ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Κάλεσμα για την οργάνωση του Αγώνα των Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών Λάρισας

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών.

Στοχεύει ευθέως τους αυτοαπασχολούμενους με τα χαμηλότερα εισοδήματα, τους νέους και τις νέες επιστήμονες, τις μητέρες, τους χιλιάδες συναδέλφους μηχανικούς που υποαπασχολούνται, που παλεύουν να επιβιώσουν στο επάγγελμα και να ανταποκριθούν σε δαπάνες, υποχρεώσεις, χρέη.

Έρχεται να προστεθεί στα πολλαπλά χτυπήματα που έχει δεχθεί η πλειοψηφία των συναδέλφων από όλες τις κυβερνήσεις, στην κατεύθυνση της ΕΕ για «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δημιουργούνται πλέον συνθήκες οικονομικής και επαγγελματικής ασφυξίας για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, που οδηγεί σταδιακά σε εξοβελισμό από το επάγγελμα χιλιάδες συναδέλφους! Την ίδια ώρα, τα νέα μέτρα όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο τις μεγάλες εταιρείες και την υψηλή κερδοφορία τους, αλλά τις ευνοούν με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος! Ανοίγουν τον δρόμο για να κυριαρχήσουν απόλυτα οι μεγάλες εταιρείες στον κλάδο μας, μέσα από το τσάκισμα των μικρών αυτοαπασχολούμενων και την ένταση της εκμετάλλευσης των μισθωτών.

Όπως προκύπτει όμως από το νομοσχέδιο, ένας αυτοαπασχολούμενος χωρίς προσωπικό, με επαγγελματική δραστηριότητα από 12 έτη και πάνω, με δηλωθέν εισόδημα π.χ. 11.000 ευρώ – που αποτελεί ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα των επαγγελματιών – θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον φόρο τον χρόνο! Κι αν έχει και έναν εργαζόμενο, η επιβάρυνση ξεπερνάει τα 860 ευρώ! Το ίδιο το υπουργείο, άλλωστε, αναφέρει ότι από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 473.000 (πάνω από 6 στους 10) θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων, επιλέγει να στηρίξει την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, να επιβαρύνει ξανά τα μόνιμα υποζύγια, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες με τα χαμηλά εισοδήματα, να εξασφαλίσει από αυτούς τα «ματωμένα πλεονάσματα» για τις ενισχύσεις, τις φοροαπαλλαγές και τα «ειδικά καθεστώτα» υπέρ των μεγάλων εταιρειών και ομίλων.

Είναι πρόκληση να θέτει στο στόχαστρο τους αυτοαπασχολούμενους η κυβέρνηση που έχει διασφαλίσει φορολογική ασυλία στους τραπεζικούς ομίλους, στους εφοπλιστές, στους στρατηγικούς επενδυτές. Δεν θα περάσει η επιχείρηση του απαράδεκτου κοινωνικού αυτοματισμού, που διαχωρίζει τεχνητά τους μισθωτούς από τους αυτοαπασχολούμενους: Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, ο εργαζόμενος κόσμος βρίσκεται στην ίδια μεριά, δέχεται την ίδια, σφοδρή επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, και η ηγεσία του, αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Κάνει λόγο για παρεξήγηση που αργά ή γρήγορα θα λυθεί.
Σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο: Την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, των αστικών κομμάτων, που σχεδιάζουν και υλοποιούν την εξόντωσή μας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Ξεπερνάμε την συμβιβασμένη ηγεσία του ΤΕΕ, το οποίο άλλωστε δεν αποτελεί συνδικαλιστικό φορέα. Έχει βάλει πλάτη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στον χώρο μας. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα. Από τα μέτρα, δεν θίγονται γενικά όλοι οι επιστήμονες και μηχανικοί, αλλά οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι κι οι μισθωτοί με “μπλοκάκι”.

Επιδιώκουμε το συντονισμό με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, με επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες και εμπόρους που αγωνίζονται με τον ίδιο προσανατολισμό.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ο αγώνας δεν αρχίζει και τελειώνει σε μια μέρα. Οργανώνουμε τον αγώνα από τα κάτω, προχωρούμε στη σύσταση Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, λειτουργούμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες, για να έχει ο αγώνας μας συνέχεια, κλιμάκωση και νικηφόρα προοπτική.
Είναι ώρα μάχης, για να υπερασπιστούμε τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας! Είναι ώρα μαζικής, αγωνιστικής δράσης, ώστε από κοινού, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί να σταματήσουμε τη νέα επίθεση.

Διεκδικούμε:
 Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για το φορολογικό.
 Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
 Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
 Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
 Διαγραφή χρεών για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, ιδιαίτερα της περιόδου της πανδημίας.

Καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ