουμε λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, ανεξαρτήτως κλάδου. Και να τους πείσουμε ότι συμφέρον τους είναι να βαδίσουν μαζί με τους μισθωτούς, με το ταξικό εργατικό κίνημα κόντρα στις πολιτικές υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων, με τους φτωχούς αγρότες. Γιατί όλα τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από την ακρίβεια, την ενεργειακή ανέχεια, τους πλειστηριασμούς, την εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας της πρόνοιας. Γιατί άξονας που ενώνει, που αποτελεί κοινή βάση για κοινούς αγώνες είναι το λαϊκό εισόδημα.

Που τώρα χτυπιέται βίαια από τη νέα φοροεπιδρομή που φέρνει το νέο Ν/Σ της κυβέρνησης στους μικρούς επαγγελματίες» Πρόσθεσε ότι, «χρειάζεται να σημάνει ξεσηκωμός, να κατεβούν μαζικά οι επαγγελματίες στον δρόμο, για να αποσυρθεί το νέο έκτρωμα Να ακολουθήσουν νέες, πιο μαζικές κινητοποιήσεις με αιτήματα που αποτυπώνουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας».

Κλείνοντας στάθηκε στην ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «περισσότεροι επαγγελματίες μπορούν να συνειδητοποιήσουν σήμερα καλύτερα ότι είναι η κανονικότητα της οικονομίας της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας, είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και ο θανάσιμος ανταγωνισμός που τον χαρακτηρίζει, που γεννά και επιβάλλει τους όρους για να ξεδιπλωθεί ο επόμενος γύρος της επίθεσης, που παράγει τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκονται, συμφωνούν και υλοποιούν τις βασικές στρατηγικές επιλογές όλα τα αστικά κόμματα της χώρας, από κυβερνητικές ή μη θέσεις, πλην ΚΚΕ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ